1/5

Små portugisiska kustbyar på uppgång

Petra Dokken har länge planerat att åka till en liten plats i Portugal. Men innan hon kommer i väg blir den specifika regionen alltmer omtalad – kanske är det redan för sent.

Det är omöjligt att säga exakt när, men någon gång under de senaste 15 åren började jag få lust att besöka en region i Portugal som heter Alentejo. Jag har aldrig varit på det portugisiska fastlandet, regionen ligger någon timme söder om Lissabon och är känd för ingenting. Alltså att det är långsamt och stillsamt där. Jag fastnade för boendet Casas na Areia som består av lågmälda hus, av den portugisiska arkitekten Manuel Aires Mateus, i ett hukande landskap av vindpinad växtlighet, böljande risfält och sanddyner. Runt samma tidpunkt öppnade även Sublime Comporta, ett liknande ställe. Sen hände något. Comporta, den lilla byn vid kusten som tidigare mest varit känd bland surfare, började bli omskriven – i min värld, som ”nästa grej”. Jag har fortfarande inte varit där.

Är jag för sent ute nu? Är platsen borta, förstörd?

Sedan blev Melides det nya Comporta, en liten by längs samma kust. I mångas mun ”Europas mest exotiska plats” eller ”Europas sista paradis”. Här bor numera flera kända arkitekter, konstsamlare och designers. Melides Art är ett fortsatt exempel på utvecklingen och grundades 2019. Det är en sällsam plats där konst och natur får mötas, för konstnärer från hela världen som bor där permanent eller för en tid. Jag har inte hunnit vara där heller och nu har tidigare nämnda arkitekt, bakom Casas na Areia, hunnit skapa ännu en plats. Denna gång tillsammans med paret Sofia and Miguel Charters som äger det nyöppnade hotellet Pateos, som består av fyra byggnader omgivna av naturen. En tolkning av ett casa alentejana, med omgärdade men öppna innergårdar för långa eftermiddagar. Ännu vackrare, ännu enklare. Betongkonstruktioner som ramar in samtidigt som de smälter in. Det där lugnet verkar finnas kvar. Eller? Mitt hjärta bankar. Är jag för sent ute nu? Är platsen borta, förstörd?

Dubbla känslor när en plats blir populär

Det är ett tveeggat dilemma, när någon och sedan många vill uppleva en plats. Hjärterum och stjärterum och allt det där, men platsen kommer att förändras. På vilket sätt kan ingen sia om. När författaren Jamaica Kinkaid skrev reseskildringen ”En liten plats” var den inte tänkt som en bok, utan först som ett brev till hennes redaktör, sedan som en essä i The New Yorker. Men texten ansågs för arg och kategorisk. Så det blev i stället en bok, som utkom 1988 och handlar om Antigua, en liten ö i Karibien där Kinkaid är född och uppväxt.

Jamaica Kincaids ”En liten plats” utkom 1988 och handlar om Antigua.
Jamaica Kincaids ”En liten plats” utkom 1988 och handlar om Antigua.

När jag själv besökte ön minns jag främst hur en taxibil, framför den som jag åkte i, var full av turister som hade bråttom tillbaka till sin kryssning. Bilen körde för snabbt längs en smal väg och körde på en vild apa, utan att stanna för att hjälpa det skadade djuret. När Kinkaid skrev om ön hade hon precis varit där för första gången på över tjugo år. Hon var arg. På gamla kolonisatörer och på nya, på den västerländska turismen och på offshore-banker. I det nyskrivna förordet från 2018 lyfter hon textens relevans än i dag. När jag läser boken förstår jag Kinkaids upprörda känslor. Ska man hålla sina smultronställen hemliga?

Längs Alentejos kust är mycket mark skyddad och privat ägande inte givet.

I skrivande stund är det smygöppning för ännu ett hotell i Alentejo, vars namn betyder röd: Vermehlo. Röd för att det är färgen som skodesignern Christian Louboutin har på sina världskända skors sulor. Vermehlo ligger nämligen i Melides, där Louboutin länge har haft ett hem. Detta lilla hotell har 13 helt unika sviter, inspirerade av skodesignerns egna hem runt om i världen eller hans vänners. Han säger i en intervju att han sällan bor på hotell, han hälsar i stället på hos vänner. Längs Alentejos kust är mycket mark skyddad och privat ägande inte givet. Som tur är. Kanske kan platsen klara sig. Än så länge är hotellen små och bland vänner. Och jag har bestämt mig för att hälsa på.

LÄS OCKSÅ: Därför dras vi fortfarande till Marbella och Saint Tropez

LÄS OCKSÅ: Asiatiska restauranger på frammarsch i Köpenhamn

LÄS OCKSÅ: Danska badhotell gör sig även under vintern

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här