Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid vägs ände. Efter byn Kolåsen återstår bara vildmarken. Vill du in i Skäckerfjällen på vintern är det skidor som gäller. Samerna har i sekler använt området till sin rennäring; den naturnära turismen tog fart på slutet av 1800-talet i romantikens kölvatten. Winston Churchill var en av många engelsmän som besökte Kolåsen på 1890-talet för att jaga och fiska. Bild: Anders Sporsén Eriksson
Vid vägs ände. Efter byn Kolåsen återstår bara vildmarken. Vill du in i Skäckerfjällen på vintern är det skidor som gäller. Samerna har i sekler använt området till sin rennäring; den naturnära turismen tog fart på slutet av 1800-talet i romantikens kölvatten. Winston Churchill var en av många engelsmän som besökte Kolåsen på 1890-talet för att jaga och fiska. Bild: Anders Sporsén Eriksson

Skäckerfjällen – nära Åre men ändå inte

När alpina VM i Åre drar i gång nu i veckan är det tredje gången vintersport­metropolen arrangerar världsmästerskapen. På andra sidan Åreskutan, några mil norrut i Kol­åsen och Skäckerfjällen, handlar det om naturnära skidåkning i vildmarken. Långt bort från tidtagning och preparerade pister.

Johan Ahlgren och Linn Boltzius har kört till Kolåsen från Åre. De langar ur alla sina grejer ur elbilen. Barnen är utackorderade några dagar; mor och far ska ut i vildmarken, slå läger i Rutsdalen i hjärtat av de relativt okända Skäckerfjällen för att topptura med snowboards.

– Kolåsen ligger bara en timme från Åre så det är perfekt, elen räcker precis, säger Johan Ahlgren.

Vi langar på vår utrustning på den stora skidsläde som utgör Kolåsens fjällexpress, en släde med plats för drygt åtta personer som Micke Blyckert och Anna ­Romare Blyckert på Kolåsens fjällpensionat investerat i för att med skoter kollektivt kunna köra skidåkare in till början av Skäckerfjällens naturreservat, sex kilometer från byn Kolåsen. Det är ett sätt för dem att locka hit fler skidåkande turister.

Micke och Anna köpte Kolåsens fjällpensionat i början på 2000-talet. Lämnade hus och jobb i Stockholm och drog med sina två barn till vägs ände, drygt tio mil norr om Järpen, för att satsa på turistverksamhet i vildmarken.

Ett av Sveriges äldsta fjällpensionat

Kolåsen. En liten by i Åre kommun med ett samekapell, några gårdar, flera fritidshus och ett av Sveriges äldsta fjällpensionat. Samt en magnifik utsikt. Norrut, bortanför sjön Äcklingen, sträcker sig Skäckerfjällens vilda toppar på båda sidor om Rutsälven. Åt andra hållet, några mil söderut, sticker Åreskutan upp som en gräddbakelse mitt i landskapet. På andra sidan skutan ligger Skandinaviens största skidort med preparerade pister och liftar i alla väderstreck, snart åter arrangör av alpina VM. På denna sidan tar i stället vildmarken vid.

”Egentligen var det nog Stenmark-febern som slog undan fötterna för den här typen av mer naturnära skidturism”

Det kunde kanske ha blivit tvärtom. Men när järn­vägen på 1800-talet drogs genom Jämtland byggdes den söder om Åreskutan genom den lilla byn Åre och västerut mot Norge, och Åre växte därmed sakta men säkert fram som Sveriges viktigaste alpina skidort. Kolåsen och Skäckerfjällen blev något helt annat. Trots att Kol­åsen genom åren besökts av celebra gäster som Winston Churchill och prins Gustaf Adolf.

– Egentligen var det nog Stenmark-febern som slog undan fötterna för den här typen av mer naturnära skidturism, säger Anna Romare Blyckert. Plötsligt skulle alla svenskar åka uppför och utför på ett fjäll med hjälp av liftar. Kolåsen hade inte längre mycket att komma med.

Innan Stenmark var det mest skidåkning på tvären som gällde i Svea rike. Såväl svenska skidlandslaget i längd som mängder av friluftsorganisationer var frekventa gäster i Kolåsen. Bland alla gamla prylar i pensionatets trapphus som minner om fornstora dar finns en avbruten gammal längdskida i trä från 1974 – symboliskt nog samma år som Ingemar Stenmark slog igenom – med massa namn från Sörmlands friluftsutbildning uppskrivna. Överst står det Göran Persson, före detta svensk statsminister.

Mycket tyder på att den naturnära fjällturismen åter lockar. Folk åker alltmer på längden och vill ha fjäll­semester i lugn och ro med vit snö och en sprakande brasa. Långt borta från kommersen, intensiteten och de höga kostnaderna i alpina center som Åre. Kanske är det också ett tidens tecken att sommaren 2018, när medlemmar från Internationella skidförbundet FIS skulle komma till Åre på några dagars sammanträde inför de alpina VM-tävlingarna, förlade de inte mötet på något av alla hotell i själva Åre. De bokade in sig på Kolåsens fjällpensionat.

Söker äventyret och adrenalinkicken

Nere på sjön Äcklingen, en bit nedanför pensionatet stannar Micke Blyckert till. Han stänger av motorn. Uppifrån vägen kommer tre unga killar, Anders Olsson, Petter Platzgummer och Ville Nilsson, springandes över isen med topptursutrustning i nävarna. De kan nog definieras som äkta freeriders. Unga, trendriktiga skidåkare som vill ut och uppleva naturen men samtidigt söka äventyret och adrenalinkicken. Måhända en kombo av skidåkartraditionen före och efter Stenmark. De har tröttnat på att åka lift uppför och skidor nerför ett berg med tusentals andra människor. De vill vara i tystnad. De vill vara hyfsat ensamma och knata uppför ett berg med hjälp av kroppens egen energi och sen kasta sig utför samma orörda berg. Samtidigt försörjer de sig på bar- och butiksarbete inne i Åre.

Micke Blyckert drar åter i gång skotern och vi svischar fram över sjön, tar oss vidare på en skogsväg som går rätt in i Skäckerfjällen. Vid Storvallen tar vägen slut. Vi lastar av alla prylar. Sätter på stighudarna under skidorna för att ta oss upp mot en av Skäckerfjällens toppar. Johan Ahlgren och Linn Boltzius tar sin pulka med all packning för att ta sig längre in i naturreservatet. Vi and­ra knatar något snabbare genom den orörda gammel­skogen. Anders Olsson, ursprungligen från Göteborg men nu naturaliserad jämte, berättar att de började ta sig hit för två år sen, mer frekvent den här vintern när det varit mycket snö och de insett att de kan åka med Kolåsens fjällexpress.

– I vinter har vi nog varit här tio gånger, säger han. Inget slår det här området, vare sig när det gäller skidåkning eller natur.

Vi följer ledmarkeringarna upp och ner genom ett säreget landskap av små kullar mellan Rutsälven och fjälltopparna. Solen söker sig ner mellan grenverken, belyser den grå skägglaven som hänger ner som, ja, skägg, från grenarna. Vi klättrar uppför ett fjäll med perfekt lutning och naturliga korridorer av snö mellan sten och träd. Solen har hunnit värma upp snön och skapat ett perfekt ytlager av fuktig vårsnö. Utför fjället glider skidorna, sväng efter sväng, utan motstånd och hinder.

Jag får lova killarna att inte skriva vilket fjäll det är.

Kolåsen och Skäckerfjällen

By och fjällområde: Kolåsen är en liten by i Kalls socken i Åre kommun. Skäckerfjällen är ett mäktigt fjällområde, även kallat Lilla Sarek, cirka sex mil fågelvägen norr om Åre. Skäcke­rfjällets naturreservat omfattar nästan hela bergmassivet samt skogarna runt omkring. Skäckerfjällens högsta topp, Sandfjället, ligger bara 1 230 meter över havet, men skapar ändå en känsla av att vara på högfjället. Rutsdalen med dess älv delar Skäckerfjällen i två delar: på sydsidan växer frodig granskog, på nordsidan är det glesa, blandade barrskogar. Kalls sameby bedriver här renskötsel och i nästan hela reservatet betar renar året runt. Skäckerfjällen är magnifika både för vandring med skidor under vintern och våren och till fots under sommaren och hösten.

Boende: Kolåsens fjällhotell erbjuder boende i allt ifrån olika rum i retrodesign till stugor och vandrarhem. Dubbelrum på hotellet kostar från 795 kr per person och natt inklusive frukost, med 100 kr rabatt för STF-medlemmar. På vandrarhemmet kostar ett dubbelrum från 700 kr per natt för två personer exklusive rabatt. Under sommarhalvåret kan man också bo på Anjans fjällstation som ligger precis intill Skäckerfjällen några mil väster om Kolåsen.

Ta sig dit: Tåg till Järpen är bekvämast och klimatsmartast. Ett problem är att Åre kommun minskat på möjligheterna att åka buss från Järpen till Kall­sedet där Kolåsens fjällhotell ordnar hämtservice. Det går buss endast måndag, onsdag och fredag kl 15.45 från Järpen. Om man då kommer med nattåg från Göteborg får man vänta hela dagen i Järpen alternativt ta en skiddag i till exempel Åre. Från Kallsedet till Järpen går det buss samma vardagar 06.55 eller 16.55. Kolåsens fjällhotell har en bil till uthyrning i Järpen och kan eventuellt också ordna skjuts mellan Järpen och Kolåsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.