Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Se ner på Göteborg

Ibland ser man sin omgivning bäst från ett helikopterperspektiv. Som småbåtshamnen vid Saltholmen, till exempel. Följ med fotografen Jonas Jacobsson på en flygtur med drönare över kända kvarter – och upptäck något nytt.
Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Östra kyrkogården

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Östra kyrkogården är Göteborgs tredje största kyrkogård. Här finns över 17 000 gravplatser. Uppskattningsvis har 150 000 personer fått sin sista vila här, däribland många kända göteborgare. Om du vill hitta deras – eller andras – gravar kan de gå att finna på svenskagravar.se som har en sökfunktion.

Jonas kommentar: ”En sen eftermiddag i höstas passade jag på att försöka fånga lite av gångarnas symmetri. En plats som betyder mycket för många människor och för Göteborg är alltid rolig att visa genom ett lite ovanligare perspektiv.”

Skansen Kronan

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Skansen Kronan restes i slutet av 1600-talet som en försvarsanläggning. Redan tidigare fanns en enklare försvarsanläggning som gick under namnet ”Juteskrämman”, alltså något som skulle skrämma danskarna. Skansen Kronan har aldrig utsatts för anfall och aldrig använts skarpt, däremot har det varit vapenförråd, fängelse och nödbostad.

Jonas kommentar: ”När jag tidigare bodde i närheten var Skansen Kronan oftast det självklara valet för att njuta av solnedgången, kameran i hand. Den känslan tycker jag fångas väl i den här bilden, från de snirklande gångarna upp längs sidorna till folk som just samlas i solen för att titta ut när den sakta smyger sig ned bakom Masthuggets siluett.”

Hindås

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

I vintras skrev Två Dagar om Hindås historia som vintersportort. Den här vyn visar trakten i en annan årstid.

Jonas kommentar: ”I den här bilden som är tagen strax utanför Göteborg, i Hindås, får man genast känsla av frihet och även lite äventyr. Man är på väg någonstans. Skog och sjöar är ju det man ser när man flyger in över Landvetter, här kommer man lite närmare.”

Stenpiren

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Vänthallen vid nya Stenpiren var ett 60-miljonersprojekt som när stadsdelen är utbyggd förväntas serva 30 000 resenärer. Utformningen av platsen och byggnaden vann flera priser. Det sneda taket ska påminna om ett vindskydd – och skulle du glömma bort var du befinner dig finns åtta skyltar (hållplatserna ej inräknade) som talar om att du står vid just Stenpiren.

Jonas kommentar: ”Bara genom att gå längs piren känner man tydligt de geometriska vinklarna och perspektiven, men det kommer verkligen till sin spets ovanifrån. Man kan titta länge och hela tiden hitta nya vinklar och mönster. Efter ett tag känns det nästan som att bilden bara är en arkitektmodell och inte på riktigt.”

Feskekörka

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Feskekörka är förstås stans mest klassiska plats för att köpa fisk. Men att handla fisk har också blivit allt mer förknippat med dåligt samvete och miljöångest. Kolla in fiskguiden.wwf.se för vägledning.

Jonas kommentar: ”Jag skulle tro att alla har (minst) en bild på Feskekörka. För mig är utmaningen att fånga den i nya vinklar, som får mig att fortsätta ta bilder, och fortsätta fascineras av den. Just den här bilden är tagen en tidig vårdag där skuggorna förstärker takkuporna och vinklarna.”

Aspholmen

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Den populära badplatsen Saltholmen heter egentligen Aspholmen. Vill du ha koll på den och andra badplatser i sommar kan det vara en bra idé att ladda ner appen Badplatsen, som hjälper dig som vill ta ett dopp i Göteborgstrakten.

Jonas kommentar: ”Många göteborgares tillflykt under varma sommardagar: ”Saltis” – Saltholmen. Mönstret av vågorna i havet är vackert och ger någon form av struktur och ordning i bilden, mot klippornas lite mer slumpmässiga utseende. Dessutom kan man kika lite närmare och hitta sin vanliga plats som man brukar ha, för visst har vi alla det?”

Götaälvbron

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Götaälvbron. Snart gäller det att tänka om, eftersom den nya bron, som bör stå klar om sisådär tre år, kommer att heta Hisingsbron. Kortare och lägre än sin föregångare, vilket är bra om du är cyklist och dåligt om du har en hög båt.

Jonas kommentar: ”På den här bilden ser man så klart länken mellan Hisingen och Lilla bommen, Götaälvbron, men också en hel del annat. Spårvagnar och bussar som skyndar fram, isflaken som den här kalla januaridagen flyter fram under bron och till höger i bild ser man även tidiga tecken på vad som snart kommer att ersätta den här gamla klassikern.”

Mariaplan

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

Rondellen vid Mariaplan var en av stadens mest förvirrade fram till ombyggnaden för ett par år sedan. Det är fortfarande inte riskfritt att ta sig igenom, vare sig du är bilist, cyklist eller fotgängare, men det har åtminstone blivit lite mer av ett torg.

Jonas kommentar: ”För mig är Mariaplan och Kungsladugård ofta synonymt med långa löpturer och Göteborgsvarvet. Här är man alltid positiv och fortfarande naiv i sin energiuppskattning. Och visst gör väl spårvagnen en glad mun från det här perspektivet i bilden?”

Palmhuset

Bild: Jonas Jacobsson
Bild: Jonas Jacobsson

I sann Lilla London-anda inspirerades Palmhuset, uppfört 1878, av Kristallplatset, Crystal Palace, i Hyde Park. En skotsk firma levererade hela byggnaden som en byggsats i gjutjärn och glas. Det var dyrt att bygga och dyrt att lösa entré, men göteborgarna vallfärdade till sin nya ”vinterträdgård” redan från början. Sedan 1976 är byggnaden K-märkt.

Jonas kommentar: ”Jag fotar själv här rätt ofta i alla möjliga sammanhang, men tanken hade inte slagit mig att det kan vara lika fint från luften som inomhus. Bilden är tagen i eftermiddagssol på hösten, där skuggorna sträcker sig långa och kontrasten är påtaglig.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här