Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Coronapandemins avbokade resor har fått stora konsekvenser för naturskyddet och de vilda djuren i nationalparker i både Afrika och Asien. Gorillasnarorna ökar utan turister. Bild: Andy Rouse
Coronapandemins avbokade resor har fått stora konsekvenser för naturskyddet och de vilda djuren i nationalparker i både Afrika och Asien. Gorillasnarorna ökar utan turister. Bild: Andy Rouse

Så har turister och corona påverkat det vilda djurlivet

Tidigare i veckan var det världspremiär för Sir David Attenboroughs nya film, där han återger årtionden av upplevelser med vilda djur. Han adresserar även hotet om en sjätte massutrotning. I dag innehåller turistnäringens betydelse för de vilda djuren både tragedier och triumfer.

LÄS MER: Fem ställen som bjuder på extra allt

Bild: A Life on Our Planet
Bild: A Life on Our Planet

Berest naturfilmare vill berätta

I 93 år har Sir David Attenborough levt och verkat, han har gjort hundratals timmar av tv-dokumentärer om natur- och djurliv som blivit klassiska. I den nya filmen ”A life on our planet”, hans första långfilm, berättar han om sitt extraordinära liv med resor till alla världens hörn. Men filmen berättar framför allt om hur Attenborough har sett regnskogarna skövlas och savannerna tömmas. För att rädda planeten är kommunikation den stora utmaningen, menar han. Och anledningen till att han vill berätta vad han sett och ser.
Bild: Andy Rouse
Bild: Andy Rouse

Gorillasnaror ökar utan turister

Coronapandemins avbokade resor har fått stora konsekvenser för naturskyddet och de vilda djuren i nationalparker i både Afrika och Asien. ”Vårt långvariga naturvårdsarbete som skapat en samverkan mellan lokalsamhällen och myndigheter kollapsar just nu”, berättar Världsnaturfondens Afrikaexpert Allan Carlson. Den senaste tiden ser man en olycklig tillbakagång till att jaga vilt, så kallat ”bush meat”. ” Plötsligt ser vi fyra gånger fler snaror i de dimhöljda gorillaskogarna i Virunga. Och savannparkerna i Tanzania och Kenya är särskilt utsatta. Modellen att skydda marker där djuren lever genom ekoturism är ett sätt att ge dessa en prislapp, ett pengavärde, något som har varit framgångsrikt. Vad är alternativet?”
Bild: Eranga Jayawardena
Bild: Eranga Jayawardena

Omodernt med elefantridning

I medier och sociala kanaler höjs allt fler röster mot att djur används inom turistnäringen. Här hemma drev organisationen Djurens Rätt förra året igenom ett beslut som förbjuder elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige. ”Det börjar bli omodernt att gå till en djurpark för att titta på exotiska djur eller skratta åt deras konster på cirkusen och allt fler väljer bort aktiviteter som elefantridning eller att ta selfies med vilda djur på semestern. Personligen så hoppas jag att nästa steg i utvecklingen i Sverige blir att delfinerna försvinner från Kolmården”, säger Moa Richter Hagert, kommunikationschef på Djurens Rätt. Internationella World Animal Protection ser turismens stillastående som en möjlighet att ställa om och gav i september ut en rapport om hur djurvänliga de globala reseföretagen är, eller inte är.
Bild: Sara Wennerqvist
Bild: Sara Wennerqvist

Viltskådning i Gästrikland

I en mossig tallskog där brunbjörnar bor står en specialbyggd skogskoja, ett gömsle, med små gluggar att kika ut genom. Det går att få uppleva björnskådning i Gästrikland med Wild Nordic. ”Denna speciella säsong har medfört att vi nästan bara har haft svenska gäster. En hel del hade nog inte hittat hit om det inte hade varit för corona. Så det känns som att vi har fått sprida kunskap om djur och natur till en bredare massa i år än tidigare, vilket förstås är positivt”, säger företagets grundare Sara Wennerqvist. Sara har en lång bakgrund av naturguidning och ser det som en lyx att vi i Sverige kan ta del av landets natur med sitt rika djur- och fågelliv. Andra djur att spana efter framöver är rovfåglar och vilt i vinterskrud.
Bild: Hasse Holmberg
Bild: Hasse Holmberg

Ekoturist bland mareld och myror

Att vara turist låter inte längre bra, turism har per definition blivit förknippat med exploatering. Men så behöver det inte vara. Det finns goda exempel på samverkan, och turistföretag som sprider kunskap. I Sverige certifierar organisationen Naturens Bästa företag inom ekoturism. Även Naturskyddsföreningen är en bra källa för naturtips. Ibland behöver det inte vara så komplicerat. Att se på en myrstack kan vara ack så spännande, eller att hoppfullt sitta och vänta in marelden på en granitklippa i höstkvällen.

LÄS MER: Spännande arbetsplatser på distans världen över

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER: Fem idéer för turister i en ny tid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.