Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Mostphotos

Så gör du vinprovningen roligare

Att prova vin tillsammans kan vara roligt – och hämmande. Det handlar om att fånga första intrycket av vinets doft och smak och lita på att den egna upplevelsen är minst lika intressant som andras.

Vinprovning är en situation som väcker vår lust att svara rätt och vara som alla andra. Märkligt egentligen, eftersom det handlar om vår upplevelse av doft och smak – något som är ytterst personligt och individuellt.

Men så snart den första personen i sällskapet berättar om sina intryck börjar resten hålla med. Samtalet blir lätt: ”Det doftar björnbär.” ”Ja, precis, björnbär är det ju…”. Det är vår inneboende längtan efter samförstånd och rädsla för att svara fel och verka okunnig som lägger krokben för samtalet.

Fyra tips för att göra provningen mer spännande

Så hur ska man ta sig ur den fällan? Här några tips som kan göra vinprovningen mer spännande:

• Prova alltid vinerna under tystnad. Låt var och en få tid att skriva ner sina intryck innan diskussionen startar. Med tystnad menar jag just tystnad. Inget småprat alls. Bara stillhet och lugn så att alla kan få den ro som krävs för att samla sina tankar och känslor.

• Ge alla tillfälle att komma till tals när det är dags att prata. Vem vet vilken person i gruppen som har mest spännande tankar innan man har fått lyssna på alla? Det är inte alltid den som snabbast tar ordet som är mest genomtänkt.

• Strunta i alla ”rätta” vinprovartermer och försök i stället formulera dig med egna ord. Det du tycker och känner är rätt för dig, även om ordvalen är okonventionella.

• Prata om annat än vinernas doft och smak. Det finns så många sätt att närma sig vinernas sinnesförnimmelser. Vad väcker viner för känslor? Vilka minnen? Om vinet var en färg, vilken färg skulle det vara då? Eller en plats? Och förresten, vilken mat skulle du vilja äta till vinet – och varför?

Med sådana frågor blir vinprovning något för alla och samtalet garanterat mer givande än: ”Ååh, det doftar stall och läder”, ”Just det, läder!”.

Då blir det roligt på riktigt.

LÄS MER: Veckans vin: åtta viner som passar till kräftskivan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.