Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I familjen Senneviks trädgård samspelar karga bergsknallar med trädäck i olika nivåer. Bild: Alice Johansson
I familjen Senneviks trädgård samspelar karga bergsknallar med trädäck i olika nivåer. Bild: Alice Johansson

Rogivande rum mellan bergsknallar

I familjen Senneviks trädgård i Hästevik finns varken gräsmatta, gungor eller grusgång. Här samspelar karga bergsknallar med trädäck i olika nivåer, och möten mellan olika material och former skapar ett intressant uttryck. Solens strålar avgör platsen för morgonkaffet och middagsgästerna.
Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Moderna raka linjer

Silvija och Michael Sennevik föll för den havsnära bergstomten med utsikt över de karga klipporna. Med inspiration från moderna raka linjer, dansk design och den svarta boxen ritade de tillsammans med arkitekten Hans Lindgren upp sitt drömhus.

– Det var en hel del berg som skulle sprängas och en väg som skulle byggas upp till vårt hus. Vi hade i ett tidigt stadie tagit kontakt med trädgårdsarkitekt Karin Malmberg för planering av tomten. Att ha en trädgårdskiss underlättade enormt mycket i dialogen med mark- och anläggningsfirmorna.

Trädäcket följer bergets form och är byggt i tre nivåer med olika trappor och avsatser.

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Lättskött trädgård

Familjen ville skapa en lättskött trädgård, utan gräsmatta, i en begränsad färgpalett.

– Det här är vår andra trädgård vi bygger upp från början, och av tidigare erfarenheter vet vi att vi trivs med trädäck. Vi ville ha mycket bambu, prydnadsgräs och lavendel, och även ha möjlighet till en liten köksträdgård.

Gröna rumsavdelare

Eftersom det inte fanns något grönt på tomten efter sprängningarna planerades i stället stora, måttanpassade planteringslådor in i de olika nivåerna på trädäcket.

– De lådor som är i corténplåt har vi måttbeställt från en lokal plåtslagare, och de i trä har vi byggt och målat själva. I dem blandar vi prydnadsgräs med perenner och säsongsväxter som vi varierar. Jätteverbena är en favorit som får en plats i trädgården varje år.

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Rum för såväl morgonkaffe som middagsgäster

Trädgården har vuxit fram utifrån tomtens möjligheter, och begränsningar. Bergen på tomten blir naturliga väggar och nivåskillnaderna skapar olika rum. Familjen har tagit stor hänsyn till väderstreck och hur solen rör sig över tomten under dagen.

– Vi tycker om att börja helgmorgnar på framsidan av huset där vi har morgonsol. Pergolan är en av våra favoritplatser i trädgården. Den ger skön skugga och en härlig överblick över hela trädäcket. På trädäckets lägsta del har vi halvskugga och där har vi ställt en hängmatta, och på vår takterrass har vi underbar kvällssol.

Silvija Sennevik. Bild: Alice Johansson
Silvija Sennevik. Bild: Alice Johansson

Här bor: Silvija och Michael Sennevik, tillsammans med dottern Ella, 13 år.

Jobbar med: Silvija är projektledare inom IT och Michael är utvecklare inom telekom.

Huset: En arkitektritad villa i 1,5 plan, på 182 kvm fördelat på 6 rum och kök. Tomten är 740 kvm.

Instagram: @silvijasennevik.interior

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här