Robert Lagerström: Höjdare och bottennapp i ölvärldens bokutbud

Behövs det verkligen fler ölböcker? Javisst! I ölvärlden går utvecklingen i raketfart och nya saker händer hela tiden. Detta speglas i böckerna. Men vilka ska man välja?

ANNONS

Floden av ölböcker verkar aldrig sina. Det kommer ständigt nya volymer och det verkar redan finnas hur många som helst. Många rymmer samma gamla fakta, som bara har tuggats om – men samtidigt ges det ut en hel del böcker som tar nya grepp. Ölvärlden är händelse­rik och det behöver inte gå lång tid förrän en bok känns daterad.

LÄS MER:Ölbryggarnas ilska efter nya villkor: "Kommunen rycker bort mattan under fötterna på oss"

Sveriges meste ölboksförfattare är faktiskt göteborgare. Han heter Peter M Eronson och har skrivit 13 titlar i ämnet, vilka har sålts i över 100 000 exemplar.

Peter har varit med och gjort ”Prova öl – Titta, dofta, smaka”. Den är en lättsam och kortfattad bok för nytillkomna ölentusiaster. Till dem vänder sig även amerikanskan Ashley Routson, med sin rappa, personliga och ganska heltäckande ”The Beer Wench’s Guide to Beer”.

ANNONS

LÄS MER:Goda öl som är snälla mot plånboken

Skapa balans

I den finns en del recept på maträtter. Fler hittas i ”Cooking with Beer” där britten Mark Dredge även beskriver hur man skapar balans och får öl och mat att förstärka varandra.

Detta är även Garrett Oliver inne på. I sin moderna klassiker ”The Brewmaster’s Table” går han på djupet i smakernas värld, berättar om ölstilar och vilken slags mat de passar ihop med.

Men låt oss återvända till Sverige. Här har Jan-Erik Svensson skrivit praktverket ”Stora ölboken”, som ambitiöst och grundläggande förklarar allt ifrån ölstilar och bryggteknik till ölets historia och provsmakningssensorik. En riktig bibel!

Självfallet finns det även många bottennapp. En bok åt det fåniga hållet är ”Beer Hacks – 100 Tips, Tricks and Projects”. I den lär Ben Robinson ut hur man kyler en öl med en brandsläckare och hur man öppnar en flaska med ett vanligt A4-papper. Flera av tipsen går ut på att stila sig.

Och sådant behövs inte i hantverks­ölvärlden.

LÄS MER:Färgglatt öl för hösten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS