Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Roadtrip genom dramatiskt Harry Potter-land

"Redan på turen upp genom Glen Coe och höglandet, när vi såg ångloket åka över den majestätiska viadukten i Glenfinnan och efter ett uppfriskande bad i Loch Ness stod det klart för oss att det här skulle bli bra", skriver Jonas Jacobsson om sin resa genom Skottland.

För mig börjar resor oftast med en stor dos inspiration. Den kan komma från absolut vad som helst, men ofta från bild, film eller litteratur. I det här fallet, Skottland, var det en kombination av alla tre. Jag ingår i den generation som växte upp med Harry Potter om kvällarna som barn och ungdom, med Hogwartsexpressen som tuffar fram genom de magiska landskapen. Jag har sett åtskilliga filmer som skildrat det karga skotska höglandet och den storslagna naturen. Och så alla foton så klart, det som kanske bidragit allra mest till att jag fastnade så innerligt för platser som Isle of Skye, den stormiga ön utanför Skottlands nordvästra kust.

Viadukten i Glenfinnan känner många igen från Harry Potter-filmerna, där Hogwartsexpressen tuffar förbi. Bild: Jonas Jacobsson

Allt det där bidrog i allra högsta grad till att jag och två vänner hade sky(!)höga förväntningar på vår första tur till Isle of Skye och Skottland. Redan på turen upp genom Glen Coe och höglandet, när vi såg ångloket åka över den majestätiska viadukten i Glenfinnan och efter ett uppfriskande bad i Loch Ness stod det klart för oss att det här skulle bli bra. Och det var inte på grund av klassiska saker som att vi hade tur med vädret eller så, snarare tvärtom. En stor del av resan var blöt och att ge sig ut på en hike vid mäktiga Old Man of Storr på Isle of Skye, med stormvindar och sikt på cirka tre meter, var allt annat än en barnlek.

Men faktum är att det var precis det som vi ville ha. Det ska vara lite ogästvänliga och hårda förhållanden, det ingår i den upplevelse som gör en tur på Isle of Skye så fantastisk minnesvärd. Det är hårt, genuint och på många vis utomjordiskt vackert. Och visst är det, när man står och blickar ut över The Quiraings fantastiska landskap, inte svårt att förstå att den här platsen skapat så mycket inspiration för så många människor.

Jonas Jacobsson är fotograf med hemadress i Göteborg. Men mest reser han runt i världen med kameran i handen. För Två Dagar visar han och berättar om några av sina bästa bilder och favoritresmål.

LÄS MER: Magnifik naturupplevelse i Slovenien

LÄS MER: Lofoten bjuder på arktisk tropik

LÄS MER: Urban djungel – Hongkong är ett fenomen

57°21´N, 6°14´V

Resmål:

Isle of Skye, Skottland

Bästa besökstid:

Juni-augusti för mildare förhållanden, september-oktober för mer gyllene toner i naturen och lite friskare väder.

Ta sig hit:

Flyg till Edinburgh, Ryanair har direktflyg från Göteborg. Ta hyrbil genom det skotska höglandet upp till Isle of Skye för bästa flexibilitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.