Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På vilken krog bör du beställa ostmackan? Vilket ölhak har bäst mat? Var finns stans bästa pad thai? GP vägleder till Göteborgs dolda matskatter – en rätt i taget. Bild: Stefan Edetoft
På vilken krog bör du beställa ostmackan? Vilket ölhak har bäst mat? Var finns stans bästa pad thai? GP vägleder till Göteborgs dolda matskatter – en rätt i taget. Bild: Stefan Edetoft

Restauranger i Göteborg: Här är stans bästa maträtter

Vet du vart du ska gå för att få Göteborgs bästa sushi, räksmörgås, ramen eller schnitzel? GP:s matskribenter vägleder till restaurangernas guldkorn – en rätt i taget. Här är alla tips samlade, det är bara att börja bocka av.

LÄS MER: Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Pistagegelato på Gelaterian


Pris: 39 kr för en liten bägare.

Plats: Gelaterian Göteborg, Grönsakstorget 1.

Det kanske inte blir en resa till Italien, men för oss som drömmer om en sommar med gelato finns ännu hopp. På stans alldeles egna gelateria finns i dag 16 smaker alla värda både en och två skedar. Vi tog tillfället i akt att lära oss mer om den prisbelönta pistagesmaken. Läs mer om pistagegelaton på Gelaterian.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Masala dosa – indisk pannkaka gjord på fermenterade linser och ris, på The South Indian


Pris: 99 kr.

Plats: The South Indian, Lilla Kungsgatan 1.

Om du har varit i Indien har du kanske smakat den frasiga pannkakan som kallas dosa. Sedan några månader tillbaka finns möjligheten för inte lika beresta göteborgare att sätta tänderna i denna välsmakande lins- och ris-crêpe med rötterna i södra Indien. Läs mer om masala dosa på The South Indian.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Gôtt mos på Oves gatukök i Sävedalen


Pris: 53 kr för en Halv special (en smal korv med bröd och potatismos).
Plats: Oves gatukök, Göteborgsvägen 36, Sävedalen.

Vissa menar att uttrycket ”gött mos” kommer från Oves gatukök i Sävedalen. Och visst handlar det om ett mos med ett minst sagt gott rykte. Kön ringlar sig nästan alltid lång och frågar du efter mostips i 031-området är det inte omöjligt att de ber dig ta en tur till Oves. Läs mer om potatismoset från Oves gatukök.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Scrocchiarella med västerbottensost, rökt lax, crème fraiche, rom, rödlök och dill på Intill


Pris: 90 kronor för en halv, 160 kronor för en hel.
Plats: Intill, Kyrkåsgatan 13.

Kanske har du hört om den förut, den krispiga pizzan från Rom. Scrocchiarella, som betyder frasig, har börjat dyka upp på flera menyer runt om i stan och på den lilla kvarterskrogen Intill i Kålltorp har rätten blivit så populär att ryktet spridit sig längre än 5:ans linje. Läs mer om schrocchiarella från Intill.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Fish and chips med ört- och parmesanslungade pommes och tartarsås på Hasselssons matlucka


Pris: 90 kronor.
Plats: Hasselssons matlucka, Mariagatan 27.

Adam Axelsson är kocken som inte drömmer om att driva restaurang, i stället ser han mat lite som ett evenemang. Hans fish and chips har tagit stan med storm, både i verkligheten och online, som en plats alla checkar in på och med mat få undviker att fota och dela – precis som på en riktigt lyckad tillställning. Läs mer om fish and chips från Hasselssons matlucka.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Cochinita pibil – långkokt fläsk med tillbehör, på Fridas Mexican Kitchen


Pris: 185 kr.
Plats: Fridas Mexican Kitchen, Nobelplatsen 2.

Om en taco är Mexikos svar på en korv med bröd kan nog Fridas Mexican Kitchens paradrätt cochinita pibil liknas vid köttbullar med potatismos. Ett traditionellt långkok, där mört fläskkött serveras med syltad stark rödlök, majstortillas, bönröra och ris. Läs mer om cochinita pibil från Fridas Mexican Kitchen.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Mana’ish – vedeldsbakat tunnbröd med topping, på Foren Food & Bakery


Pris: The Classic – 70 kr, mana’ish-bröd toppat med za’atar.
Plats: Foren Food & Bakery, Södra Allégatan 14.

Oavsett var i världen du vuxit upp har du nog minst en favoriträtt med bröd som bas. På en lunchrestaurang i Haga finns en delikat variant. Mana’ish brukar kallas för Mellanösterns svar på pizza, ett tunt bröd gräddat i vedugn, gärna toppat med örtblandningen za’atar. Läs mer om mana’ish från Foren Food & Bakery.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Fiskhuvud i gryta på Hing Wa


Pris: 110 kronor (ta med), 128 kronor (äta här).
Plats: Hing Wa, Hornsgatan 12.

Hornsgatan 12 – adressen andas mer Stockholm och Klas Östergren än Göteborg och det kantonesiska köket. Men faktum är att det är just här som stans bästa kinarestaurang ska ligga, i alla fall om vi ska tro ryktet på nätet. Men vad ska du äta då? Rätt nummer 53A så klart – fiskhuvud i gryta. Läs mer om fiskhuvud i gryta från Hing Wa.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Svamp- och färslimpa på Hagabions café


Pris: 160 kronor.
Plats: Hagabions café, Linnégatan 21.

På Hagabions café har den vegetariska svamp- och färslimpan mättat många magar under de senaste tio åren. Anneli Ödén, kocken bakom denna bruna rätt har trots det stora intresset ännu inte lyckats pränta ner receptet på papper. Men kanske är det dags nu? Läs mer om svamp- och färslimpa från Hagabions café.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Margherita – pizza med San Marzano-tomat, fior di latte och pecorino på BOV


Pris: 149 kronor.
Plats: BOV, Gibraltargatan 20, Johanneberg.

Kanske är det den mest populära matkombinationen genom tiderna – ost och bröd. Få råvaror fungerar så bra tillsammans och går att få på så många olika sätt beroende på var i världen du befinner dig. Letar du i 031-området så sägs det att en liten bit av Napoli går att finna på restaurang BOV mitt i Johanneberg. Läs mer om margherita från BOV.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Adjaruli, ostfylld georgisk pizzapaj, på Stumari


Pris: 125 kronor.
Plats: Stumari, Olskroksgatan 23.

På en gata där få passerar serveras mat som ännu färre känner till. Men trots att den georgiska maten för många är outforskad är Giorgi Skhirtladze övertygad om att göteborgarna inom kort kommer att få upp ögonen för den. Inte minst paradrätten: adjaruli – en båtformad ostfylld pizzapaj, toppad med äggula och smör. Läs mer om adjaruli från Stumari.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Örtfralla på Caféva


Pris: 25 kronor.
Plats: Caféva, Haga Nygata 5E.

Från ockuperade hus till turism och dyra bostadsrätter: Haga är en stadsdel där mycket har förändrats de senaste årtiondena. Men bland nymodigheterna finns en ostfralla med snart trettio år på nacken – Eva Nyléns örtfralla med smakrik goudaost och smör. Läs mer om örtfralla från Caféva.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Bo La Lot på Lilla Hanoi


Pris: 70 kronor.
Plats: Lilla Hanoi, Torggatan 4.

Van Doan var trött på att servera försvenskad thaimat och drömde om att bjuda göteborgarna på genuina rätter från hemlandet Vietnam. Det resulterade i restaurangen Lilla Hanoi som bland annat serverar rätten Bo La Lot – citrongräskryddad nötfärs stekt i La Lot-blad serverat med färska örter och inlagda grönsaker. Läs mer om bo La Lot från Lilla Hanoi.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Super Helene på Helenes Smørrebrød


Pris: 90 kronor.
Plats: Helenes Smørrebrød, Berzeliigatan 13.

I en lokal nära Korsvägen med åtta sittplatser finns en meny med smörrebrödsnamn du inte hittar någon annanstans. Ett är uppkallat efter ägarens hemby, andra har döpts efter barn och släktingar. Men endast menyns översta är döpt efter Helene Hammer själv. Läs mer om Super Helene från Helenes Smørrebrød.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Kyckling i oljeregn på Restaurang Evergreen


Pris: 150 kronor.
Plats: Restaurang Evergreen, Karl Johansgatan 26.

I skarp belysning bland spelmaskiner och fatöl gömmer sig en matsensation. På den blygsamma kvarterskrogen Evergreen i Majorna bör du beställa den både mystiska och lockande rätten ”Kyckling i oljeregn” – halvtimmen du behöver vänta är värd det. Läs mer om kyckling i oljeregn från Restaurang Evergreen.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Ostfondue ”Signature” på Unity Jazz


Pris: 250 kronor per portion.
Plats: Unity Jazz, Kyrkogatan 13.

Ostfondue ”Signature” serveras med bröd och grönsaker efter säsong på Unity Jazz. "Vi bestämde oss för att maten här skulle vara så god att till och med folk som avskyr jazz skulle vilja komma hit och äta", säger Fredrik Rixman, en av delägarna. Läs mer om ostfondue ”Signature” från Unity Jazz.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Habesha special vegetarisk på Al Habesha


Pris: 165 kronor.
Plats: Al Habesha, Brahegatan 1, Gamlestaden.

Habesha special vegetarisk är etiopiskt injerabröd med lins- och grönsakstillbehör, och kallas även beyainatu. Said Mosa och Aziza Ebrahim Kedir driver restaurangen Al Habesha i Gamlestaden där den vegetariska fullträffen serveras. Läs mer om habesha special vegetarisk från Al Habesha.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Banjalučki ćevapi på Ćevabdžinica & Grill Salko


Pris: Liten: 45 kronor, mellan: 65 kronor, stor: 80 kronor.
Plats: Ćevabdžinica & Grill Salko, Magnetgatan 6.

Banjalučki ćevapi, alltså ćevapi från Banja Luka, är en av många varianter av den populära rätten från Balkan som alltid består av ett bröd som fylls med avlånga bitar av grillad köttfärs av nöt, lamm eller någon blandning däremellan. Familjer har sina egna recept som går i arv och hålls hemliga, på Hisingen lagar Bröderna Damir och Samir Grahović sin version. Läs mer om banjalučki ćevapi från Ćevabdžinica & Grill Salko.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Nasi campur på Sayur


Pris: 90 kronor.
Plats: Sayur, Olivedalsgatan 23.
 
På denna indonesiska restaurang finns bara två rätter: en soppa som byts ut varje vecka, och ris med blandade veganska smårätter – nasi campur. Läs mer om nasi campur från Sayur.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Kyckling szechuan på Beijing Courtyard


Pris: 108 kronor som ensamrätt, ingår oftast i kockens meny för 150 kronor.
Plats: Beijing Courtyard, Rimmaregatan 1, Hisings Backa.
 
Zhao Jie lagar en rätt du inte får tag på någon annanstans i Göteborg, efter ett recept han lärde sig i Peking. Tanken var att servera autentisk kinesisk mat till kinesiska gäster, men snart började även svenskarna strömma till. Läs mer om kyckling szechuan från Beijing Courtyard.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Tantamen på Ramen-Ya


Pris: 170 kronor.
Plats: Ramen-Ya, Linnéplatsen 4.
 
Ramen med egengjorda nudlar och fläskfärs som stekts med en söt misopasta innan den toppats med marinerat ägg och en salt sås gjord på bland annat kobualg, shiitakesvamp, sesamolja och chili. Läs mer om tantamen från Ramen-Ya.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Gelato med brynt smör på Råda Gelato


Pris: 35 till 48 kronor beroende på storlek.
Plats: Råda Gelato, Landsvägsgatan 38.
 
En klar bästsäljare i butiken, tar den slut får man helt enkelt komma tillbaka en annan dag, och hoppas att Nicklas Uhrbom Eriksson hunnit bryna nytt smör hemma på spisen. Allt annat görs på plats, både sorbet och den mjuka, smakrika gelaton. Läs mer om gelato med brynt smör från Råda Gelato.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Burek på Leilas bageri


Pris: 120 kronor/kg.
Plats: Leilas bageri, Herkulesgatan 26.
 
Minst tio år tar det att lära sig behärska tillagningen av denna köttfärspaj bestående av tunna lager av jufka-deg som omsluter en smakstark, men inte het, färs med lök. Här kan man konsten. Läs mer om burek från Leilas bageri.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Ostfralla på Dirty Records


Pris: 28 kronor.
Plats: Dirty Records, Andra Långgatan 4.
 
”Varför det?” brukar Kajsa Noreen fråga sig innan hon lägger till något på smörgåsen. Hennes frallor bakade med vildjäst behöver inget mer än ett rejält lager smör och lagrad herrgårdsost för att nå perfektion. Läs mer om ostfralla från Dirty Records.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Ceviche clasico på Ceviche – Taste of Peru


Pris: 129 kronor.
Plats: Ceviche – Taste of Peru, Kville saluhall, Gustaf Dalénsgatan 2.
 
Limemarinerad vit fisk med chili och koriander är både Perus nationalrätt och en anledning att ta vägen förbi saluhallen i Kville. Här lagar Luisa García rätten som har allt: hetta, sälta och friskhet. Läs mer om ceviche clasico från Ceviche - Taste of Peru.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Pho på Vietnamhaket


Pris: 100 kronor.
Plats: Vietnamhaket, Saluhallen Briggen, Nordhemsgatan 28.
 
Buljong som kokats i ett dygn är basen i denna vietnamesiska nudelsoppa som både är mat och medicin – och här serveras som i norra Vietnam, med rena smaker och utan hoisinsås. Läs mer om pho från Vietnamhaket.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Vegetarisk sushi på Haket


Pris: 124 kronor för 10 bitar.
Plats: Haket, Första Långgatan 32.
 
Bland annat tempeh, krasse och portabellosvamp – tre dagar i veckan lagar 74-åriga Kazuko Flohr vegetarisk sushi med smaker hon både minns från barndomen och har experimenterat fram själv. Läs mer om vegetarisk sushi från Haket.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Porkbuns på Jinx Foodtruck


Pris: 85 kronor för två.
Plats: Jinx Foodtruck, Magasinsgatan 17.
 
Kött och bröd på asiatiskt vis från tre kockar som bytte finkrog mot foodtruck, och övertygade göteborgarna om att fett fläsk och koriander kunde vara lunchmat. Läs mer om porkbuns från Jinx Foodtruck.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Risotto på Trattoria la Strega


Pris: Mellan 175 och 220 kronor.
Plats: Trattoria La Strega, Aschebergsgatan 23B.

Det finns inget recept för risotto, menar Nina Rydqvist, utan allt handlar om fingertoppskänsla. Hon har lärt sig se när riset stekt klart, känna på lukten när buljongen skulle i och att smaka, hela tiden smaka av. Och även om smaksättningen varierar finns alltid risotto på menyn. Läs mer om risotto från Trattoria la Strega.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Schnitzel på Manfreds


Pris: 245 kronor (hel), 195 kronor (halv), 170 kronor (lunch).
Plats: Manfreds, Nordenskiöldsgatan 28.
 
18 000 schnitzlar bankas årligen ut och serveras med citron, persiljepotatis och sallad, och har gjorts så sedan 1989. Läs mer om schnitzel från Manfreds.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Dippsåserna på Jenin Grill


Pris: Ingår när du beställer mat.
Plats: Jenin Grill, Magnetgatan 6 eller Färgfabriksgatan 9.
 
Vit och fluffig eller röd med chilisting – ihop med nybakat bröd startas måltiden förstklassigt på kolgrillskassikern. Läs mer om dippsåserna från Jenin Grill.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Tandoori Khazana platter på Daawat


Pris: 189 kronor.
Plats: Daawat, Första Långgatan 30.
 
Surjit Singh Ahluwalia känner ansvar för den indiska maten i Sverige, och visar att den är mer än sås och kyckling. Denna rätt består av fem komponenter tillagade i traditionell tandoor-ugn. Något annat vore uteslutet. Läs mer om Tandoori Khazana platter från Daawat.

LÄS MER: Restauranger i Göteborg – GP listar årets 39 recensioner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.