Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vart ska man bege sig för nya intryck? Petra Dokken guidar till intressanta platser, som Noto, på Siciliens sydöstra hörn och helt nyöppnade Il San Corrado di Noto. Bild: Alfio Garozzo
Vart ska man bege sig för nya intryck? Petra Dokken guidar till intressanta platser, som Noto, på Siciliens sydöstra hörn och helt nyöppnade Il San Corrado di Noto. Bild: Alfio Garozzo

Resa: Spännande resmål just nu

Egentligen räcker det att gå vilse bara litegrann för att trigga vårt nervsystem och få blicken att sträcka på sig. Men vart ska man bege sig för nya intryck? Petra Dokken berättar om fem platser i blickfånget just nu.
Bild: Château Troplong Mondot
Bild: Château Troplong Mondot

Modernt traditionell terroir

Att bo på en gård verkar omåttligt poppis i den moderna självhushållningens era. I Italien, inte minst i Toscana, finns mängder av köksträdgårdar och matlagningskurser. Nu styr vi i stället kosan mot sydvästra Frankrike och slottsmiljö. På en höjd i Bordeaux med vyer över Saint-Émilion ligger Château Troplong Mondot som gör viner i ligan Premier Grand Cru Classé. Där finns dessutom stjärnrestaurangen Les Belles Perdrix, som fått en grön stjärna för att de arbetar hållbart. Kunskap om terroir, biodiversitet och fermentering finns att hämta från gårdens vinmakare, som också arbetar med att bevara anrik vinkultur i den rådande klimatkrisens utmaningar. Gammalt hantverk på nytt vis är förhoppningen.
Bild: Brombergs förlag
Bild: Brombergs förlag

Konstrunda med Patti Smith

Har du någon gång prövat att besöka samma plats fast med olika sällskap? Allt blir annorlunda. Nästa gång jag åker till danska Århus tar jag med mig Patti Smith (dröm!) eller i alla fall hennes bok ”Apans år”. I texterna reser hon runt i det amerikanska landskapet, högst personligt går hon i sina egna fotspår, minns, ser och fantiserar. Det behöver inte vara Århus, kan vara vart som helst. Förra gången jag var där var med en konstcurator, så för mig stavas denna lilla stad konst, det är allt jag kommer ihåg. Och att jag häpnade av förtjusning, över att detta Århus funnits så nära utan att jag visste om det.
Bild: Remy de la Mauviniere
Bild: Remy de la Mauviniere

Spännande och avsides

Alla dessa listor över grekiska öar, alla har sin egen favorit. Örikets olika personligheter är som grekerna själva, färgstarka och kompromisslösa (en kärvänlig och subjektiv empirisk erfarenhet). Samothrake är allt annat än Hydra, som var en snackis för ett par år sedan. Ön är stor och vild, skrockfull, dessutom osofistikerad. Trollsländor hovrar över de naturliga källorna på prunkande Samothrake, som möter havet med långa rullstensstränder och skuggande grottor. Den episka skulpturen av segergudinnan Nike av Samothrake hittades här, bara det en tillräckligt intressant mytologi för att upptäcka denna bortglömda ö.
Bild: Vegard Aasen
Bild: Vegard Aasen

Frilufsande gastronom

Vara ute i naturen är inget nytt, nyheten är kanske att så många vill göra det ofta och samtidigt. Svenska vandringsleder har på sina håll svämmat över och tälten har sålt slut i butikerna – men misströsta inte för hyralternativen har vuxit hos flera stora återförsäljare. Utöver att vilja hyra och inte äga, vill den nya frilufsaren också äta gott. En variant är den färdigpaketerade gruppturen med vildmarkskock, en annan att själv gå på tur i Nordnorge eller ut på Hardangervidda med den nytutgivna kokboken ”Äta ute” skriven av Jens Linder, om god mat som funkar att tillaga utomhus.
Bild: Alfio Garozzo
Bild: Alfio Garozzo

I ett annat hörn av Sicilien

Visst är Sicilien lite som en ruffig buse som vattenkammat sig? Ön har blivit en större turistdestination, men är fortfarande tillräckligt opolerad för att förföra. Något har i alla fall skapat tjuskraft, vissa tror att det är de trendiga naturvinerna om görs runt Etnas sluttningar, ”svaveljuicen”, som har väckt uppmärksamhet. Vem vet. Sant är att det dyker upp exklusiva resorter runt Noto, öns sydöstra hörn. Två tips för den nyfikna är Dimora Delle Balze och helt nyöppnade Il San Corrado di Noto.

LÄS OCKSÅ: Resa: Allt fler B&B:s öppnar – från skjul till herrgård

LÄS OCKSÅ: Böcker som tar med dig på en resa

LÄS OCKSÅ: Allt fler handelsträdgårdar tar fart landet över

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här