Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Resa: Nya hotell med kreativa inriktningar

Efter restriktionstiden återvänder nu rörelsefriheten på många håll. Petra Dokken upptäcker nya hotell med tydliga specifikationer. Där fantasi och lek flödar, nattlivet får guldkant och ensamhetskrisen omfamnas med inkluderande rum.

Hedonismen åter till Denmark Street

Londons Soho är en stadsdel som åter befinner sig i rampljuset. Denmark Street har redan en historia med ikonstatus, fylld av musikstudios och ett festande som aldrig tagit slut. Exempelvis bodde bandmedlemmar från Sex Pistols en gång här. Hotellet Chateau Denmark öppnar i april. Inredningsstilen är helt uppåt väggarna. Punkrock möter gotiskt drama och därtill psykedelia samt tidlös elegans. Guldkantat med graffiti är detta en plats för allt utom sömn. I de 16 byggnaderna finns utrymme för affärsmöten och förnöjelser, som livekonserter och studioinspelningar. På väggarna ska det bästa från stadens konstscen visas upp. Till detta en butlerservice som ska vara något utöver det vanliga, ett team för vilka allt är möjligt att ordna.

Hotellet Chateau Denmark öppnar i april på Denmark Street, en gata med ikonstatus i Londons Soho. Bild: Mel Yates
Hotellet Chateau Denmark öppnar i april på Denmark Street, en gata med ikonstatus i Londons Soho. Bild: Mel Yates

Varje barns drömvistelse

Jag har precis lärt mig ett nytt uttryck: FNE, vilket står för First Night Effect, alltså första-natten-effekten. Begreppet beskriver det där som jag och många andra har svårt för, att sova första natten på en ny plats. Men när familjehotellet Liseberg Grand Curiosa Hotel öppnar nästa år – bokningen öppnar i juni i år – är min gissning att barn inte vill sova där. I stället vara fullt vakna för att med lust och glädje ta rutschkanan rakt ner i lobbyn eller åka karusellen i restaurangen.

Tre för ett

MOB House har precis lanserat ett nytt koncept i Saint-Ouen-distriktet i norra Paris. Ett gästrum är tre rum: sovrum, kontor och mötesrum. Hotellet har sammanlagt hundra rum, en jättestor trädgård, en restaurang och dessutom en utomhuspool. Och det ser mysigt ut, all inredning är i trä och terrakotta, med fina tyger och ombonade detaljer. En av personerna bakom MOB är filosofen och hotellskaparen Cyril Aouizerate, som tagit hjälp av bland andra designern Philippe Starck. Deras gemensamma kunskap om människan och rummet, kombinerat med viljan att gå i bräschen för en ny värld av ekologiskt tänkande på alla plan, lovar alltid något nytt.

MOB har sammanlagt hundra rum, en jättestor trädgård, en restaurang och dessutom en utomhuspool. Bild: Gregoire Gardette
MOB har sammanlagt hundra rum, en jättestor trädgård, en restaurang och dessutom en utomhuspool. Bild: Gregoire Gardette

Enkelhetens lov

Mitt emellan Lissabon och Porto, med samma namn som byn, Cerdeira, ligger ett hotell med tillägget – ”Home for creativity”. Byn i sig har en artistisk åra, lika stabil som stenhusen i de omgivande bergen. Här kan man stanna länge, i ett eget hus med vyer i stället för tv. En korg med lokala råvaror går att beställa om du inte vill handla själv, i stället för hotellrestaurang. Hantverksskolan präglar aktiviteterna, dreja keramik kanske? Eller ge bergsstigarna din fulla uppmärksamhet.

På Cerdeira kan man stanna länge, i ett eget hus med vacker vy. Bild: Cerdeira Home for Creativity
På Cerdeira kan man stanna länge, i ett eget hus med vacker vy. Bild: Cerdeira Home for Creativity

Tillsammans igen

Författaren Noreena Hertz skriver i sin bok ”Ensamhetens århundrade” om hur en ensamhetskris sprider sig som en löpeld över världen. Siffrorna hon redovisar är alarmerande. Nämnda MOB House och Cerdeira är hotellvärldens svar på denna kris. På MOB är finns många gemensamma utrymmen och stora matbord, hotellägaren kallar det för social ekologi. Det kreativa hotellet i den portugisiska byn fokuserar helt på mötet människor emellan och skapandet i grupp.

Ensamhetskrisen handlar om isolering och en känsla av maktlöshet, som förvärrades under pandemin. En av lösningarna som Noreena Hertz lyfter fram är att vi i stället för att vara tagare behöver bli givare. Dessa hotell gör det möjligt att vara det genom samtal med främlingar eller gemensamma intressen.

LÄS MER: Resa: Allt händer i hemmaköket

LÄS MER: Resa: Biohacking och en uppdaterad spakultur

LÄS MER: Resa: Safari på nya sätt – ta hand om bin och plocka tång

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här