Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Resa: Här kan du känna dig som hemma på resan i Europa

Jag bor i Göteborg, för mig känns 150 mil norrut mindre hemma än fågelvägen rakt söderut. Pandemin har gjort nationella gränser knivskarpa. Men med en öppnare framtid i antåg, låt oss bli mer gränslösa! Borta bra, men hemma bäst? undrar Petra Dokken.

LÄS MER: Fem nya resetrender som tagit fart under pandemin

Bild: Fjord Norge
Bild: Fjord Norge

Skrivet i sten?

En bonde som tröttnat på en stor stenbumling på åkern, flyttade sonika på denna och lyckades med sin manöver göra Belgien något större. Stenen var nämligen ett flera hundra år gammalt märke för gränsen mellan Belgien och grannlandet Frankrike. Detta blev en världsnyhet häromveckan. Vår egen granne Norge har känts långt borta. När gränsen åter blir utsuddad väntar ett äventyr i landets norra delar. I Sunnmøre driver paret Knut och Line Flakk 62ºNORD, som bäst kan beskrivas som en hel rad av spännande boenden och restauranger, med tillhörande unika naturupplevelser.
Bild: Copenhagen Wilderness
Bild: Copenhagen Wilderness

Allt du behöver: fiskespö och utedass

Medan myndigheter räds trängsel på ­populära sommarorter som Varberg, Ystad och Visby är Dalsland inte med på den listan. Med hållbar turism i fokus, både i Göteborg och i hela Väst­sverige, växer konceptet med glashusen 72 hour cabin i Dalsland. Det var 2017 som experimentet visade att stressnivåerna sjönk avsevärt hos de testgäster som sov i glashusen mitt ute i den dalsländska vildmarken. Flera glashus på olika platser finns nu att boka, bland annat via Dalslands Aktiviteter. I priset ingår måltider en ryggsäck med utrustning för utomhusliv samt tillgång till roddbåt och fiskespön. Det finns också eldstad och utedass alldeles bredvid.
Bild: Villa Ioli Anastasia
Bild: Villa Ioli Anastasia

Ur askan i elden

Siffror tyder på att nästan häften av oss svenskar kommer att göra någon semesterresa här hemma i år, vad resten ska göra framgår inte av undersökningen. Kanske inte semestra alls, eller korsa gränser. I över trettio år har Kalia och Antonis Eliopoulos byggt upp Kanava, med små hotell och resorter i den grekiska övärlden. När de nu nyöppnar satsar de särskilt mycket på villor och individuella hus eftersom efterfrågan på denna typ av boende har ökat. På vulkanön Santorini är husen en del av de branta sluttningarna med utsikt rakt ner i det Egeiska havet.
Bild: Orchard Wagon
Bild: Orchard Wagon

Tältdukar och stjärnglitter

Så enkelt och ack så genialiskt. Brittiska reseföretaget Canopy & Stars samlar privatägt ­boende till uthyrning på sin sajt. Främst i Storbritannien men också ute i övriga Europa. Och det är inte vilka ställen som helst. Du kan söka på trädhus, på ”blow the budget” eller vedeldade utomhusbadkar och hitta alternativ som får dig att jubla. Canopy & Stars mål med alltihop är att vara en del i att skapa meningsfull samhörighet med naturen och påverka miljön på ett positivt sätt.
Bild: Gabriele Sotgiu
Bild: Gabriele Sotgiu

Butler, en upplevelse

Den som har hängett sig italiensk lyx någon gång, minns det för evigt. Baglioni är kanske Italiens mest kända hotellkedja för småskalig lyx. Av egen erfarenhet vet jag att det kan kännas märkligt när en butler vill packa upp åt dig, men allt ska upplevas åtminstone en gång i jordelivet! Lagom till midsommar välkomnas gäster till deras senast tillskott i familjen, ett hotell strax norr om San Teodoro på Sardinien. Kritvit sandstrand och kristallklart vatten bäddar för lata dagar (kanske med en egen butler).

LÄS MER: Resa: Fem platser vid Medelhavet att längta till

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER: Resa: Fem rum med spektakulär utsikt världen över

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här