Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Resa: Fem weekendtips i Paris och London

Storstäderna i Europa är öppna, livet fortsätter och pågår. Människor förverkligar idéer, tiden är alltid i förändring och just nu med tydlighet. FN:s klimatmöte och pandemin genomsyrar konversationen. Så hur mår turistens London och Paris?
Restaurangen Forest ligger i Museum of Modern Art. Här serveras lokal mat i en animerad skog. Bild: Marilyn Clarke
Restaurangen Forest ligger i Museum of Modern Art. Här serveras lokal mat i en animerad skog. Bild: Marilyn Clarke

Hybridskog i Paris

Weekendresan har oftast handlat om att komma bort och konsumera i en storstad i 48 timmar. Låt oss tro att resandet får ett större djup än så framledes. För den som tar sig till Paris finns det mycket att lära just nu. Staden verkar spira av nya tankar. Restaurangen Forest ligger i Museum of Modern Art och är vännerna Julien Sebbags och Dorion Fiszels uppdrömda verklighet.

LÄS MER: Resa: Fem spännande florister som arbetar nära naturen

Mat och musik inmundigas i en miljö som doftar av växtlighet, både bildligt och bokstavligt. Miljön är en animerad skog och på tallriken serveras lokal mat som kocken Julien Sebbag själv vill äta.

Den brittiska designern Luke Edward Hall har inrett hotell Les Deux Gares i Paris. Bild: Benoit Linero
Den brittiska designern Luke Edward Hall har inrett hotell Les Deux Gares i Paris. Bild: Benoit Linero

Brittisk designer inreder hotell

I de stora städerna finns en särskild energi. Farlig, skön och tröttande. I Paris finns många hotell som tänker nytt och intressant om vad ett hotell kan vara. Les Deux Gares menar att resandet egentligen kanske handlar om att slå sig till ro. Bakom hotellets dörrar har den brittiska, multibegåvade designern Luke Edward Hall blandat stilar och som alltid använt mycket färger. Hotellkaféet har lysande körsbärsröda toner, och lockar liksom de andra rummen till att undersöka, bli frågvis eller charmad av skönhet.

Bild: Ilya Kagan
Bild: Ilya Kagan

Radikal kock bakom coktailmeny

Silencio des Prés är ett hopkok av olika delar, det är restaurang, bio och ett slags eventlokal. Silencio är för många parisare ett välkänt varumärke inom mat- och musikliv, deras tredje ställe öppnade i oktober och ligger i Saint-Germain-des-Prés. Köket leds av den namnkunniga kocken Guillaume Sanchez och cocktailmenyn är komponerad av Remy Savage.

Sanchez är en klassiskt tränad men radikal kock som använder råvaror från tio lokala leverantörer. Hans mål handlar om ”hur vi kan göra bättre”. Han syftar på planeten och människorna och hans svar är allt annat än trist och förutsägbart.

The Lost Poet – gästhus med få rum

London börjar vakna till liv efter alla lockdowns. I sin senaste bok ”Vackra värld var är du” skriver den irländska författaren Sally Rooney så här: ”Jag var trött, det var sent, jag satt halvsovande i baksätet på en taxi och drog mig märkligt nog till minnes att vart jag än går så är du med mig, och det gäller också honom, och så länge ni båda lever kommer världen att vara vacker för mig". Romanen handlar inte om storstäder men väl om mänskliga relationers bullriga trafiknät.

LÄS MER: Resa: Lyxsemester med gott samvete – är det möjligt?

Och det är väl ändå det som lockar med en storstad, att den manifesterar människans framfart. När jag själv bodde på Portobello Road som ung var det just detta, människorna, som jag lagrade i minnet. När The Lost Poet nu har öppnat är det i de söta kvarteren, ett gästhus med några få rum i glada färger. Kanske tillräckligt intimt för att nå känslan av att vara en del gatans mänskliga drama för en stund.

Nordisk stil på avsmakningsmeny i London. Bild: Pressbild
Nordisk stil på avsmakningsmeny i London. Bild: Pressbild

Sociala middagar i London

Kocken Gabriel Waterhouse är för många känd för sin hemmarestaurang i Bethnal Green i London som han drev för några år sedan. Hans nya ställe The Water House Project ligger i en större lokal men möbleras likt ett hem om efter gästernas behov. Avsmakningsmenyn har nio rätter i hans stil, som man i London gärna kallar för nordisk, kanske på grund av de jordiga tonerna och förkärleken för fermentering. Kocken skapar mat bland gästerna och alla är välkomna.

LÄS MER: Resa: Fem spektakulära hotell världen över

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här