Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Resa: Fem spektakulära hotell världen över

Badrum stora som lägenheter, uppvärmd toalettsits, en ringklocka för butlerservice. Tjocka mattor, välisolerade väggar, hög säng att dingla med benen från. Vad är ett storslaget hotell nu för tiden? Sover bäst gör vi oftast i egen säng, så låt hotellet bli en upplevelse. Något annat och något extra.
Bild: Belmond Hotel Cipriani
Bild: Belmond Hotel Cipriani

Ett alldeles särskilt läge

Jag har nog bott på för många hotell, nätterna smälter samman och jag minns inte vad som var vad. Men vissa kommer jag ihåg extra bra. Att ankomma till Cipriani i en skinande motorbåt klädd i mahogny är väldigt drömlikt. Hotellet tronar på ön Giudecca i Venedig, med vy bort mot Canal Grande och Markusplatsen. Här råder gammal medelhavslyx, med marmor och handblåsta glaskronor. Poolen är nog Venedigs största eller längsta. När jag en kväll simmat några längder under en guldskimrande solnedgång, till tornsvalors pilande läte, går det upp för mig att varje gång jag går upp ur poolen är min badhandduk vikt och prydligt lagd vid kanten (utan att jag ser hur det sker). Det är förresten här man dricker världens bästa bellini.
Bild: Nikolas Koenig
Bild: Nikolas Koenig

Socialisera mera

Ian Schrager, låter namnet bekant? Han var på 70-talet involverad i nattklubben Studio 54 i New York. Senare, i egenskap av framgångsrik hotelier, myntade han begreppet boutiquehotell. I dag är Ian Schrager i 70-årsåldern och fortsätter aktivt att skapa hotell. Alltid med det mänskliga mötet i fokus, och med utrymmen för underhållning förstås. Ett av hans senaste tillskott är Public i New York, ett typiskt Schrager-hotell med många rum för allsköns umgänge.
Bild: Francisco Nogueira
Bild: Francisco Nogueira

Gästhus med extra allt

I södra Portugal finns tre gästhus med samlingsnamnet the Addresses. Senast i augusti öppnade Casa Três i Vila Real de Santo Antonio, med plats för sex personer. Det är belgarna Bert och Ludovic som ligger bakom gästhusen. De väljer ut dem noga och samarbetar med de lokala arkitekterna Atelier Rua, all design är väl förankrad i platsen, och modern. Men det är inte bara läget och boendet som gör det här härligt. När man bokar ingår service à la extra allt, men på ett osnobbigt sätt. Gästerna har tillgång till en lokal kännare och det ordnas ett unikt program om så önskas. Vad sägs om kurs i matstyling, en sociala medier-workshop eller lektioner i holistisk skönhet?
Bild: Aman
Bild: Aman

När hotellet blir ett varumärke

I mångmiljonstaden Tokyo har den exklusiva hotellkedjan Aman ett hotell. I oktober öppnade varumärket även La Pâtisserie by Aman Tokyo. Ett fint konditori i Otemachi Tower. Aman har tidigare flirtat med livsstil och tagit fram en doftserie i eget namn. Det är inte ovanligt att hotell samarbetar med kreatörer kring alltifrån badhanddukar till musikprojekt, några säljer även produkter i eget namn. Som pâtisseriet i Tokyo. Här står mille-feuille framboise, baba à l'Armagnac och tarte au chocolat uppradade enligt konstens alla regler och väntar på att avnjutas.
Bild: Tanveer Badal
Bild: Tanveer Badal

Chict ute i djungeln

Det finns hotell som nästan behöver en helt egen kategori. Utanför Tulum i Mexiko ligger hotellet Esencia som andas gammal charm. En gång var det ett privat hem, ett gömställe, åt en italiensk hertiginna. Hon kanske också uppskattade att bo mitt i djungeln alldeles nära en sagolik sandstrand? Inredningen är övervägande 1950-tal med originalkonst av spanska, latinamerikanska och mexikanska konstnärer som Picasso och Botero. Nu ägs Esencia av en amerikan som steg för steg vill förvandla hotellet till ”världens mest chica”. I november öppnar nya taksviter som också är egna mini-span. Jag säger då det.

LÄS MER: Resa: Lyxsemester med gott samvete – är det möjligt?

LÄS MER: Resa: Fem nyskapande parker världen över

LÄS MER: Terroir – resmålens alldeles särskilda smak

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här