Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Resa: Fem spännande florister som arbetar nära naturen

Dagens blomsterkreatörer strävar efter att efterlikna naturens gång. Den moderna synen på arrangemang av blommor är väldigt långt ifrån hårt driven gerbera med en kvist brudslöja. I stället är det helt andra lustar som driver den personliga floristens era.

LÄS MER: Resa: Här kan du känna dig som hemma på resan i Europa

Bild: Toby Burrows
Bild: Toby Burrows

Den filosofiska tolkningen

Hon har doktorsexamen i konst och är en världskänd florist. Doctor Cooper Studio är Lisa Coopers blomsterföretag i Sydney. Beställningarna sträcker sig från installationer för stora modehus, scenografi för balettuppsättningar och utställningar på museer, till personliga bud av det hon kallar för ”blomstergester”. Cooper använder blommor som ett uttryck för mänskliga känslor, hon har sagt att det ytterst handlar om födelse, liv och död. Växterna hittar hon lokalt, inte sällan unika sorter. Hennes mörkare visuella uttryck och filosofiska blick får mig att tänka på boken ”I odödliga odlares sällskap”. I den samlar musik- och trädgårdsjournalisten Elin Unnes porträtt av frisinnade karaktärer som har skapat med levande växtmaterial genom tiderna.
Bild: Hyunju Lee
Bild: Hyunju Lee

Döden och snittblomman

På koreanska betyder ordet mugu ungefär ”det som är rent och utan dekorationer”, det är också namnet på floristen Hyunju Lees varumärke. Med stor kärlek till den koreanska naturen prövade hon sig fram inom botanisk design och efter utbildning vid London Flower School öppnade Hyunju Lee eget hemma i Sydkorea 2018. Hon menar att ”essensen för snittblomman är döden, eftersom blomman har ett tidsbegränsat liv från stunden då den skiljs från sina rötter.” I hennes arrangemang har blad som insekter ätit på också sin plats. ”Jag vill att blommorna ska se naturliga ut, inte skapade av människohand.”
Bild: Peter Knutson
Bild: Peter Knutson

Maximalism och skönhet

Det har spelats in ännu en säsong av tv-serien ”Karl Fredrik på Österlen” och trädgårdsmästaren och floristen Karl Fredrik Gustafsson håller med om att det finns en ny generation av florister. ”Det konstnärliga allvaret har nog alltid funnits hos många florister runt om i världen men nu får det blomstra ut på allvar!” För honom är blommornas ursprung viktigt, att de är närodlade och i säsong. Den som har sett tv-serien eller besökt hans butik vet att Karl Fredriks estetik är storslagen. ”Det är faktiskt svårare att med myckenhet skapa skönhet, det kräver större skicklighet men ger också en större upplevelse i färg och form där blommornas personligheter lyser igenom.”
Bild: Signe Bay
Bild: Signe Bay

Hängande blomstermoln

Gravitationsvägrande ögongodis har blivit en signatur för danska Signe Bay. Hon använder blommor och växter i sitt arbete som fotograf och kallar sig även för floral stylist. Under en fotografering för fem år sedan fick hon en idé. ”Jag hängde blommorna, lila syrener, upp och ner från taket ovanför ett dukat matbord. Sedan gjorde jag likadant på ett event i Köpenhamn och bilderna hamnade i internationell press.” Resten är historia, som man säger. Signe håller nu en e-boks-kurs med text och filmer tillsammans med floristen Sophie Wiking för den som vill lära sig tekniken.
Bild: Marie Constantino
Bild: Marie Constantino

Växtkännedom

Brooklynbaserade Kristen Usui upptäcker växter som lever naturligt i området hon befinner sig i, var hon än arbetar. ”För mig ger denna närhet till jorden en djupare förståelse för alltings ursprung”, säger hon. Stilen är både vild och organisk, och speglar hennes livsstil som hon beskriver som enkel och gärna utomhus. Med en bakgrund inom scenografi är Usuis uppdrag ofta fotograferingar och installationer. Emellanåt håller hon även workshops, något som efterfrågas alltmer.

LÄS MER: Resa: Fem platser vid Medelhavet att längta till

LÄS MER: Resa: Nu trendar resmålen för mat- och naturälskare

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här