Resa: Fem nyskapande parker världen över

Parker kommer i alla slags former. Gemensamt har de som oftast i uppgift att vara ett rum av växtlighet för mänsklig aktivitet och välmående. När nya parker anläggs och gamla återupptäcks speglar de tidens behov.

ANNONS
Den svävande parken Little Island på Hudsonfloden.
Den svävande parken Little Island på Hudsonfloden. Bild: Michael Grimm

Artificiell ö i Hudsonfloden

Den amerikanska affärsmannen Barry Diller ville göra något med vad som fanns kvar av Pir 54, som blev förstörd av stormen Sandy. Visionen var grandios: en nyskapande allmän park med naturen och konsten i centrum. En artificiell ö skulle sticka ut i Hudsonfloden från Manhattans västra strand. Diller är gift med modeskaparen Diane von Fürstenberg och deras välgörenhetsorganisation ligger bakom initiativet. De har varit involverade i många andra av New Yorks parker, bland annat The High Line. I somras öppnade Little Island, designad med den tidigare pirens träkonstruktion som förlaga ser parken nästan svävande ut. Trädgårdarna med små stigar och sittplatser är skapade för att överraska och väcka känslor, här uppträder också lokala musiker och artister. Landskapet skapar ett mikroklimat för sina hundratals sorter av gräs och perenner, över 60 slags buskar och 35 trädslag.

ANNONS

LÄS MER:Resa: Fem spännande florister som arbetar nära naturen

Rail Corridor i Singapore.
Rail Corridor i Singapore. Bild: Singapore Tourism Board

Igenväxt initiativ

Järnvägen som i början av förra seklet användes för att transportera varor mellan Singapore och Malaysiahalvön gavs för tio år sedan tillbaka till Singapore av grannlandet. Eftersom Singapores mål är att bli den grönaste staden, Garden City, fick de gamla spåren, broarna och konstruktionerna växa igen och bli Rail Corridor, också kallad Den gröna korridoren. Området är ett av världens mest mångfaldiga ekosystem med apor, myrkottar, unika fågelarter, sköldpaddor och fjärilar. I år har de centrala delarna av parken åter öppnat efter flera restaureringar. Överväxt, frodigt och med naturen själv som styr framfarten.

LÄS MER:Terroir – resmålens alldeles särskilda smak

Pavilion Café i The People’s Park, London.
Pavilion Café i The People’s Park, London. Bild: Betsy Dallas

Folklighet med anor

I östra London ligger Victoria Park, också kallad The People’s Park, som är döpt efter drottning Victoria. När parken anlades 1845 var östra London fattigt med stor slum, parkens uppgift var att ge arbetarklassen ett stärkande andrum av hälsosam grönska. Här har det hållits politiska demonstrationer och stora musikevenemang, det finns sjöar och flera parker i parken med både lek för barn och skateboardramper. I dag är östra London till större delen befolkat av ett annat klientel och det är hipstertätt när det serveras lyxfrukost på Pavilion Café vid den stora dammen.

LÄS MER:Resa: Nu trendar resmålen för mat- och naturälskare

No. 1067 Tiles_S,2021, Ranga Begum, Wanås Skulpturpark.
Konstverk i bränd lera, No. 1067 Tiles_S,2021, Ranga Begum, Wanås Skulpturpark. Bild: Mattias Givell

Skulpturpark i framkant

I landskapet runt skånska Wanås står permanenta skulpturer av konstnärer från hela världen, som Jenny Holzer och Yoko Ono. Det var Marika Wachtmeister som grundade verksamheten 1987 och Wanås ledstjärna är att samtidskonsten ska vara tillgänglig för alla. Varje år ordnas nya utställningar utomhus i skulpturparken, och inomhus i konsthallen, det ligger även ett medeltida slott och en ekologisk lantgård på ägorna. Numera finns också ett hotell med restaurang. När konsten skapad av människan får sin plats i naturen sker ett tankeväckande möte, passande då att konstens uppgift just här är att utmana och förändra synen på samhället.

ANNONS

LÄS MER:Resa: Här kan du känna dig som hemma på resan i Europa

Bjørvika, Oslo.
Operastranda i Bjørvika, Oslo. Bild: Illustration Operastranda

Strandliv mitt i staden

Alldeles färsk är Operastranda, en hundra meter lång ”bystrand” bakom operahuset i Oslo. Här ska alla kunna bada! Man har särskilt tänkt på barn och icke simkunniga. Bjørvika som platsen heter har långsamt över de senaste 15 åren förvandlats från en arbetshamn till en plats med parker och människor i rörelse. Helt i enlighet med trenden som sker på många platser i världen.

LÄS MER:Hantverksbröd i fokus världen över

LÄS MER:Fem nya resetrender som tagit fart under pandemin

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS