Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Res bort för att läsa – fem tips på läsretreat

Att läsa en bok kan vara ett sätt att resa. Men behöver vi resa bort för att läsa? Läsning av fysiska böcker på en utvald plats har plötsligt blivit en återuppväckt tradition. Här är fem platser där du kan utforska den moderna formen av bokklubb: läsretreaten.
Bild: John Campbell
Bild: John Campbell

Läslugn och litteratursamtal i Italien

Clark Lawrence är en berest bibliofil som berättar att han sannolikt var först i världen med att skapa en retreat för bokläsning. Han letade efter inspiration till ett sådant ställe, men kunde inte hitta något. 1996 startade han medlemsorganisationen Reading Retreats in Rural Italy. Gästhuset är i dag en gård söder om Mantua i Lombardiet. Logi till självkostnadspris och medlemskapet kostar blott 100 kronor per år. Både inomhus och utomhus finns rum för att läsa böcker ur samlingarna. Runt middagsbordet pratas det sedan om litteratur.

lamacchinafissa.com

Bild: Amanda Archibald
Bild: Amanda Archibald

Mikrostuga bland träden

Inget som stör. Ensam eller tillsammans. Avskalat med allt som behövs. En låda att låsa in mobilen i. En stor mjuk säng vid ett stort stort fönster och bara naturen utanför. Getaways grundare, vännerna Jon Staff och Pete Davis, drogs båda två till den så kallade ”tiny house movement”. Sommaren 2015 kom de på affärsidén att bygga små stugor och hyra ut till stressade gäster som behöver komma bort och återhämta sig. I samarbete med amerikanska nationalparker finns Getaways själfulla mikrostugor numera på flera platser runt om i USA.

getaway.house

Bild: AldoParede
Bild: AldoParede

Författaren som hotelier

Den franska författaren och filosofen Cyril Aouizerate har tillsammans med vänner skapat en ny slags hotellkedja, MOB Hotels. Etik och kultur är ledord, ”med plats att andas, bortom kaoset därute”. Än så länge finns det ett hotell i norra Paris och ett i utkanten av Lyon, nästa år öppnar de fler. Adresserna är valda för sina konstnärskvarter och för att inte ligga vid typiska turiststråk. Förutom god sömn vill MOB ge kulturella upplevelser av alla de slag. Naturligtvis finns det en hel vägg med böcker och sköna soffor att sjunka ner i.

mobhotel.com

Plats att läsa på Island

”Nyckeln är att ha tillräckligt många böcker så att du alltid kan hitta något intressant att läsa”, säger Halldór Lárusson.

Familjen flyttade från London hem till Island för att ge barnen ett liv nära naturen och ro att läsa. 1800-talshuset de köpte ligger på den norra delen av ön i huvudorten Akureyri. När huset skulle döpas var det självklara namnet, ”Place to read”. Går att hyra året om, familjens hundratals favoritböcker ingår i priset.

place-to-read.com

Bild: Yvonne Tenninge
Bild: Yvonne Tenninge

Kurerad bokhylla

I byn Neffiés i södra Frankrike ligger ett litet b&b, La belle vue, som är paret Yvonne Tenninges och Micke Sköldmarks livsdröm. ”Jag ville ha en kurerad bokhylla åt mina gäster, de ska ha något bra att läsa här. Litteratur är dessutom en viktig del av fransk kultur. Bokhyllan växer och utbudet är brett, från nyutkommen svensk litteratur till internationella bestsellers. Alla böckerna är inbundna. Det är inte samma sak att läsa från läsplatta eller lyssna på ljudbok, jag vill kunna hålla i boken.”

labellevue.se

LÄS MER: På jakt efter bohemdrömmen i Toscana

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här