Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Recept: Snabba förrätter för 100 kronor eller mindre

Vad är trevligare än att sitta runt ett bord med personer man tycker om och äta en middag med flera rätter? Anja Olaug Jelinek har tagit fram tre förrätter som kostar 100 kronor eller mindre, om du redan har salt, svartpeppar, olivolja och smör hemma.
Caprese på burktomat. Bild: Anja Olaug Jelinek
Caprese på burktomat. Bild: Anja Olaug Jelinek

Caprese på burktomat

Ca 4 portioner

Något jag saknar under vinterhalvåret är tomater med mozzarella. Eftersom tomaterna i butik oftast smakar vatten har jag gjort en vintervariant, där jag ugnsrostar hela tomater på burk. Smaken blir gudomligt djup, lite syrlig och söt. Perfekt till den mjuka osten.

1 burk hela tomater

1 tsk olivolja

1 vitlöksklyfta

En nypa flingsalt

1 mozzarella

Några basilikablad (eller ca 1/2 msk fryst hackad)

1 tsk olivolja

Till servering:

Bröd

Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en ugnsform med allt innehåll från burktomaterna, olivolja, vitlök och lite flingsalt. Baka i 45 minuter.

Mosa tomatröran med en gaffel och lägg upp den på en tallrik. Bryt mozzarella och lägg ovanpå tomatkrosset. Ringla över olivolja och toppa med basilika. Servera med ett gott bröd.

Endivesallad med burrata och svartpeppar. Bild: Anja Olaug Jelinek
Endivesallad med burrata och svartpeppar. Bild: Anja Olaug Jelinek

Endivesallad med burrata och svartpeppar

Ca 4 portioner

Detta kan du slänga ihop fem minuter innan eventuella gäster kommer. En perfekt förrätt som känns lyxig och som passar om du ska ha en lite tyngre huvudrätt. Den går alltid hem.

1 endivesallad

2 burrata

1 tsk god olivolja

1/3 citron, zest och saft

Nymalen svartpeppar

Flingsalt

Dra av blad från endiven och skölj försiktigt. Låt torka på en kökshandduk.

Dela burrata och lägg en klick på varje endiveblad.

Toppa med olivolja, citronzest, citronsaft, nymalen svartpeppar och flingsalt.

Tunn potatisbakelse. Bild: Anja Olaug Jelinek
Tunn potatisbakelse. Bild: Anja Olaug Jelinek

Tunn potatisbakelse

Ca 4 portioner

Det är så vackert att någonting så alldagligt och självklart som potatis kan bli något så fantastiskt som denna bakelse. Potatis tillsammans med fett, salt och lite krisp är bland det godaste som finns.

4 mandelpotatisar

2 tsk neutral olja

4 tunna skivor smör

En nypa flingsalt

Till servering:

Nymalen svartpeppar

Citronsaft

Tryffelolja (kan uteslutas)

Majonnäs

Sätt ugnen på 250 grader.

Skölj potatisen och skiva tunt på en mandolin.

Ta fram ett bakplåtspapper och lägg upp potatisskivorna omlott. Fyra skivor på kortsidan och cirka sex skivor på långsidan. Gör fyra stycken ”plattor” på detta sätt.

Pensla med neutral olja. Med hjälp av en osthyvel skivar du smör tunt och lägger en skiva på varje potatisbakelse. Toppa med en nypa flingsalt.

Sänk värmen till 175 grader och baka bakelserna tills de mjuknat och har ett krisp på utsidan. Det tar 15–20 minuter beroende på din ugn.

Precis när bakelserna kommit ut ur ugnen toppar du dem med lite citronsaft och nymalen svartpeppar. Låt svalna.

Servera dem ljumna med majonnäs och eventuellt tryffelolja.

Fler recept av Anja Olaug Jelinek:

LÄS OCKSÅ: Tre recept på billiga soppor som värmer magen

LÄS OCKSÅ: Tre recept på värmande och riktigt god brödmat

LÄS OCKSÅ: Recept: Tre enkla snacks på kronärtskocka

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här