Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Recept: Smörrebröd i modern tappning

Bröd med goda grejer på, svårare än så behöver det inte vara. Anja Olaug Jelinek går sin egen väg och har satt ihop tre nya varianter av danskarnas smörrebröd, med helt växtbaserade pålägg.

Jag har alltid trott att smörrebröd är något annat än en smörgås, att det är lite svårtillgängligt likt det danska språket. Men det är ju faktiskt bara en macka som du kan toppa med vad du vill. Däremot är det roligare att kalla det för smörrebröd, mackor äter man ju, läs jag, redan en hel del av. Eftersom jag är lite trött på lax, rostbiff och de andra klassiska varianterna valde jag att skapa tre smörrebröd med helt växtbaserade toppings. De blev så otroligt goda. Herregud! Så köp ett danskt rågbröd, sleva på och bjud in till fest – för brödmat är livets mat.

Alla recepten tillsammans ger totalt fyra portioner med ungefär fyra smörrebröd vardera. Men du väljer så klart själv om du vill göra en eller alla, bjuda in eller äta själv. Allt är tillåtet.

Smörrebröd med potatissallad med sting och krämighet. Bild: Anja Olaug Jelinek
Smörrebröd med potatissallad med sting och krämighet. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Smörrebröd med potatissallad med sting och krämighet

6 stycken

Här möts du av krämig växtbaserad majonnäs, som du absolut kan köpa, syrliga inlagda grönsaker, kryddig dijonsenap och mjuk potatis. Vattnas det i munnen eller? För det gör det hos mig trots att jag precis åt en.

Potatissallad:

250 g mandelpotatis eller annan finpotatis

1 tsk dijonsenap

1 tsk citronsaft

5 cornichoner

3 cocktailkapris (eller 1 msk finhackad vanlig kapris)

4 msk vegansk majonnäs (finns i nästan alla butiker)

1 msk finhackad gräslök

Topping:

Cocktailkapris

1/2 äpple

Koka potatisen i saltat vatten cirka 15 minuter. Låt ångas klart genom att hälla av vattnet, men låt potatisen ligga kvar i kastrullen och sätt på ett lock.

Under tiden finhackar du kapris, cornichoner och gräslök. Blanda alla ingredienser till potatissalladen förutom potatis.

Grovhacka potatis och vänd ner i röran. Finhacka äpplet.

Toppa brödskivorna med potatissallad, kapris och äpple.

Smörrebröd med avokado, vit bönröra och krispiga groddar. Bild: Anja Olaug Jelinek
Smörrebröd med avokado, vit bönröra och krispiga groddar. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Smörrebröd med avokado, vit bönröra och krispiga groddar

6 stycken

Detta skulle jag vilja påstå är det snällaste av smörrebröd. Mättande bönröra med len och nötig avokado toppas med ett berg av krispiga groddar. Glöm inte den goda olivoljan för den gör allt med sin komplexa, kryddiga och fruktiga smak.

Vit bönröra:

1 burk vita bönor (380 g innan avrunnen)

2 msk neutral olja

1/2 tsk citronsaft

1/2 tsk flingsalt

1 msk finhackad gräslök

Svartpeppar

Flingsalt

Eventuellt en skvätt havredryck

Topping:

Groddar

2 avokados

En god olivolja

Finhacka gräslök och mixa alla ingredienser till bönröran. Om den inte blir tillräckligt krämig häller du i någon skvätt havredryck. Detta bestämmer du själv, personligen gillar jag när det är bitar i och skippar havredrycken.

Skiva avokados tunt. Toppa brödskivorna med vit bönröra, skivad avokado, flingsalt, groddar och olivolja.

Smörrebröd med len cashewkräm och umamistekt svamp. Bild: Anja Olaug Jelinek
Smörrebröd med len cashewkräm och umamistekt svamp. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Smörrebröd med len cashewkräm och umamistekt svamp

6 stycken

Här har vi en riktig guldgosse. Cashewkrämen är helt otroligt god och ska inte hoppas över eller ersättas. Undrar du vad b-jäst är? Det är ett torrt strösselliknande pulver som finns på samtliga hälsokostbutiker eller online, en perfekt smakförstärkare till växtbaserad mat eftersom den har en lagrad smak, likt ost.

Stekt svamp:

250 g svamp (jag hade hälften skogschampinjoner och hälften ostronskivling)

2 msk neutral olja

1 msk ljus japansk soja

Ostig och krämig cashewkräm:

2 dl cashewnötter

3/4 dl havredryck

1 msk neutral olja

1 tsk b-jäst

1/2 tsk flingsalt

1 tsk citronsaft

3 tsk finhackade örter (jag hade gräslök, persilja och dill)

Topping:

Gräslök

Grovhacka svampen och lägg i en varm torr stekpanna. Svampen ska svettas ut vätska innan vi går i med olja och smaksättning. Då blir den knaprig och god.

När svampen svettats klart tillsätter du neutral olja och steker tills svampen blir krispig, hög värme krävs. Tillsätt soja och rör runt.

Mixa alla ingredienser till cashewkrämen. Finhacka gräslök. Bred på krämen på brödskivorna, toppa med svamp och avsluta med gräslök.

LÄS OCKSÅ: Recept: Pytt i panna, kålpannkaka och chokladpudding

LÄS OCKSÅ: Recept: Palsternacka på tre olika sätt

LÄS OCKSÅ: Recept: Sallader som gör dig mätt

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här