Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Recept på festlig brunch: pannkakor, äggröra och croque madame

Njut av en långsam start på helgen med en härlig brunch inspirerad av välkända matstäder. Upptäck det bästa från New York, London och Paris med Maria Zihammou som matguide. Välj mellan fluffiga pannkakor, krämig äggröra eller en macka för ostälskaren – eller ät alltihop.
Croque Madame – varm ostig macka på levainbröd.
Croque Madame – varm ostig macka på levainbröd. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Croque Madame

4 portioner

Den varma mackan på levainbröd (ljust surdegsbröd) med béchamelsås, gruyère, skinka och dijonsenap är riktigt god. Bistrorätten avslutas med ett lättstekt ägg och serveras gärna till en krispig sallad med syrlig vinägrett.

8 skivor levainbröd

4 skivor skinka, rökt eller kokt

4 tsk dijonsenap

150 g gruyèreost

Béchamelsås:

50 g smör

1 msk vetemjöl

2 dl mjölk, 3 %

1 tsk dijonsenap

1 nypa finriven muskot

Salt och svartpeppar

Till servering:

4 ägg

Smör eller olja till stekning

Flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg ut fyra brödskivor på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg ut skinkskivorna över bröden och fördela ut dijonsenap jämnt. Finriv osten och toppa med hälften av osten fördelat över brödskivorna, lämna lite av kanten fri från ost.

Smält smöret till såsen i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa samman och bryn en liten stund för att mjölsmaken ska försvinna. Tillsätt mjölken, lite i taget och vispa samman till en slät sås. Smaksätt med dijonsenap, muskot, lite salt och svartpeppar. Toppa bröden med en matsked sås och bred ut den. Lägg över nästa brödskiva och tryck till lite lätt. Fördela resten av såsen på toppen av brödskivorna och avsluta med riven ost.

Gratinera i ugnen tills osten smält och bröden fått fin färg och krispiga kanter i 8–10 minuter. Stek under tiden äggen i smör eller olja tills vitan stelnat. Toppa mackorna med äggen och servera med en krispig sallad och syrlig vinägrett.

LÄS MER: Matskolan: Så gör du en äkta parisermacka

LÄS MER: Tre recept på mat där du serverar allt-i-ett

Pannkakor med smörstekt banan, blåbär och pekannötter.
Pannkakor med smörstekt banan, blåbär och pekannötter. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Pannkakor med smörstekt banan, blåbär och pekannötter

4 portioner, ca 10 pannkakor

Amerikanska pannkakor är lite tjockare, mindre och fluffigare än vanliga pannkakor. Både söta och salta tillbehör är gott till, som kombinationen av bär, smörstekt banan och krispigt bacon.

Pannkakor:

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 ägg

50 g smör + extra till stekning

1 dl filmjölk

2 dl mjölk

Till servering:

3 bananer

2 msk smör

1 msk socker

1 tsk kanel, malen

50 g pekannötter

100 g blåbär

2 dl tjock yoghurt

Lönnsirap

Krispigt stekt bacon, valfritt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen lätt och smält 50 gram smör. Blanda äggen med smöret, mjölk och filmjölk och tillsätt i bunken med mjölblandningen. Rör tills smeten är slät och låt den svälla i tio minuter. Under tiden, dela bananerna på länden i två halvor och stek med smör i några minuter per sida tills de fått lite färg. Tillsätt socker och kanel och stek i ytterligare en minut tills sockret smält.

Hetta upp lite smör till pannkakorna och stek i omgångar på medelvärme för att de ska hinna grädda klart och få gyllenbrun färg på bägge sidor.

Servera pannkakorna med de stekta bananerna, nötter, blåbär och tjock yoghurt. Avsluta med att ringla över lönnsirap.

Tips! Drick kaffe och nypressad apelsinjuice till de läckra pannkakorna, eller en mimosadrink, en klassiker till amerikansk brunch. Eller iskaffe toppad med vispad grädde och hyvlad choklad.

LÄS MER: Tre recept på goda och matiga soppor

Äggröra med krämig svamp och spenat.
Äggröra med krämig svamp och spenat. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Äggröra med krämig svamp och spenat

4 portioner

Äggröra är lätt att steka alldeles för länge. Jag använder en stekpanna för så jämnt fördelad värme som möjligt, drar bort den från plattan när röran fortfarande är rinnig och låter den ligga en stund i pannans eftervärme för att bli klar. Testa, det kommer att ge dig en riktigt krämig äggröra.

300 g skogschampinjoner

2 msk olivolja

1 msk smör

1 vitlöksklyfta, finhackad

Flingsalt och svartpeppar

1 dl crème fraiche

1 Boursinost

50 g finriven långlagrad ost, t ex cheddar

1 msk finhackad timjan eller bladpersilja

Äggröra:

6 ägg

1 dl grädde

Flingsalt

2 msk smör

Till servering:

1 påse bladspenat, ca 65 g

Rensa och dela svampen i kvartar. Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör och fräs vitlöken i en minut. Tillsätt svampen och krydda med lite salt och peppar. Fräs i några minuter tills svampen har släppt det mesta av vätskan och fått lite färg. Blanda ner crème fraiche, Boursinost och låt blandningen långsamt smälta under omrörning. Tillsätt riven ost mot slutet tillsammans med finhackade örter.

Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt grädde och lite salt. Vispa samman lätt med en gaffel. Hetta upp en stekpanna med smör och tillsätt äggblandningen. Stek på låg värme och rör då och då. När äggröran börjar stelna men fortfarande är rinnig, dra den åt sidan och låt den stelna på eftervärmen. Lägg upp svampen på tallrikar tillsammans med bladspenat och tillsätt äggröra. Servera med valfri dryck och gott bröd.

LÄS MER: Så lagar du en klassisk wienerschnitzel

God brunch i New York, London och Paris

New York: ”Jag kan längta efter många ställen i New York och oftast brukar min brunchlista bli lång. Besök Buvette (42 Grove St) i charmiga West Village. Perfekt för att äta fransk­inspirerat på den lilla krogen med vintageatmosfär. Den ligger på en liten sidogata som är lugn med närhet till shopping och mycket annat. Eller Egg Shop i Nolita (151 Elizabeth St) med äggrätter till färskpressade juicer och cocktails.”

London: ”Jag kan inte tänka mig en mer perfekt start på dagen än att äta brunch på Le Fromagerie (2–6 Moxton Street) i mysiga Marylebone. Området ligger undanskymt inte långt från Oxford Street, har flera mindre kaféer, butiker och restauranger och är en stadsdel att hänga kvar i. Le Fromagerie har specialiserats sig på hantverksmässiga ostar och har utöver restaurangutbudet även bakverk, ostbutik och en mindre saluhall integrerat i lokalen.”

Paris: ”I Saint Germain finns mängder av bistros med fransk elegans. Jag brukar alltid bo och börja dagen i kvarteren och njuta av god mat och den franska arkitekturen. Några gator bort från välkända Les Deux Magots hittar du Saint Pearl (38 Rue des Saints-Pères) med ett utbud som innehåller allt man kan önska. Smöriga bakverk, ägg i olika former och riktigt bra kaffe.”

LÄS MER: Matskolan: Så gör du en äkta pesto genovese

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.