Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Recept: Fika med drömrulltårta, banankaka och pannkakstårta

Bakverk väcker starka matminnen. Jag tänker på mammas fluffiga drömrulltårta, mormors bullar och söta varma dofter som bjuder på hemtrevnad. I dag är min förhoppning att du ska hitta inspiration och njuta av en nostalgisk fika på mitt sätt.
Kryddig banankaka med valnötter. Bild: Stefan Edetoft
Kryddig banankaka med valnötter. Bild: Stefan Edetoft

Kryddig banankaka med valnötter

Ca 10 bitar

Banankaka är mitt sätt att ta tillvara övermogna bananer. Jag utlovar en kaka som blir riktigt saftig och lite kryddig, med kanel och kardemumma i smeten. Här har jag blandat ner hackade valnötter, men du kan även använda hasselnötter.

Smör och ströbröd till formen

Kakan:

100 g smör, rumsvarmt

2 dl råsocker

2 ägg

2 bananer, mogna

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk malen kanel

1/2 tsk stött kardemumma

50 g valnötter

1 dl gräddfil eller mjölk

Till servering:

2 dl tjock yoghurt

Flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer 1,5 liter.

Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i en bunke med råsocker. Vispa blandningen poröst och fluffigt med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Skala och mosa bananerna med en gaffel och tillsätt i smeten.

Blanda samman alla torra ingredienser och finhacka nötterna. Tillsätt i smeten växelvis med gräddfil eller mjölk och blanda till en slät smet.

Häll ner smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45–50 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna lite och stjälp sedan upp den på ett galler att svalna.

Vispa samman yoghurten till en slät kräm. Skeda upp i en skål och ringla över några matskedar honung. Servera krämen till kakan.

Drömrulltårta med mockakräm. Bild: Stefan Edetoft
Drömrulltårta med mockakräm. Bild: Stefan Edetoft

Drömrulltårta med mockakräm

Ca 15 bitar

Min mamma var speciellt förtjust i drömrulltårta och det är lätt att förstå. Den går snabbt att baka och blir härligt fyllig och läcker med den smöriga krämen. Jag ger kakan ny smak genom att ha kaffe och finhackad daim i smörkrämen.

Botten:

3 ägg

1 äggvita

1 1/2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

2–3 msk råsocker till garnering

Fyllning:

100 g smör, rumsvarmt

2 dl ljust muscovadosocker

1/2 tsk äkta vaniljpulver

2 msk espresso, kallt

1 äggula

1 dubbel daim

Värm ugnen till 250 grader.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp.

Blanda potatismjöl med kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggsmeten och blanda försiktigt samman.

Lägg ut ett bakplåtspapper på en ugnsplåt som mäter cirka 30x40 cm och bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills kakan är genomgräddad.

Lägg ut ett bakplåtspapper och fördela ut några matskedar råsocker på det. Stjälp upp kakan på det sockrade pappret. Dra bort pappret som kakan gräddats på och täck med bakplåtspapper och en kökshandduk. Låt kakan kallna.

Dela smöret i mindre bitar och rör smör, muscovadosocker och vaniljpulver poröst med en visp. Tillsätt espresso och äggula. Vispa samman till en fluffig kräm. Finhacka daimen, spar lite till dekoration och blanda ner resten i krämen. Ställ eventuellt in krämen i kylen för att den ska stelna något.

Bred ut krämen över kakan och rulla samman. Garnera med resten av den hackade daimen och skär kakan i bitar.

Pannkakstårta med vaniljgrädde. Bild: Stefan Edetoft
Pannkakstårta med vaniljgrädde. Bild: Stefan Edetoft

Pannkakstårta med vaniljgrädde

8–10 bitar

Om du gillar pannkakor kommer du att älska min pannkakstårta. Jag gör pannkakssmeten lite fetare och sötare som i Frankrike. Varva pannkakorna med fluffig grädde och en sylt som du gillar. Kombinationen med finrivet citronskal och blåbär är min personliga favorit.

Pannkakssmet:

3 dl vetemjöl

3 msk strösocker

1/2 tsk salt

50 g smör

5 dl mjölk, 3 %

4 ägg

Smör, till stekning

Vaniljgrädde:

5 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

1/2 tsk äkta vanilj

1 tsk finrivet citronskal

1 msk råsocker

Fyllning:

300 g sylt, t ex blåbärssylt

1 tsk finrivet citronskal

Häll ner vetemjöl, socker och salt i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ner hälften av blandningen med mjölet. Tillsätt resten av mjölkblandningen växelvis med äggen och vispa till en slät smet.

Stek tunna pannkakor i lite smör i en het stekpanna, lägg upp på ett fat att kallna.

Vispa samman grädde med crème fraiche, vanilj, finrivet citronskal och socker till en fluffig kräm.

Bred ut gräddblandningen mellan pannkakorna, varvat med sylt. Avsluta med grädde och toppa med finrivet citronskal.

LÄS MER: Recept: Tre heta och kryddiga rätter från Asien

Maria Zihammous tips för bakning

Vispa fluffigt:

Ägg och socker behöver vispas längre än man kan tro för att ge en hög och luftig smet. Jag använder mig av en elvisp och låter den jobba på tills sockerkristallerna löst sig och smeten är riktigt vit och pösig.

Sikta och blanda:

När jag bakar rulltårta vill jag att smeten ska behålla sin fluffighet. Därför blandar jag alla torra ingredienser noga och siktar ner det genom en sil. Var sedan lätt på handen när du vänder ner mjölblandningen i äggsmeten för att kakan ska jäsa och bli riktigt bra.

Kolla kakan:

Var inte för nyfiken och öppna ugnsluckan. Speciellt i början av gräddningen ska man ge kakan tid att grädda och sätta sig i formen. Annars är risken att du får en kaka som sjunker ihop. Utrusta dig med en provsticka och känn efter i mitten, är stickan är ren och torr är kakan klar.

LÄS MER: Recept för en romantisk middag för två

LÄS MER: Recept: Tre goda mackor att äta till middag

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här