Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LUGNT TEMPO. Porto klättrar på de branta kullarna intill floden Douro. Gränderna och gatorna med sköna barer, rökiga kaféer och krogar med god mat gör sitt till för att ge staden en behaglig, lugn puls. Du tar dig runt billigt och enkelt med buss eller spårvagn, men upptäcker kvarteren bäst till fots. Bild: Mauro Rongione
LUGNT TEMPO. Porto klättrar på de branta kullarna intill floden Douro. Gränderna och gatorna med sköna barer, rökiga kaféer och krogar med god mat gör sitt till för att ge staden en behaglig, lugn puls. Du tar dig runt billigt och enkelt med buss eller spårvagn, men upptäcker kvarteren bäst till fots. Bild: Mauro Rongione

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Personliga Porto bjuder på skön stämning

Varför inte en weekend i staden där floden Douro mynnar ut i Atlanten? Porto i norra Portugal har ett förföriskt vackert läge – en naturlig skönhet med ett fascinerande förflutet och en svårslaget spännande samtid.

Andrastäder sägs ofta hamna i underläge. Städer som Göteborg, Århus eller Bergen riskerar ständigt att hamna i skuggan av sina snobbiga storasyskon. Men lika ofta föds och frodas en behagligt avslappnad inställning och livsstil, mindre trendängslig och med tid över för att låta både kulturella och kommersiella strömningar få sjunka in och hitta hem. Porto är just en sådan stad.

Även om solen kan tyckas lysa ständigt starkare och turisttrycket verkar betydligt tätare i Lissabon, lever man sitt eget liv häruppe i norra Portugal bortom braskande rubriker. Porto, med sina 250 000 invånare, är sålunda som skräddarsytt för en snyggt sittande långhelg.

En tur på Douro är ett utmärkt sätt att lära känna Porto, som är både historiskt präglad men fortfarande så beroende av sin sjöfart. På södra sidan väntar Vila Nova de Gaia med sitt vackra pärlband av vintageproducenter av portvin. Här trängs de berömda logotyperna Cockburn, Taylor, Graham’s, Churchill’s, Sandeman – många har givande rundvisningar och även kombinerade butiker och barer som lockar till smuttande långsittning.

Signaturdrink och böljande beats

Det sena eftermiddagsljuset blir allt djupare när vi tar hissen upp till toppen av det moderna vinhuset Porto Cruz. På takterrassen till Bar Santa Cruz sippar det minglande vackra folket stans signaturdrink porto tonic – en trendig tolkning av en gammal brittisk klenod – medan dj:n blåser ut böljande beats och tunga trumpetstötar långt bortom den upplysta gjutjärnsbron, för övrigt ritad av en lokal lärljunge till Eiffel.

Hemmasonen Rui Paula har blivit Portugals kanske första kockkändis tack vare mat-tv, kokböcker, kocktävlingar – och sina restauranger. På DOP skapar han mål­tider med mottot ”mat med minne”. En traditionell meny med portugisiska smaker och dofter, men förpackad på senaste sätt. Den riktiga finmaten har han gjort mer kustnära. Nyligen öppnade Rui Paula restaurangen Boa Nova Tea House placerad på en klippa vid havet i chica Matosinhos. Den låga byggnaden med sina långsträckta fönster, som nästan organiskt tycks titta fram ur stenblocken, är ett nyrenoverat nationalmonument signerat Portos arkitekturikon Álvaro Siza Vieira. Det var för övrigt i Matosinhos som den alltjämt arbetande arkitekten föddes för 83 år sedan.

Modernt museum omgärdat av park

Samma Siza Vieira står bakom Fundação de Serralves, Portos moderna museum från slutet av 1990-talet som är omgärdat av en 18 hektar grönskande park. Inspirationen till det bländvita museet fick arkitekturprofessorn från den ursprungliga rosa art deco-byggnad som ståtar mitt i parken och numera är kulturskyddad. Kom hit för de samtida utställningarna, kaféet på terrassen och det funkiga biblioteket – allt skapat av en levande legend med tydlig inspiration av sina egna förebilder Frank Lloyd Wright och Alvar Aalto.

Nästa generation fiffiga formgivare och nyskapande konstnärer kan säkert hittas bland kollektiven kring bohemstråket Rua de Miguel Bombarda närmare city. Här har fantastiska men tidigare fallfärdiga fasader fått nytt liv. Ett tjugotal gallerier har redan etablerats och banat väg för en gent­rifiering av området, även om det fort­farande är en bit kvar till vara ett portugisiskt Brooklyn eller Vesterbro. Förutom utställningar trängs här smarta design- och vintagebutiker (missa inte mikrogallerian Centro Comercial Bombarda), krogar, barer, små hostels och boutiquehotell gömda på snygga innergårdar. Stämningen är medvetet avslappnad och bohemisk, som på bokkaféet Candelabro på Rua da Conceição.

Livraria Lello från 1906 aspirerar på titeln världens vackraste bokhandel.. Bild: Mauro Rongione
Livraria Lello från 1906 aspirerar på titeln världens vackraste bokhandel.. Bild: Mauro Rongione

Några kvarter söderut ligger en butik som aspirerar på titeln världens vackraste bokhandel: Livraria Lello från 1906. Numera är det köbildning utanför de höga ytterdörrarna – och det är en gåta hur ägarna har råd att driva en butik där alla tittar men få handlar.

Skyll på den brittiska författaren J.K. Rowling som var en kämpande engelsklärare i Porto i tio år, men emellanåt sjönk ner i fåtöljen i övervåningens undersköna art deco-miljö för att författa de första kapitlen till Harry Potter. Den väldiga, svängda fartygstrappan mitt i lokalen är för övrigt som hämtad från Hogwarts trollkonstskola.

Kakelplattor berättar om stadens historia

För en djupare förståelse av landet och landskapet räcker det sedan att gå mot torget Almeida Garrett och tjuvkika uppåt väggarna. Den värdigt åldrade, sekelgamla tågstationen São Bento är fylld med det mest fantastiska portugisiska väggkakel, azulejos. 20 000 kakelplattor i mestadels blått och vitt som skapar mäktiga bilder. Alla berättar de om viktiga händelser i Portugals och Portos historia, så vemodigt vackert att man bara gapar.

São Bento var ursprungligen namnet på det benediktinerkloster som byggdes på samma plats under 1500-talet. Klostret brann ner i slutet av 1700-talet, återuppbyggdes men förföll gradvis innan det slutligen revs hundra år senare. Senare skulle det ta Portugals mest berömde kakelmålare Jorge Colaço elva år innan mästerverket var ett faktum.

– Det är först i dag som Portoborna har blivit mer medvetna och inser storheten med dessa plattor – hur vackra de är och hur de avspeglar vår kultur. Ett annat skäl är att de gjordes för hela befolkningen. Tidigare hade sådana här berättande bildsviter mest skapats av konstnärer för de som hade råd att betala, men plötsligt gjordes azulejos för ”vanligt” folk, berättar keramikern Adosinda Pereira från sin kombinerade butik och verkstad A Cerca några kvarter därifrån.

Ett annat minnesvärt men mer modernt monument är Casa da Musica, skapat av den hajpade arkitekten Rem Koolhaas. Holländaren har ritat inte bara en dröm för älskare av utmärkt akustik eller av arkitektens mäktiga materialval i betong, aluminium och glas. Även stans skejtare älskar att trixa på de organiskt formade kreationerna utanför Casa da Música. Invigt 2005 i den moderna stadsdelen Boavista är Casa di Música hem för stans symfoniorkester och en populär gästspelsscen, men det är lika mycket ett prestigeladdat land- och varumärke. Städer i hela Europa letar numera ständigt efter motiv för sin marknadsföring – och Porto har massor av både personlighet och puls som borde locka hit horder av besökare.

GUIDE/PORTO: Ta dig dit: Det finns direktflyg från Köpenhamn och Stockholm till Lissabon med TAP. Därefter antingen inrikesflyg, tåg eller hyrbil. Avståndet mellan Lissabon och Porto är cirka 30 mil. Invånare: Cirka 250 000. Språk: Portugisiska. Valuta: Euro.

Fler resereportage finns att läsa på res.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här