Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”När hela världen krisar flyter det vi gärna blundar för upp till ytan. En sådan sak är den lågt betalda och ofta rättslösa arbetskraft som vinproducenter och andra inom jordbruksbranschen är beroende av”, skriver Marie Oskarsson. Bild: Deyan Georgiev
”När hela världen krisar flyter det vi gärna blundar för upp till ytan. En sådan sak är den lågt betalda och ofta rättslösa arbetskraft som vinproducenter och andra inom jordbruksbranschen är beroende av”, skriver Marie Oskarsson. Bild: Deyan Georgiev

Marie Oskarsson: Papperslösa vinarbetare kliver fram ur skuggan

När hela världen krisar flyter det vi gärna blundar för upp till ytan. En sådan sak är den lågt betalda och ofta rättslösa arbetskraft som vinproducenter och andra inom jordbruksbranschen är beroende av.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När coronapandemin stängt gräns efter gräns kan inte lantarbetare från fattiga länder längre komma in i de rikare länderna för att säsongsarbeta. I ett slag blev alla de där osynliga händerna som behövs för att skörda druvor, frukt och grönsaker synliga. De gör ett viktigt och nödvändigt arbete. Hur ska vi annars säkra skördarna och matförsörjningen?

LÄS MER: Orosmolnen hopar sig för vinbranschen

I det stora vinlandet Italien finns hundratusentals papperslösa immigranter som ofta utnyttjas inom jordbruket. Italienska vinproducenter brukar inte gärna tala om den frågan. Ibland har de rentav känt sig kränkta över att Italien utmålas som ett riskland där fattiga, papperslösa människor utnyttjas.

Men nu går det inte längre att blunda för att de här människorna faktiskt existerar. Den italienska tv-kanalen RAI har rapporterat om ett politiskt förslag att tillfälligt göra omkring 200 000 av Italiens uppskattningsvis 500 000 papperslösa immigranter till legala gästarbetare.

LÄS MER: Åtta nya somriga, personliga viner på Systembolaget

Papperslösa lantarbetare får större rättigheter

Varför denna plötsliga vilja att erkänna att de papperslösa finns i landet? Det handlar förstås om pengar. Jordbrukssektorn i Italien riskerar förluster på uppemot 70 miljarder kronor om man inte kan skörda frukt och grönsaker som vanligt.

Även i USA har pandemin gett en del av de papperslösa lantarbetarna större rättigheter. Numera klassas de som ”samhällsviktiga”. De behövs och behöver inte längre gömma sig.

I många andra vinländer är situationen förstås densamma. De migrerande lantarbetarna, som gör det allra tyngsta jobbet, kan inte längre resa som vanligt. Förhoppningsvis kan detta leda till att vi ser dem på riktigt, och erkänner att denna grupp lantarbetare och vingårdsarbetare har rätt till rimliga löner, arbetsvillkor och levnadsvillkor precis som alla andra. Det vore i så fall en god effekt av denna sorgesamma tid.

LÄS MER: Systembolaget skapar köer i coronatider

LÄS MER: Åtta nya goda viner i mindre partier på Systembolaget