Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Mostphotos

Oskarsson: Kunskap är inte allt när det gäller vin

Blir vinet godare av att du vet var vingården ligger eller vad druvan heter? Nja, säger den amerikanske filosofen Ken Bach. Kunskap är bra, men inte allt när det gäller vin.

I dessa virtuella tider kan man fråga sig vad kunskap är bra för. Allt finns ju ändå där i telefonen, bara en googling bort. Mat och dryck är inte bara en daglig nödvändighet, utan också ett stort intresse för många. Det är långt fler än jag som är rejält vinintresserade. Man läser på om druvor, skriver in sig hos Munskänkarna, reser till vinregioner, plöjer tidningar och bloggar och försöker tränga in i ämnet på så många sätt som möjligt. Men är det egentligen någon idé? Alltså, har kunskap egentligen någon betydelse när det handlar om att njuta av vin?

Frågan är kanske provocerande, men den kommer inte från mig. Det är den amerikanske språkfilosofen Ken Bach, professor vid San Francisco State University, som formulerat den i sin essä ”Knowledge, wine and taste: what good is knowlegde?” i essäsamlingen ”Questions of Taste, the philosophy of wine” (Signal). Han vänder och vrider på frågeställningen om huruvida kunskap om ett visst vin också ökar njutningen av det.

Han förtydligar den så här: Självklart kan kunskap om druvor, vinregion och producenten förhöja upplevelsen av ett vin medan du dricker det, men innebär det att det blir mer njutbart? Enligt Ken Bach är det inte givet. Man kan njuta lika mycket av ett vin utan att kunna ett vitten om det.

Dessutom, påpekar Ken Bach, kan människor som inte är särskilt vin­intresserade känna sig hämmade av de ständiga expertomdömena. Sommelierer, intresserade vänner, bloggare och vinskribenter (förlåt!), alla håller vi på och lyfter fram kunskap i ett ämne som ju i grund och botten handlar om en högst personlig upplevelse.

Så tänk på det. Njut av din upplevelse. Är vinet gott så är det gott – även om du inte vet vilken sluttning vinrankan klamrat sig fast vid. Men det kan förstås vara roligt att veta…

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

LÄS MER: Veckans vin: åtta favoriter från Rhônedalen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.