Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wallenbergare är en av klassikerna som alltid står på menyn på den nya lunchrestaurangen Bild: Janerik Henriksson/TT
Wallenbergare är en av klassikerna som alltid står på menyn på den nya lunchrestaurangen Bild: Janerik Henriksson/TT

Nytt lunchställe för alla som gillar husmanskost

Ett nytt butiksbageri, välkända krögare som öppnar lunchställe, en norsk-italiensk nyhet på Avenyn och bio för hundälskare. Två Dagar har spanat och hittat fyra nya ställen som öppnar och två helgaktiviteter.

Norsk-italienskt på Avenyn

Kungsportsavenyn 1

Bild: Restaurang Olivia
Bild: Restaurang Olivia

Den argentinska köttrestaurangen Buenos Aires har mått maka på sig och ligger sedan början av september på Berzeliigatan 19. För att ta dess plats kommer i slutet av november en norsk restaurangkedja med italiensk mat. Restaurang Olivia slog för första gången upp dörrarna i Oslo 2006 och har i dag sju restauranger i vårt grannland. Haket på Avenyn blir det första i Sverige och kommer att erbjuda diverse italienska klassiker som stenugnsbakad pizza och pastarätter.

Nu blir det ­andra bullar

Prinsgatan 3

Bild: Brøderi Borgskog
Bild: Brøderi Borgskog

Kinesiska antikföremål byts ut mot bullar och bröd när Fredrik och Bella Borgskog öppnar ett pyttelitet butiksbageri, Brøderi Borgskog, med fyra meters takhöjd, i lokalen intill Bar Normal. Fredrik har varit medlem i kocklandslaget och senast chefkonditor på Gothia Towers, men nu är det dags för nya äventyr. ”Absolut inga konstigheter, absolut nörderi” utlovas av de två bröd­älskarna. Om allt går enligt plan hoppas de kunna smygöppna i början av december.

Husmanskost till lunch

Skånegatan 1–3

Bild: Ulle & Vi
Bild: Ulle & Vi

I måndags uppstod ett lunchalternativ för alla som gillar husmanskost, när Ulle & Vi öppnade i Condecos gamla lokaler vid Ullevi. Mats Nordström, krögaren bakom bland annat Wasa Allé, och Peter Sandqvist, kock med Leif Mannerström som mentor, står för maten. Fyra klassiker står alltid på menyn: wallenbergare, raggmunk, köttbullar och strömming. Dessutom drivs kafé och brödbutik i samarbete med Dahls bageri och Johan & Nyströms kaffe.

Garveriet slår upp dörrarna

Garverivägen 15

Bild: Garveriet
Bild: Garveriet

Nu har det pratats och skrivits om Garveriet i Floda i drygt ett år, utan att det ens har varit öppet. Men nu är det dags, den 22 oktober öppnar det. Det blir restaurang, kafé, bageri, butik och bryggeri – och både fisk och grönsaker odlas på plats. I centrum står en vedeldad ugn som utgör hjärtat i matproduktionen. Saknar du något? Just det, en matstudio för kurser och föreläsningar finns också.

Konstutställning på Remfabriken

Åvägen 15

Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Svenska Konstnärs­förbundet avslutar konstens vecka 2018 med en utställning på Remfabriken. 30 konstnärer visar måleri, keramik, smide, silversmide och knyppling. Konsten ställs ut på och runt de gamla maskinerna i fabriken som numera är ett arbetslivsmuseum, i Gårda nära Svenska Mässan. Utställningen är öppen på lördag och söndag mellan 12 och 16, och på måndag mellan 17 och 19.30.

Hundbio

Inte en bio för hundar eller en som bara visar hundfilmer, utan för matte eller husse som inte vill lämna sin bästa vän hemma. Bio Capitol anordnar hundvänliga visningar kl 18 första söndagen varje månad under hösten, härnäst nu på söndag den 7 oktober. Människor köper biljett, hundar går gratis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här