Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Orangefärgat vin har börjat att synas i vinbarer och restauranger, men också på Systembolagets hyllor. Bild: Richard Semik

Nya trenden: orangefärgat vin – så smakar det

Rött, vitt och rosé – vinets färger har varit desamma så länge att man nästan inte ens reflekterar över det. Men så plötsligt börjar nya nyanser dyka upp i glaset, som orange. En trend som framför allt syns i vinbarer och restauranger, men också ibland på Systembolagets hyllor.

Orangefärgat vin är en ganska typisk trend för den del av dagens gastronomi som handlar om att söka framtiden i äldre tekniker och kunskap. För vin med orange färg är ingen nyhet, egentligen. Det har alltid funnits, om än inte i de stora regionerna.

LÄS MER: Veckans vin: åtta favoriter till mustiga höstmaten

Man kan säga att ett orange vin är ett vitt vin som produceras med samma metoder som röda viner, alltså att man låter druvskalen ligga kvar i musten medan vinet jäses. När man gör vita viner brukar man separera skal och druvmust innan vinet jäses för att inte få någon påverkan från skalen, men när det handlar om orange viner är det just den effekten man vill åt.

I skalen finns bland annat färgämnen som ger vinet den där typiska bärnstensfärgen. Där finns även tanniner och garvsyra, som känns strävt och strängt. Det är också vanligt att jäsa orange vin i öppna kärl eller fat som inte fylls helt, för att vinet ska påverkas av syret i luften och åldras (oxidera). Även detta bidrar till både färgen och den torra, fruktfattiga smaken.

Så här har man länge gjort vin i exempelvis Georgien och franska Jura (där kallas det vin jaune). Experimentsugna vinmakare världen över har anammat tekniken så att man i dag kan hitta bärnstensfärgade viner från norra Italien, Slovenien, Australien och Österrike – bland annat.

LÄS MER: Åtta viner som passar till vegetarisk mat

Smaken då, hur är den? Ja, tänk bort smakerna vi känner igen hos vanliga vita viner. Orange vin är på ett helt annat sätt, mer som te och sherry. Fruktigheten är borta. Kvar är i stället ett vin med smak och doft som drar åt torkad frukt, rostade nötter, syrlig ost och mineral.

Kanske inte för alla, men en spännande smakbild för den som vill prova, och ett vin som passar bra till exempelvis chark och viss hårdost med tillbehör som just nötter och torkad frukt.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

LÄS MER: Åtta vinfavoriter med världens mest kända druva

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.