Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Antonio Rossiello Schön, David Haggren och Joel Sjöholm öppnar i höst fiskbaren de tycker fattas Göteborg. Bild: Tanja Hedström
Antonio Rossiello Schön, David Haggren och Joel Sjöholm öppnar i höst fiskbaren de tycker fattas Göteborg. Bild: Tanja Hedström

Ny fiskbar fyller tomrummet efter Strömmingsluckan

På Magasinsgatan öppnar inom kort en ny fiskbar, på samma torg där Da Matteo, Artilleriet, Grandpa, Jinx och Korv United länge har huserat. Det var även här som Strömmingsluckan i december slog igen sin lucka för sista gången.

Visst var det en av er som drev Strömmingsluckan?

David: Jag var en av två grundare och vi drev Strömmingsluckan tillsammans i över nio år. Jag älskade att stå i vagnen och laga mat till alla stammisar, men nu är det dags att följa min stora dröm i livet: att öppna en fiskbar tillsammans med två enastående kockar.

Vi vill ta ner fisk och skaldjur på gatunivå

Nu öppnar ni en fast restaurang, Fiskbar 17, på samma torg, vilka är ni och vad vill ni göra?

D: Det är jag David Haggren, Antonio Rossiello Schön och Joel Sjöholm. Vi har känt varandra i över 20 år och delar passionen för kockyrket såväl som råvaror.

Antonio: Vi vill ta ner fisk och skaldjur på gatunivå och presentera det i street food-anda, inte tillkonstlat med kandelabrar och vita dukar.

På samma torg där Da Matteo, Artilleriet, Grandpa, Jinx och Korv United länge har huserat öppnar snart Fiskbar 17 i Ebbe & Haldis gamla lokaler. Bild: David Haggren
På samma torg där Da Matteo, Artilleriet, Grandpa, Jinx och Korv United länge har huserat öppnar snart Fiskbar 17 i Ebbe & Haldis gamla lokaler. Bild: David Haggren

Hur många fiskrestauranger bör en kuststad som Göteborg ha, är det lagom nu?

D: Vi göteborgare är bortskämda med bra finkrogar som fokuserar på fisk och skaldjur, men där får du lägga 400–500 kronor bara på maten, och stämningen kan vara lite stel och tyst. Maten är oftast västkustinfluerad med havets wallenbergare och så vidare. Vi vill ha en mer avslappnad stämning och hoppas kunna presentera mat från världens alla olika hamnstäder.

A: Precis, det är mycket fiskmåsar, snäckor och västkustromantik, vi slopar det och gör en egen grej.

Så det blir ingen husmanskost hos er?

D: Husman är en stor inspiration, speciellt på lunchen, vi kommer fortsätta med detta men alltid med en liten twist. Sen kommer kvällens à la carte-meny vara mycket annorlunda.

A: Vi vill modernisera och ha smaker från hela världen, men är samtidigt inte rädda för att göra en go klassisk torsk med pepparrotssås. Främst vill vi visa goda sätt att laga fisk och skaldjur på, sen var smakbilden kommer från, om det är Bangkok eller Bollnäs, spelar mindre roll. Eller ja, kanske inte just Bollnäs.

Visst måste vi få leka och vrida även på de mer klassiska recepten

Tror ni att många har fastnat i husmanträsket när det kommer till fisk och skaldjur, att det nästan är lite heligt?

A: Husman är fantastiskt. Vi anser dock att mat är under konstant utveckling, så visst måste vi få leka och vrida även på de mer klassiska recepten.

Inga fiskmåsar och snäckor förstår jag, men hur ska det se ut hos er?

D: Det blir en rustik stil där köket är öppet så att vi kommer nära gästerna. En del av idén är att det skall bli ett värdskap, där vi själva som kockar kommer att synas. Och så blir det självklart en bar där du kan hänga avslappnat och till exempel ta ett glas cava och några ost­ron. Utsikten är också extra bra för den som vill spana in folk som strosar.

På Magasinsgatan öppnar i höst en ny fiskbar, på torget mellan Da Matteo och Grandpa. Bild: David Haggren
På Magasinsgatan öppnar i höst en ny fiskbar, på torget mellan Da Matteo och Grandpa. Bild: David Haggren

Strömmingsluckan var en av stans första foodtrucks, sedan dess har de varit ett trevligt inslag i stadsbilden. Ska alla bli fasta restauranger nu?

D: Nej det tror och hoppas jag inte. Men det finns definitivt utmaningar med att jobba i en foodtruck, de flesta slutar efter ett par år, och det är fortfarande svårt att få alkoholtillstånd. Vi vill bredda vår nya verksamhet och ha öppet även kvällstid så att de som önskar även kan få ett glas vin eller en kall öl till sin mat.

Har ni några tips till hemmakocken?

A: Gå till din lokala fiskhandlare eller fiskdisken i din matbutik och fråga om råd.

D: Många köper fryst fisk, men det är faktiskt inte så stor prisskillnad på färsk och fryst fisk.

A: Ett annat tips är att köpa våra lokala fiskar, de är inte så dyra: sill, makrill, kolja…

D: Den färska makrillen är riktigt god.

Hur ska man tillaga den då?

A: Klassiskt dillstekt är gott: vänd den i mjöl, stek i smör och ha i massa dill så det knastrar i pannan. Men låt den inte gå för länge!

LÄS MER: Så lagar du god och annorlunda streetfood

Om man inte vill laga själv – när öppnar ni?

D: Någon gång under hösten, beroende på hur det går med byggandet, håll utkik!

David Haggren, Antonio Rossiello Schön och Joel Sjöholm

Bor:

Linné/Majorna/Centrum

Gör:

Öppnar Fiskbar 17 på Magasinsgatan 17 i höst, på torget mellan Da Matteo och Grandpa.

LÄS MER: Fem kaféer att upptäcka i Göteborg

LÄS MER: Här är de bästa maträtterna i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.