Nu ska ni få ta del av min absolut bästa nyårsmiddag: mexikansk mat. I Sverige säger vi tacos men denna meny är så mycket mer. Vi har ätit exakt detta i minst tre år på nyårsafton och du kanske tänker ”är ni barn?” Nej vi är vuxna personer som älskar och njuter av mat, inte minst väldigt god och vällagad sådan. Vilket detta är. Snåla inte på kvaliteten för då blir det inte lika gott. Köp en fin bit fisk och unna dig en dubbel sats av guacamolen. Allt är beräknat till sex personer förutom glassen, där får du strax under en liter glass. Räkna med att varje person äter cirka tre tacos. Du ska köpa små bröd gjorda på majsmjöl, de är godast.
Glassen blir ett perfekt avslut med sin djupa chokladsmak och pigghet från mint. Det bästa med att du får nästan en liter glass är att du kan äta mer efter tolvslaget. Då behövs alltid en pick-me-up.
Servera middagen med:
Panerad och friterad fisk, ca 100 g per person, gärna en fin torskrygg eller röding
Skivad lime
Små tortillabröd gjorda på majs
Mango- och tomatsalsa
Denna salsa är otroligt god! Hemligheten bakom god mexikansk mat är att hitta balansen mellan sött, syrligt, salt och hetta, vilket denna har enligt min bok.
250 g söta körsbärstomater
1 silverlök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 kruka koriander
100 g mango
1/2 gurka
2 msk olivolja
1 lime
1/2 tsk flingsalt
Nymalen svartpeppar
Finhacka tomat, silverlök, vitlök, chili, mango och koriander. Skär gurkan på längden och gröp ur kärnhuset. Finhacka resten. Blanda allt i en skål.
Tillsätt olivolja och pressa i saften från limen med hjälp av en gaffel. Blanda. Smaka av salsan med flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
Låt salsan stå i kyl i cirka en timme, smaka sedan av om du vill ha mer syra från lime eller mer flingsalt. Det tar en stund för salsan att sätta sig.
Snabbsyrad rödkål
Det här momentet kan gå snabbt om du vill, det blir förstås gott om den får stå en timme men ännu godare om den får stå över natten. Hemligheten för att snabba på processen är att hyvla rödkålen tunt, då hinner den syra till sig snabbare.
1/2 rödkålshuvud
2 dl vatten
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk flingsalt
Strimla rödkålen tunt.
Koka upp vatten, ättiksprit, socker och flingsalt. När socker och salt lösts upp häller du lagen över rödkålen. Tryck ihop kålen så att allt är täckt. Låt stå i rumstemperatur cirka en timme, men gärna längre och helst över natten.
Häll av den lag som blivit över innan servering.
Guacamole
En perfekt guacamole ska bestå av avokados, och inte crème fraiche eller annat krämigt substitut. Då försvinner all avokadosmak.
2 vitlöksklyftor
1/2–1 chili
1/2 silverlök
3 avokados
1 tsk olivolja
1 tsk limesaft
Flingsalt
Finhacka vitlök, chili och silverlök.
Mosa avokado med en gaffel. Blanda med vitlök, chili, silverlök, olivolja och lime. Smaka av med flingsalt.
Choklad- och mintglass
Jag serverade denna glass på nyår för ett par år sedan och folk hör fortfarande av sig och vill ha recept. Så god är den.
200 g mintchoklad 70 %
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 nypa flingsalt
Till servering:
Glasstrutar
Strössel, valfritt
Grovhacka chokladen och lägg i en bunke. Fyll en kastrull till ungefär en tredjedel med vatten. Ställ bunken med choklad ovanpå och koka upp vattnet. Sänk värmen. Chokladen kommer smälta långsamt och riskerar inte att brännas.
Vispa grädden fluffig.
Blanda den kondenserade mjölken med den smälta chokladen och flingsalt. Vänd försiktigt ner blandningen i grädden och rör runt tills allt är väl fördelat. Frys i fem till sex timmar.
Servera glassen i glasstrutar, med festligt strössel om du vill.
LÄS MER:Champagne under 400 kr – här är de bästa
LÄS MER:Laga god mat till festen: recept, dryck och dukning
LÄS MER:Så blir GP:s fyrverkeri på nyårsafton
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.