Nyårsmeny: Lyxig tacos och hemmagjord glass

Inled det nya året med Anja Olaug Jelineks bästa nyårsmiddag, som hon äter år efter år. En lyxigare variant av tacos dukas upp på ett bord – så man kan sitta länge och äta. Som avslutning blir det en snabb mint- och chokladglass som ätes i strut.

ANNONS
|

Nu ska ni få ta del av min absolut bästa nyårsmiddag: mexikansk mat. I Sverige säger vi tacos men denna meny är så mycket mer. Vi har ätit exakt detta i minst tre år på nyårsafton och du kanske tänker ”är ni barn?” Nej vi är vuxna personer som älskar och njuter av mat, inte minst väldigt god och vällagad sådan. Vilket detta är. Snåla inte på kvaliteten för då blir det inte lika gott. Köp en fin bit fisk och unna dig en dubbel sats av guacamolen. Allt är beräknat till sex personer förutom glassen, där får du strax under en liter glass. Räkna med att varje person äter cirka tre tacos. Du ska köpa små bröd gjorda på majsmjöl, de är godast.

ANNONS

Glassen blir ett perfekt avslut med sin djupa chokladsmak och pigghet från mint. Det bästa med att du får nästan en liter glass är att du kan äta mer efter tolvslaget. Då behövs alltid en pick-me-up.

Anja Olaug Jelinek bjuder på en lyxigare variant av tacos till nyår.
Anja Olaug Jelinek bjuder på en lyxigare variant av tacos till nyår. Bild: Anja Olaug Jelinek

Servera middagen med:

Panerad och friterad fisk, ca 100 g per person, gärna en fin torskrygg eller röding

Skivad lime

Små tortillabröd gjorda på majs

Mango- och tomatsalsa.
Mango- och tomatsalsa. Bild: Anja Olaug Jelinek

Mango- och tomatsalsa

Denna salsa är otroligt god! Hemligheten bakom god mexikansk mat är att hitta balansen mellan sött, syrligt, salt och hetta, vilket denna har enligt min bok.

250 g söta körsbärstomater

1 silverlök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1 kruka koriander

100 g mango

1/2 gurka

2 msk olivolja

1 lime

1/2 tsk flingsalt

Nymalen svartpeppar

Finhacka tomat, silverlök, vitlök, chili, mango och koriander. Skär gurkan på längden och gröp ur kärnhuset. Finhacka resten. Blanda allt i en skål.

Tillsätt olivolja och pressa i saften från limen med hjälp av en gaffel. Blanda. Smaka av salsan med flingsalt och lite nymalen svartpeppar.

Låt salsan stå i kyl i cirka en timme, smaka sedan av om du vill ha mer syra från lime eller mer flingsalt. Det tar en stund för salsan att sätta sig.

Snabbsyrad rödkål går att få till om du hyvlar kålen tunt.
Snabbsyrad rödkål går att få till om du hyvlar kålen tunt. Bild: Anja Olaug Jelinek

Snabbsyrad rödkål

Det här momentet kan gå snabbt om du vill, det blir förstås gott om den får stå en timme men ännu godare om den får stå över natten. Hemligheten för att snabba på processen är att hyvla rödkålen tunt, då hinner den syra till sig snabbare.

ANNONS

1/2 rödkålshuvud

2 dl vatten

1/2 dl ättiksprit (12 %)

1/2 dl strösocker

1/2 tsk flingsalt

Strimla rödkålen tunt.

Koka upp vatten, ättiksprit, socker och flingsalt. När socker och salt lösts upp häller du lagen över rödkålen. Tryck ihop kålen så att allt är täckt. Låt stå i rumstemperatur cirka en timme, men gärna längre och helst över natten.

Häll av den lag som blivit över innan servering.

Guacamole ska inte innehålla crème fraiche, tycker Anja Olaug Jelinek.
Guacamole ska inte innehålla crème fraiche, tycker Anja Olaug Jelinek. Bild: Anja Olaug Jelinek

Guacamole

En perfekt guacamole ska bestå av avokados, och inte crème fraiche eller annat krämigt substitut. Då försvinner all avokadosmak.

2 vitlöksklyftor

1/2–1 chili

1/2 silverlök

3 avokados

1 tsk olivolja

1 tsk limesaft

Flingsalt

Finhacka vitlök, chili och silverlök.

Mosa avokado med en gaffel. Blanda med vitlök, chili, silverlök, olivolja och lime. Smaka av med flingsalt.

Snabb, hemmagjord choklad- och mintglass.
Snabb, hemmagjord choklad- och mintglass. Bild: Anja Olaug Jelinek

Choklad- och mintglass

Jag serverade denna glass på nyår för ett par år sedan och folk hör fortfarande av sig och vill ha recept. Så god är den.

200 g mintchoklad 70 %

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk

1 nypa flingsalt

Till servering:

Glasstrutar

Strössel, valfritt

Grovhacka chokladen och lägg i en bunke. Fyll en kastrull till ungefär en tredjedel med vatten. Ställ bunken med choklad ovanpå och koka upp vattnet. Sänk värmen. Chokladen kommer smälta långsamt och riskerar inte att brännas.

ANNONS

Vispa grädden fluffig.

Blanda den kondenserade mjölken med den smälta chokladen och flingsalt. Vänd försiktigt ner blandningen i grädden och rör runt tills allt är väl fördelat. Frys i fem till sex timmar.

Servera glassen i glasstrutar, med festligt strössel om du vill.

LÄS MER:Champagne under 400 kr – här är de bästa

LÄS MER:Laga god mat till festen: recept, dryck och dukning

LÄS MER:Så blir GP:s fyrverkeri på nyårsafton

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS