Om man hör något om Grönland handlar det oftast om isbjörnar. Om du inte är dansk, för då kan du också ha läst om Grönland som ett bidragsslukande land fullt av alkoholister, arbetslöshet och usla skolor.
Det skiljer 2 880 kilometer mellan Göteborg och Grönland. Men trots det geografiska området är Grönland tekniskt sett vårt grannland – Grönland har tillhört det danska riket, Rigsfællesskabet, i 300 år och är sedan 2009 en självstyrande del av Danmark.
Så vad ska man förvänta sig av detta arktiska resmål? Tja, Grönland är dels olikt allt man någonsin stött på: naturen är helt enkelt häpnadsväckande med inlandsis så långt ögat kan nå, höga berg, vackra fjordar, orörd natur och ett kulturarv från de inuiter som har befolkat ön sedan 1200-talet.
Fakta/Nuuk
Resa: Det går dagliga flyg från Köpenhamn till byn Kangerlussuaq, där öns största flygplats finns. Därifrån tar du dig vidare till någon av Grönlands större städer: Sisimiut eller Ilulisat i norr, Nuuk i söder.
När: Turistsäsongen på Grönland är på sommaren, när klimatet är mildare och dagarna längre. Det är också den bästa tiden för många av utomhusaktiviteterna, men även våren (börjar ofta i april) och hösten (fram till oktober) är populära. Vill man ha störst chans att se norrsken bör man dock sikta in sig på vintermånaderna. Men var beredd på att temperaturen då kan sjunka till närmare 30 minusgrader.
Danska arvet är påtagligt
Samtidigt är det danska arvet också det påtagligt: en runda i närmsta matbutik i Nuuk skiljer sig exempelvis inte nämnvärt från vilken skandinavisk matbutik som helst. Där finns tacokryddor från Santa Maria, kakor från Göteborgs kex och det går att kommunicera på svenska. För den som förstår danska, vill säga.
Staden är med sina 18 000 invånare inte stor, men den är överlägset störst bland Grönlands orter. Hit reser man med små röda propellerplan från den internationella flygplatsen i Kangerlussuaq eftersom den i Nuuk är för liten för större plan. Att bygga vägar mellan städerna går inte på grund av klimatet. Vägen från Nuuk slutar tvärt i ingenstans, en bit utanför huvudstaden.
När man väl når Nuuk möts man av storslagna vyer. Staden är omgiven av höga berg och beläget vid mynningen av det mäktiga fjordsystemet Nuup Kangerlua, Nuukfjorden.
Centrum är litet men har all den infrastruktur som städer har: kollektivtrafik, matbutiker, hotell, restauranger, bibliotek, badhus, biograf, shoppingcenter. Ovanligt många bekvämligheter för att vara en grönländsk tätort, och det skvallrar också om ett vardagsliv som sällan skildras.
På det italienska fiket Pascucci i gallerian Nuuk Center sitter Nuunu Chemnitz Berthelsen tillsammans med sin kompis Nivi Nielsen. De har noterat skillnaden i hur man som grönländare blir bemött i Danmark jämfört med andra länder.
– I Danmark ser många ner på en medan i resten av världen tycker man att det är häftigt att jag är från Grönland, säger Nuunu Chemnitz Berthelsen, som tillbringar större delen av sin tid i Italien som alpin skidåkerska.
– Danskar gillar inte grönländare för att de tror att de betalar en massa skatter som sedan går till Grönland. När de pratar om oss tar de bara upp stereotyper som de läser om i tidningarna.
Modern shoppinggalleria och fallfärdiga baracker
Det är en intressant upplevelse att strosa runt i Nuuk. Små pittoreska trähus målade i regnbågens alla färger piggar upp, Grönlandsbankens pampiga kontor imponerar och landets första shoppinggalleria Nuuk center är skrytig och modern. Samtidigt trängs allt detta sida vid sida med längor av fallfärdiga träbaracker vilket sammantaget blir en stundtals smått bisarr stadsvy.
Dessa träbaracker syns på flera ställen runtom i staden och är rester från stadens besvärliga historia. 1953 blev Grönland formellt en jämställd del av det danska kungariket. Detta gjorde att man i Danmark ville modernisera Grönland genom att satsa på jobb, utbildning och hälsa. Tanken var att grönländare skulle ha samma levnadsstandard som människorna i Danmark. Men utvecklingen skedde fort och förändrade hela det grönländska samhällets dynamik: från ett utspritt fiskarsamhälle till urbant stadsliv. Träbarackerna i Nuuk var ett av många ställen dit grönländare tvångsflyttades.
Den omilda behandlingen fick katastrofala följder när många grönländare – som ofta levde på jakt och fiske – förlorade sitt levebröd och i förlängningen en stor del av sin identitet. I stället tog arbetslösheten och alkoholen ett stadigt grepp över många. Än i dag talar man om en förlorad generation på Grönland – en generation vars sociala problem sträckt sig ända in i nutid. Relationen mellan danskar och grönländare är alltjämt ansträngd och fylld av fördomar åt båda håll.
Utförsåkning går att testa på Sermitsiaq
Som turist lockar förstås naturupplevelserna trots allt. Att utforska Nuukfjorden är ett måste, och den som vill kan också testa utförsåkning på berget Sermitsiaq.
För Islands styrande politiker – Socialdemokratiska Siumut blev största parti i parlamentsvalet förra året – finns intäkter att hämta genom att utveckla turismen. Regeringskoalitionen behöver också stärka fisket och satsa på utbildningsväsendet. För fortfarande består hälften av Grönlands intäkter av bidrag, drygt fem miljarder svenska kronor, från Danmark. Och innan ekonomin är stabilare blir det svårt att genomföra det mål som sex av sju partier i parlamentet har: grönländsk självständighet.
Nuunu Chemnitz Berthelsen och Nivi Nielsen hör till en generation som vuxit upp i en globaliserad värld. Båda har fått stipendier och flyttat utomlands för att studera. Självständighet eller inte så ser de på framtiden med tillförsikt.
– Jag känner mig ansvarig för Grönland, säger Nivi Nielsen. Jag kommer att flytta till Danmark för att studera men jag vill komma tillbaka för att göra något bra för Grönland.
LÄS MER: Ärlig roman i ett post-kolonialt Grönland
LÄS MER: Klimatförändringar bidrar till snabb sjukdomsutveckling
Fakta/Nuuk
Att göra:
Nuukfjorden. Åk på valsafari, se storslagna isberg, testa djuphavsfiske eller besök några av de övergivna fiskebyarna i närheten. Vill man komma riktigt nära den grönländska naturen kan man hyra en av de många stugor som finns bara någon timme med båt från Nuuk.
Bergsvandra. Berget Sermitsiaq är det mest kända med en höjd på 1 280 meter. På några timmar tar du dig upp till toppen och kan avnjuta Nuuk och dess omgivning från höjd. Det är brant och en guide är att rekommendera. Staden erbjuder även ett småskaligt liftsystem för utförsåkning.
Ät och drick:
Grönländsk mat. Det vore en överdrift att säga att Nuuk har ett rikt utbud av nöjen och mat. Men i stadens största hotell Hans Egede hittar du också stans troligtvis bästa restaurang Sarfalik. Här blandas traditionell grönländsk matkultur med global matlagning. På menyn finns bland annat ren och knölval.
Lokal öl. Godthåb Brygghus är ett mikrobryggeri etablerat 2006. Serverar sin öl på puben vägg i vägg med hotellet.
Nattklubb. Ja, det finns en. Den heter Manhattan – en blinkning till att staden ibland skämtsamt kallas för Nuuk York.
Missa inte:
Nationalmuseum. Grönlands nationalmuseum är beläget nära stadens gamla kolonialhamn. Det var i hamnen den dansk-norske missionären Hans Egede först landsteg på 1700-talet. På nationalmuseet kan man beskåda utställningar som täcker tusentals år av grönländsk kultur från hela ön.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.