Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s och Två Dagars vinexpert Marie Oskarsson.
GP:s och Två Dagars vinexpert Marie Oskarsson.

Marie Oskarsson: Nästa vinresa går till Georgien

Vin, mat och möten med andra människor, det är resesouvenirer man aldrig tröttnar på. När resor inte är möjliga får man hitta andra sätt att ta sig ut i världen. Som att läsa en bok.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Under ett antal år åkte jag till Georgien en eller två gånger om året. Det var i kraft av min andra yrkesidentitet (barnboksförfattare), så resorna gav mig inte tillfälle att besöka vingårdar och vinproducenter. Men jag drack georgiskt vin och åt georgisk mat i mängder, och längtar ständigt tillbaka till det vackra, gästfria och matglada landet i Kaukasus.

LÄS MER: Veckans vin: Åtta viner från länder i öster

Som läget är nu lär det dröja innan jag än en gång kan landa i Tbilisi, men jag reser ändå dit just nu i sällskap av den amerikanska vinjournalisten Alice Feiring. Hon är en ivrig naturvinsförespråkare som strider mot viner som görs för att tillfredsställa en viss marknad. Denna passion ledde henne till just Georgien, där man gjort vin på samma vis i eviga tider. Den traditionella metoden innebär bland annat att vinet jäses i stora lerkärl, qvevris, som grävs ner i marken, ungefär som man gjort redan sedan de gamla romarnas tid. Man har dessutom omkring 500 inhemska druvor. Den vanligaste rödvinsdruvan heter saperavi och motsvarande för vitt vin rkatsiteli. När jag vistades i Tbilisi och provade georgiska viner var jag inte alltid lika övertygad som Alice Feiring om qvevrivinernas förträfflighet. Vita viner jäses ibland med druvskalen, vilket gör att de drar åt orangeviner med dess typiska torra, sandiga och teaktiga ton. Men det är unikt och en vintyp som väcker diskussioner.

LÄS MER: Åtta goda viner till sommarfesten

Jag läser om Alice Feirings möten med vinmakare och georgisk matkultur, hur hon äter khachapuri, khinkhali och auberginerullar med valnötsröra, hur hennes värd för kvällen utbringar en traditionell skål gång efter annan och hur samtalet aldrig tar slut. Och jag längtar ännu mer! Så jag lovar mig själv att nästa gång jag åker till Georgien, då följer jag i Alice Feirings fotspår och för att på allvar gräva ner mig i qvevriviner.

LÄS MER: Åtta utvalda viner som passar bra till grillmaten

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.