Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Oskarsson är vinexpert i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Marie Oskarsson är vinexpert i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Marie Oskarsson: När pandemin kom köade vi utanför Systembolaget

Det instängda och socialt distanserade coronaåret har påverkat våra vanor. Vad händer när vi inte kan umgås som vi brukar? En del av svaren syns i statistiken för alkoholförsäljning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I världen i stort har alkoholförsäljningen minskat med sex procent under 2020, enligt analysföretaget Euromonitor ­International. Man kan se hur olika länders coronapolitik också påverkat alkoholförsäljningen.

Lockdowns, nedstängning av krogliv och stopp för alkoholförsäljning är ju några av verktygen som världens länder har använt för att minska spridningen av covid-19. I Sydafrika, som har haft tre ­omgångar av alkoholförbud, minskade alkoholförsäljningen allra mest, med mer än 20 procent. Andra vinproducerande länder som Spanien (–14,4 procent), Italien (–9,3 procent) och Frankrike (–8 procent) har också påverkats av utegångsförbud och nedstängning av restauranger och barer.

LÄS MER: Åtta favoriter från Systembolagets lansering i juni

Men i Sverige har vi gått en annan väg. När öppettiderna för restauranger och nattliv snörptes åt köade vi i stället utanför Systembolaget. Försäljningen för 2020 visar en stabil ökning för alla kategorier – utom alkoholfritt. Ölförsäljningen ökade med 37 procent, vin med 42 procent och sprit med hela 66 procent! Ökningen har dessutom fortsatt under de första månaderna av 2021. Det är inte bara det att vi handlar mer, vi köper också dyrare viner. Under pandemin har vi köpt mindre av vin under 79 kronor, medan försäljningen av vin som kostar 150 kronor eller mer har ökat. Det är till och med så att efterfrågan för de allra dyraste vinerna, från 300 kronor och uppåt, ökar allra mest. Vi unnar oss uppenbarligen mer när vi inte kan resa eller gå på restaurang.

Men kanske är det också ett tecken på att allt fler blivit mer intresserade av exklusiva, annorlunda och personliga viner under coronatiden och upptäckt att här finns en ny värld att utforska. Det hoppas jag på! För när man lyfter på locket till vinvärlden öppnar man också för en mängd nya upplevelser, känslor och tankar.

LÄS MER: Passa på: åtta goda personliga viner i små partier

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.