Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Markus Torgeby är aktuell med boken ”Sova ute”. Bild: Frida Torgeby
Markus Torgeby är aktuell med boken ”Sova ute”. Bild: Frida Torgeby

Markus Torgeby tycker alla borde sova utomhus

Markus Torgeby hittade lugnet i livet genom att bosätta sig ensam i en koja, mitt i den jämtländska skogen. Nu har han tillbringat uppskattningsvis 2 000 nätter under bar himmel och vill dela med sig av vad han har lärt sig.

På gymnasiet hade jag en biologilärare som alltid sov ute på balkongen. Vi elever var skeptiska, men hon var kanske var något på spåren?

– Det är ingen dum idé. Den som inte vill sova i skogen kan börja med madrass och sovsäck på altanen.

Varför tycker du att vi ska sova utomhus över huvud taget?

– Att sova ute har för mig personligen varit ett sätt att få lugn och ro, att få ordning på tankarna i huvudet. Om det fungerar för mig kanske det fungerar för några andra också. Därför ville min fru Frida och jag göra en inspirationsbok.

I din första bok, ”Löparens hjärta”, beskriver du hur du i fyra år bodde ensam i en egenbyggd kåta i skogen och hämtade kraft under långa löpturer. Boken ”Sova ute” är mer av en guide till den som vill ta ett steg mot samma livsstil.

– Ja, nu för tiden bor jag med min familj i ett hus i skogen i Jämtland, men jag och vi sover fortfarande ute flera dagar i veckan. Jag tror att det är nyttigt. Vi har det så himla gott i vårt land, men ändå käkar 1,6 miljoner av svenskarna medicin för skallen. I dag tycker alla att det är konstigt så fort det inte är 21 grader varmt när man ska sova. Men livet ska inte vara som en plogad motorväg, då tror jag att man tappar en dimension. När jag är nära naturen höjs min njutning och min känslighet. Och det är väl meningen med livet?

Om det är så, varför envisas så många med att sova i sina sovrumssängar?

– De tror att det är jobbigt och obekvämt att sova ute. Men inte om man gör på rätt sätt. Hemma hos oss är allt förberett, vi har en utomhussäng i skogen en kilometer från vårt hus. Nu har i och för sig min 13-åriga dotter bett mig bygga en som ligger närmare huset. Så det ska jag fixa i helgen.

Du vistas ändå en del i staden. Uppskattar du det mer nu än innan du bytte livsstil?

– Jag njuter nog av stan på ett annat sätt. Det finns uppenbarligen människor som hanterar ljuden och ­intrycken bättre än jag, och som lyckas slappna av även i stadsmiljö. Men för mig känns det lättare att ha min bas nära naturen och åka till stan tillfälligt, än tvärtom. Jag ska till Stockholm för ett möte om ett par dagar, det blir trevligt.

Hur sover du då?

– Troligen i Lill-Jansskogen, på Norra Djurgården. Det är roligt att komma till stan med min sovsäck och mitt liggunderlag, och så går jag till ett skogsområde och bygger min egen lilla värld.

Om jag sov en natt i skogen skulle jag knappast känna mig i form för ett viktigt jobbmöte morgonen efter.

– Så kan det kanske bli om du inte gör rätt. När jag vaknar är jag fräsch, utsövd och luktar gott. Man ska ju inte gå och lägga sig i lervälling.

Var sover man bäst ute i Göteborg?

– Kullarna i Slottsskogen är bra, men Änggårdsbergen är ännu bättre, mer vildmark. Du promenerar från Botaniska eller Marklandsgatan och är mitt i skogen på några minuter. På natten är du helt trygg, inga människor rör sig i skogen då. Nu börjar också den bästa tiden på året: mörkare, kallare och inga myggor. På sommaren är det för varmt, tidiga soluppgångar och insekter.

Många friluftsmänniskor gör annars en campingutflykt på helgen. För dig är det verkligen vardag.

– Jag och min fru är inga friluftsmänniskor i färgglada kläder. Jag vet att ämnet kan verka lite trendigt, och att det kan finnas en hipsterpublik där ute som eventuellt vill läsa vår bok. Men för oss är detta ingen trend, utan ett sätt att leva på som vi har valt för att må bra.

Ett kapitel i boken handlar om att klättra i träd.

– Jag älskar att klättra i träd. Kala, hala lövträdsstammar eller raspiga granstammar där du får kåda på händerna. Jättebra träning. Tänk om man kunde träffas med kompisgänget för att klättra i träd i stället för att typ gå och bowla. Det får gärna bli en trend!

Markus Torgeby

Bor:

Helgesjön, Hålland, utanför Järpen i Jämtland. Ursprungligen från Öckerö.

Gör:

Springer långt, föreläser och skriver. Senast ”Sova ute” (Offside Press) tillsammans med hustrun Frida Torgeby.

LÄS MER: Sex tips för bättre nattsömn

LÄS MER: Expertens tips: Så får du bättre sömn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.