Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Oskarsson är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu
Marie Oskarsson är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu

Marie Oskarsson: Ekologiskt vin är passé i Kalifornien

Sju års torka, förödande skogsbränder och ovanliga vädersvängningar. I Kalifornien har klimatförändringarnas effekter bidragit till att allt fler vinproducenter och odlare fokuserar på hållbarhet.

I dag verkar begreppet ekologiskt närmast vara passé – nu pratar alla i Kaliforniens berömda vindalar om hållbarhet i stället. Flera vinregioner ståtar med sin egen hållbarhetscertifering, som Napa Green, Lodi Rules och Sonoma County Sustainable. Dessutom finns hållbarhetscertifieringarna California Certified Sustainable och Sustain­abiltiy in Practice (SIP) för både odling och vinproduktion samt Fish Friendly Farming, som handlar om påverkan på vattendrag. Bland annat.

Klimatförändringarna är högst påtagliga i Kaliforniens vinområden, men det är inte enda skälet till att begreppet hållbarhet vinner över ekologiskt där just nu. Hållbarhetscertifieringarna erbjuder möjligheter som ekocertifieringarna inte gör. I Kalifornien får man till exempel inte använda svavel i ekocertifierade viner, ett problem för kvalitetsproducenter som inte vill att deras viner ska åldras för snabbt. Och för att certifieras som hållbar behöver du inte odla ekologiskt eller biodynamiskt, så odlare som vill fortsätta att bruka jorden konventionellt kan ändå kliva på hållbarhetståget.

Hållbarhet är ett helhetsgrepp kring frågan om påverkan på klimat, miljö och människor. Här inkluderas allt från odling, arbetarnas villkor, transporter, vattenanvändning, energiförbrukning – ja, allt som rör vinodling och vinproduktion.

Besöker du vingårdar i Napa och Sonoma kommer du att se mängder av komposthögar, solpaneler, uggleholkar i vingårdarna, laddningsstationer för elbilar och dammar för att rena vatten så att det kan återanvändas i vinproduktionen.

Men frågan är: kan man på allvar tala om hållbarhet inom vinnäringen om man inte startar med själva odlingen? ”Vi har solenergi, men vi använder kemiska bekämpningsmedel”.

Nej, det går inte riktigt ihop.

LÄS MER: Åtta viner till sommartårtan och grillbuffén

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.