Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Asiatisk sallad med kyckling, örter och svart ris. Bild: Stefan Edetoft

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maria Zihammou fixar tre somriga sallader

Snart är sommaren här och det är premiär för sallader som får det att spira på tallriken. Använd det som är godast just nu och ta tillvara på solmogna nektariner med lite tuff och pepprig ruccola. Krispig romansallad till nyskalade räkor och en asiatisk sallad med örter och svart ris. I dagens Två Dagar hjälper vi dig att laga spännande sallader för alla smaker.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tre tips på hur man bygger en sallad

Använd dina rester:

Det går inte att undvika ordet hållbarhet just nu och jag har ofta skrivit om det här i Två Dagar. För miljön, plånboken och framtiden behöver vi bli bättre på att inte slänga så mycket mat. Vad är då bättre än att göra en sallad? De där kycklingresterna som är över efter gårdagens middag kan förvandlas till min asiatiska sallad. Och har du några aprikoser eller persikor så går de precis lika bra att använda i stället för nektariner. Lär dig att uppskatta värdet i de där resterna, så kan du förvandla några bleka rester till en gastronomisk upplevelse.

Goda gryn, tillagade och råa grönsaker:

Bulgur, quinoa, mathavre, ris och allt däremellan finns att välja bland för att göra salladen matigare. Bönor, kikärtor eller råvaror från växtriket tillsammans med varmrökt makrill eller lax. När du ändå håller på och ugnsbakar grönsaker som potatis och olika rotfrukter, gör lite extra och lägg ner i en sallad. En helt rå sallad passar en varm sommardag. Strimla morötter i tunna skivor och skär ner gurka och melon. Servera till tunt skivad rå lax med min asiatiska dressing och gärna med plockad koriander eller mynta.

Klassiska dressingar:

Säkert har du ätit den i både trist och välbalanserad version, jag pratar så klart om Rhode Island. Den älskade och hatade dressingen, som är riktigt god till en sallad med räkor om man lagar den från grunden. Det var restaurangmannen Tore Wretman som kom på dressingen. Gör den på hemlagad majonnäs som blandas med lika delar vispad grädde, chilisås och en skvätt konjak. Jag har alltid en fransk dijonvinägrett hemma, den passar till det mesta. Jag använder syra från pressad citron och vit balsamvinäger och blandar med olivolja. Till sist smakar jag upp dressingen med dijonsenap, lite honung, salt och peppar.
Romansallad med räkor och caesardressing. Bild: Stefan Edetoft

Romansallad med räkor och caesardressing

En ovanligt god variant på caesarsallad med räkor och mjukkokta ägg. Jag har även blandat in svenska örter i dressingen som tillför en mild friskhet. Tänk på att torka salladen ordentligt efter att du sköljt den med kallt vatten så att dressingen fäster och inte blir för blöt.

4 portioner, 30 minuter

1 kg räkor, färska med skal

4 ägg, medelstora

1/2 baguette

3–4 msk olivolja

1 romansallad

Caesardressing:

1 ägg

1/2 vitlöksklyfta, finhackad

3 sardellfiléer

1 msk kapris

1 tsk dijonsenap

1 dl riven parmesanost

1/2 citron, pressad saft

2 dl neutral olja, t ex rapsolja

1 dl finhackade örter, t ex persilja, gräslök och dill

Salt och svartpeppar

Till servering:

1 msk plockad dill

1 msk finhackad gräslök

50 g parmesan, hyvlad

Skala räkorna och lägg i en bunke. Koka äggen mjuka i cirka sex minuter, de ska ha en krämig gula. Skala äggen när de kallnat och dela i halvor.

Skär brödet i tärningar och rosta i stekpanna med olivolja tills de är gyllenbruna och krispiga.

Plocka salladen och skölj med kallt vatten. Skär salladen i grova bitar och slunga den torr i en salladsslunga eller torka med kökshandduk, lägg ner i en bunke.

Koka ägget till dressingen i två minuter. Skölj med kallt vatten och gröp ner innehållet med en sked i en mixerkanna. Tillsätt finhackad vitlök, sardeller, kapris, dijonsenap, riven parmesanost, citronsaft, olja och finhackade örter. Mixa dressingen med en stavmixer till en krämig dressing. Smaka av med lite salt och peppar.

Skeda ner ett par matskedar dressing i bunken med sallad och blanda. Häll upp resten i en skål. Varva sallad med räkor, ägg och rostade brödkrutonger. Toppa med örter och hyvlad parmesan. Servera resten av dressingen vid sidan av.

Asiatisk sallad med kyckling, örter och svart ris. Bild: Stefan Edetoft

Asiatisk sallad med kyckling, örter och svart ris

Jag tycker att sallader med kokta gryn eller ris är riktigt användbara att ta med på en picknick. De är mättande och man kan lägga allt i en bunke. Kycklingen kan stekas klart dagen innan eller så använder man färdiggrillad kyckling. Även riset kokas klart innan så du snabbt kan svänga samman salladen när det är dags för utflykt.

4 portioner, ca 30 minuter + 30 minuter för marinering

Kyckling:

4 kycklinglårfiléer, benfria och gärna med skinn (ca 600 g)

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk finriven ingefära

1/2 lime, pressad saft

2 msk fisksås

2 msk ljus soja

1 msk flytande honung

1 msk rapsolja

Till servering:

2 dl svart ris (t ex Venere) eller rött råris

1 gurka

1 mango

1 färsk gul lök

50 g cashewnötter

50 g kokosflakes

1 kruka koriander, plockad

Dressing:

1 vitlöksklyfta, finhackad

1/2 röd chili, finhackad

1 msk finhackad ingefära

2 lime, pressad saft

1/2 dl fisksås

1/2 dl kokhett vatten

2 msk ljus soja

3 msk strösocker

Lägg ner kycklingen i en påse och tillsätt finhackad vitlök, finhackad ingefära, limesaft, fisksås, soja, honung och rapsolja. Blanda så att marinaden kommer åt överallt. Lägg i kylen i 30 minuter. Koka under tiden riset enligt anvisningen på paketet.

Hetta upp en stekpanna och ta upp kycklingen från marinaden. Tillsätt någon matsked rapsolja i stekpannan och stek kycklingen på medelvärme tills den fått fin färg på bägge sidor och är genomstekt. Passa noga så att kycklingen inte bränns eftersom den innehåller honung.

Låt kycklingen svalna och skär i portionsbitar. Skiva gurkan, skala mangon och skär den i mindre bitar. Skär löken i tunna skivor, även blasten. Lägg upp riset varvat med kyckling, mango och gurka. Tillsätt cashewnötter, kokosflakes och plockad koriander. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och servera till salladen.

Nektarinsallad med getost och ruccola. Bild: Stefan Edetoft

Nektarinsallad med getost och ruccola

Ge nektarinerna extra mycket smak genom att steka dem med olivolja och rosmarin. Alla gillar inte frukt i maten men det här är en suverän sallad som har fin sötma och syra från nektarinerna i kombination med pepprig ruccola och krämig getost. Välj en getost som inte är för skarp i smaken. Man kan även använda buffelmozzarella.

4 portioner, ca 30 minuter

3–4 nektariner

2 msk olivolja

1 tsk finhackad rosmarin

1/2 citron, finrivet skal och pressad saft

Flingsalt och svartpeppar

150 g getost, chèvre

50 g ruccola

1 msk flytande honung

2 msk vit balsamvinäger

2 msk olivolja

100 g lufttorkad skinka, t ex parma eller serrano

Till servering:

Baguette eller levain

Dela och kärna ur nektarinerna. Stek på medelvärme i en stekpanna med olivolja tills de fått fin färg i några minuter. Tillsätt finhackad rosmarin, finrivet citronskal, citronsaft och krydda med lite salt och peppar. Blanda.

Skär osten i skivor och dela i mindre bitar. Varva stekta nektariner med getost och ruccola på ett fat. Blanda honung med vinäger, olivolja, lite salt och peppar och ringla ut över salladen. Toppa med lufttorkad skinka och servera med bröd.

LÄS MER: Lägg rabarber på tallriken!

LÄS MER: Smarriga spännande sallader som mättar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.