Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Magnusson odlar pumporna som syns under Lisebergs halloweenfirande – närmare 30 000 stycken. Bild: Emma Hasselgren
Magnus Magnusson odlar pumporna som syns under Lisebergs halloweenfirande – närmare 30 000 stycken. Bild: Emma Hasselgren

Magnus Magnusson odlar 400 ton pumpor inför halloweenhelgen

Under Lisebergs halloweenfirande pyntas parken av närmare 30 000 pumpor. Samtliga kommer från Magnus Magnussons gård utanför Laholm.

År efter år levererar du tiotusentals pumpor till Liseberg för att de ska dekorera nöjesparken. En annorlunda nisch för en lantbrukare, eller hur?

– Ja, det får man säga. På gården har vi 530 hektar åkermark. Tidigare odlade vi även spannmål och socker­ärter, men nu är det uteslutande potatis, bortsett från 12 hektar som är vikt åt pumpaodling. Ungefär en fjärdedel av pumporna – kanske 80 ton eller 30 000 pumpor – går till Liseberg.

Så totalt producerar ni nästan 400 ton pumpor. Det låter osannolikt mycket.

– Det är mycket, det som inte går till Liseberg går till handeln och till andra ställen. Men det är väldigt arbetsamt att odla pumpa. Även om siffrorna låter stora har vi faktiskt dragit ner pumpaproduktionen till hälften. Nu känns det som en lagom nivå.

Vad är det som är arbetsamt med pumpor?

– Själva pumpan är egentligen ganska lättodlad, men den är känslig och det är ett ganska stort svinn, vi räknar med att en femtedel ruttnar eller möglar vid skaftet. Pumpan är väl egentligen inte riktigt gjord för att odlas i vårt klimat. Den är också resurskrävande eftersom allt i processen måste ske för hand. Först skördas den för hand, sedan läggs den i högar, sedan i lådor, sedan ska den borstas och putsas. Fem gånger håller vi i pumpan innan den lämnar gården. Dessutom är säsongen jättekort. Det är ju ganska iskallt om man kommer och försöker sälja pumpa i mitten av november, så allt måste vara färdigt under en kort tid. Det gör att det är svårt med bemanning också, under några veckor behöver vi 40–50 man som kan skörda och putsa pumpor. Vi har bra hjälp av arbetsförmedlingen och har till exempel haft många syrianer här. Men det blir ju nya personer varje år som man måste lära upp.

Vilken sorts pumpa odlar ni?

– Det är lite av varje, fem olika sorter. Det är dekorationspumpor och prydnadspumpor och pumpor i olika storlekar. De har snygga namn som ”crown princess” och ”white boer” och annat.

Hur har årets skörd varit?

– Den har varit okej, men vi förlorade en fjärdedel av skörden, närmare 100 ton, när det kom en köldknäpp den 6 och 7 oktober. Då var det minusgrader i åtta timmar i sträck och all pumpa frös. Det var ett bakslag, förstås. Så nu är vi klara för året, sista leveransen till Liseberg gick i väg i förra veckan.

Pumpan är inte livsnödvändig, vi klarar oss utan den.

Du är ju livsmedelsproducent. Hur känns det att odla och skörda mat som inte ska ätas, utan bara är rekvisita?

– Det är en berättigad fråga i dessa dagar när vi pratar om matsvinn. Det är klart att det är konstigt. Och pumpan är inte livsnödvändig, vi klarar oss utan den, så de sista åren har jag faktiskt funderat på varför vi gör detta. Potatisen vi odlar här på gården ska vara hälsosam mat som får konsumenten att må bra. Man får kanske se ­dekorationspumporna som ett annat sätt att få människor att må bra. Halloween är en trevlig högtid som skänker lite glädje i höstmörkret.

Blir du också glad av halloween eller får du nog av pumpor på arbetstid?

– Jag gillar det. Vi pyntar personalutrymmena på gården med pumpagubbar den här tiden på året. Och så brukar vi göra en resa med personalen upp till Liseberg så att vi får se vad de gör med våra pumpor. Det brukar vara fantastiskt vackert.

Magnus Magnusson

Bor: I Mellby utanför Laholm.

Gör: Driver M Magnusson Potatis AB, som bortsett från att odla potatis också varje höst förser Liseberg med pumpor.

LÄS MER: Ruskigt bra halloween för Liseberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här