Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till Lofoten åker man för att uppleva sagolika landskap. Bild: Jonas Jacobsson
Till Lofoten åker man för att uppleva sagolika landskap. Bild: Jonas Jacobsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Lofoten bjuder på arktisk tropik

Få platser på jorden erbjuder mer dramatik och spektakulära vyer än öarna på Lofoten i nordvästra Norge. Fotografen Jonas Jacobsson berättar om ett av sina favoritresmål.

”I ett land med ett överflöd av naturlig skönhet står Lofoten ensam på toppen, mycket tack vare sin helt unika natur. Till synes direkt ur havsytan reser sig tvärt majestätiska bergsformationer, där tropiskt färgat vatten och kritvita stränder snarare påminner om Bahamas än en utsatt ögrupp norr om polcirkeln. Kontrasterna är påtagliga och är ett väldigt tydligt inslag, som här i bilden över Sakrisøya.

Här syns tydligt det kristallklara vattnet, de färgglada fiskebodarna och de karaktäristiska bergen i bakgrunden. De tre ytterst belägna huvudöarna – Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy är tillsammans de tre dramatiska. I en tid när friluftsliv blivit allt mer populärt har också många fått upp ögonen för Lofoten.

Här finns det mesta man kan tänka sig inom äventyr. Beroende på säsong kan man välja på allt från heli­skiing och kajakpaddling till valsafari och fiske i världsklass. Annars är många av de bästa upplevelserna här helt gratis – som det magiska norrskenet på vintern och midnattssolen på sommaren.

Alla säsonger erbjuder fantastiska aktiviteter och upplevelser. Oavsett när man väljer att besöka får man räkna med varierande och ofta hård väderlek, så en rekommendation är att ha gott om tid för att vara flexibel i sin planering. Vädret och det hårda klimatet är något som hör till. Här vill man inte ha bråttom. Till Lofoten åker man för att uppleva sagolika landskap och den häftiga blandningen arktisk tropik.”

Jonas Jacobsson är fotograf med hemadress i Göteborg. Men mest reser han i världen med ­kameran i handen. För Två Dagar visar han och berättar om några av sina bästa bilder och favoritresmål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här