En rejäl ölsejdel. Robert Lagerström har gjort en ny liten ordlista för den som vill hänga med i öltugget.
Robert Lagerström har gjort en ny liten ordlista för den som vill hänga med i öltugget. Bild: Mostphotos

Liten ordlista för dig som vill prata om öl

Growler, gimmicköl och fingersborgsdrickare? Ölvärlden har sitt eget kryptiska språk. Därför har Robert Lagerström gjort en ny liten ordlista, så att du lättare kan hänga med i tugget.

ANNONS
|

BA (Barrel aged):

Öl som har lagrats på ekfat före buteljering, vilket skapar komplexa smaker. Om fatet tidigare har rymt sprit tar ölet smak av den.

Cask:

Fat med real ale, ett milt levande öl som jäser en andra gång i fatet på puben före servering. Vanlig i Storbritannien men kan även hittas i Sverige.

Fingerborgsdrickare:

Öknamn på ölfestivalbesökare som utifrån minimala smakprov bedömer brygderna. Ofta vill de hinna testa så många sorter som möjligt.

Felsmaker:

Kan ge öl toner av burkmajs, plastplåster eller gröna äpplen. De uppstår när renligheten har brustit eller när något i bryggningsprocessen gått fel.

Gimmicköl:

Brygder med överdrivna tillsatser. Trendiga Omnipollo är mästare på sådana och har gjort öl med hamburgerbröd, pommes frites och marshmallows.

ANNONS

Growler:

En återförslutningsbar storflaska, ofta av rostfritt stål, som kan hålla ölen fräsch i ett par dygn. Den är vanlig i USA där man kan köpa hem favoritölen från baren.

Lagring:

Att försöka förädla ölets smaker genom att låta det stå i några år. Lämpliga brygder är mörka, söta och starka, som barley wine, belgisk ale och imperial stout.

Oxidation:

En kemisk reaktion som ofta beror på att syre påverkar ölet. Vid lagring kan den skapa härliga toner av portvin men även ge tråkiga smaker av wellpapp.

Pastry stout:

Ett kolsvart starkt dessertöl, en flytande efterrätt, som har blivit populärt under senare år. Är ofta väldigt söt vilket inte tilltalar alla.

West Coast:

En klassisk ipa-stil från USA:s västkust. Den är klar och krispig med inslag av tropiska frukter, grapefrukt, citron och tallbarr.

LÄS MER:Lexikon för att hänga med i ölsnacket

Veckans tips: Klassiker – samt några färska godbitar

Systembolagets utbud är stort. Det är så pass omfattande att många öl riskerar att glömmas bort. Därför plockar jag fram några klassiker – samt några färska godbitar.

Öl

Hoptimum

gradegradegradegradegrade
39:90 kr, 35,5 cl, 10,6%, 11810, USA, Sierra Nevada
Kvalitetsbetyg: 9/10
Fyrbetyg: 4
Sierra Nevada var tidigt ute och har hjälpt till att skapa den moderna ölrevolutionen. Sedan 1980 har man bryggt massor av olika öl varav Hoptimum blivit en klassiker. Och det är inte konstigt. Denna kaxiga trippel-ipa har en stadig maltkropp och exploderar i smaker av grapefrukt, knäck, tallbarr, ananas, kåda, toffee och ambrosiakaka. Ölet är komplext med en kraftfull efterbeska.
Öl

Flowers

gradegradegradegradegrade
30:70 kr, 44 cl, 4,6%, 34688, Sverige, Spike
Kvalitetsbetyg: 8/10
Fyrbetyg: 4
Lageröl kan vara urbota tråkiga. De som säljer bäst är intetsägande industriprodukter som sällan smakar särskilt gott. Åtminstone inte i min mun. Samtidigt kommer det allt fler förträffliga lageröl från olika hantverksbryggerier. Duktiga Spike i Gamlestaden har gjort en fyllig och krämig tysk lager med smaker av lantbröd, hö, apelsin, örter och honung. Efterbeskan är lång och balanserad.
Öl

K:rlek Höst/Vinter 2020/2021

gradegradegradegradegrade
30:90 kr, 33 cl, 4,7%, 11835, Belgien, Mikkeller
Kvalitetsbetyg: 7/10
Fyrbetyg: 3
Vid det här laget har jag tappat räkningen. Så många olika versioner av denna amerikanska pale har det nämligen gjorts sedan starten 2012. Då togs ölet fram av importören Brill och danska Mikkeller och smaken har ständigt förändrats genom olika humlesorter. Den här gången har K:rlek toner av ananas, apelsin, grapefrukt och citronskal. Den är god men inte den bästa versionen i serien.
Öl

Jämtlands Coffee Stout

gradegradegradegradegrade
28:90 kr, 33 cl, 7%, 34988, Sverige, Jämtlands
Kvalitetsbetyg: 9/10
Fyrbetyg: 5
Modesta jämtlänningar. När bryggeriet i Pilgrimstad gör en kaffestout blir den ingen blytung imperial-variant på elva procent. Däremot har man inte hållit igen på kaffet. Det senare kommer från Colombia och Nicaragua och skänker stora, färska och fräscha smaker. Dessutom finns här inslag av lakrits, mörk choklad, plommon, pumpernickel, melass, katrinplommon och muscovadosocker.
Öl

Sculpin IPA

gradegradegradegradegrade
27:90 kr, 35,5 cl, 7%, 89928, USA, Ballast Point
Kvalitetsbetyg: 8/10
Kvalitetsbetyg: 4
Det verkar inte finnas någon hejd på vad man kan göra med en ipa. Sculpin har smaksatts med allt från kaffe och mango till citron, habanero och granskott. Bäst gillar jag emellertid originalet. Det har en stadig kropp och välbalanserade toner av knäck, grapefrukt, mango, apelsinskal, tallbarr och karamell. Efterbeskan är rejäl och stannar kvar länge i munnen. Lätt att få tag på.
Öl

Utah DIPA

gradegradegradegradegrade
30:90 kr, 33 cl, 8%, 31266, Sverige, Oppigårds
Kvalitetsbetyg: 8/10
Fyrbetyg: 4
Snacka om spridning! Det här ölet säljs av vartenda systembolag i landet, alltså 445 butiker. Så blev också Utah DIPA en rekordsnabb försäljningssuccé för dalmasarna när den lanserades för drygt ett år sedan. Ölet är en stark variant av New England-ipa och är mjukt och fylligt med inslag av ananasjuice, passionsfrukt, mango, citronskal, guava, grapefrukt och citronkex. Efterbeskan är lätt.

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS MER:Så fixar du Oktoberfest på hemmaplan

Så här betygsätter vi

Kvalitetsbetyg: 10 = Världsklass, 8–9 = Mycket hög klass, 6–7 = Gott och välgjort, 4–5 = Godkänt, 2–3 = Dåligt, 1 = Odrickbart.

Fyrbetyg: 5 fyrar = Fynd, 4 fyrar = Mer än prisvärt, 3 fyrar = Prisvärt, 2 fyrar = Ej prisvärt, 1 fyr = Lämna tillbaka till Systembolaget.

LÄS MER:Nya öl på Systembolaget – här är ölexpertens val

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS