Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Apler: Lena Apler: En hyllningskör till tre inspiratörer

”Sammanfattningsvis tycker jag mig se ett bättre samhälle, en bättre värld med kvinnor som Greta, Mia och Ebba”, skriver Två Dagars krönikör Lena Apler.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ingen har väl undgått att vi den 8 mars firade Internationella kvinnodagen. En ynka dag, men den fick mig att reflektera. Inte bara över hur många framgångsrika kvinnor jag delade panel, scen och salong med just denna dag, utan över hur många starka opinionsbildare som har klivit fram. Tre av dem som sticker ut mest på hemmaplan måste jag bara lyfta fram.

Först allas vår idol – Greta! Att Greta Thunberg, 16 år, har lyckats komma igenom mediebruset och blivit idol över hela världen är en osannolik men icke desto mindre sann händelse. Kanske är det hennes tydliga och enkla budskap serverat utan krusiduller och choser. Hon kräver att vi alla ska ta vårt ansvar och rädda vår planet från undergång. Hon står rätt upp och ner och berättar hur det är. Så välgörande i en värld fylld av fake news, klyschor, floskler och säljsnack. Tänk om Greta orkar bära ansvaret vidare på sina axlar, tänk om hon kan bli vår framtida statsminister, tänk om hon kan bli FN:s Generalsekreterare! Då skulle jag känna hopp om en framtid med fortsatt goda livsbetingelser för mänskligheten.

Nästa kvinna att lyftas är Mia Skäringer, denna fantastiska människa som har slitit med sig själv och sina demoner men orkat behålla en okuvlig vilja att göra grejer på sitt sätt. Det är ingen slump att hennes karriär nu står i zenit med en turné som har rivit ner alla biljettrekord och sålt ut Globen fem gånger om. Hon visar hur det är att vara kvinna. Och de snedvridna förväntningarna. Vi är inte bara söta, snälla och lydiga. Vi har sidor som är fula, råa och giftiga. Vi är homo sapiens med alla dess egenskaper och har rätt att vara precis som vi är på gott och ont. Jag tror att Mia har förlöst krafter hos varenda kvinna som har sett showen, jag hör ett dovt mullrande som stiger.

Slutligen lyfter jag Ebba Busch Thor, rekordung partiledare som haft sina belackare både i och utanför partiet, men som envist stått kvar och fört fram sin uppfattning utan att darra på manschetten. Även om jag (tyvärr) inte är särskilt politiskt intresserad, på grund av ett ständigt käbblande mellan partiföreträdare med ett syfte som tycks vara att klara mandatperioden utan att behöva infria särskilt många vallöften, så beundrar jag Ebba för hennes rakryggade inställning. Hon bytte inte fot dagen efter valresultatet, utan stod kvar, fast vilande på sina värdegrunder. Så har också hennes parti snott procent från övriga vindflöjlar som ändrar åsikt och värderingar snabbare än klädbyten.

Sammanfattningsvis tycker jag mig se ett bättre samhälle, en bättre värld med kvinnor som Greta, Mia och Ebba. Det är sådana kvinnor som inspirerar mig, att vara modig, ärlig, ta plats och vara obekväm. Inte vara så ängslig att sticka ut, även om det är lättast att flyta medströms.

Lena Apler är företagare, entreprenör och just nu gästprofessor på Handels­högskolan. Grundare och styrelseordförande i Collector.

Gör: Jobbar som en liten gnu, jag skulle ju trappa ner… händer snart.

Ser: Ljusa morgnar och ljusare kvällar, snart händer det, sommartid och livsandar som vaknar.

Äter: Varierande. Hade en magisk matupplevelse levererad av ­proffset Micke E. Säger inte var han jobbar.

LÄS MER: Lena Apler: Det finns ingen quick fix för att omvända världen

LÄS MER: Ingen vill vara en självömkande egocentriker