Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Henrik Wittgren grundade och drev indiepopklubben Saturn i nästan 20 år – nu återuppstår klubben för en kväll. Bild: Linn Bergbrant

Legendariska indieklubben Saturn återuppstår för en kväll

Den nu nedlagda indiepopklubben Saturn firar sitt 20-årsjubileum i år. Arrangören Henrik Wittgren kör en repris av det tema klubben hade allra första gången den slog upp dörrarna och bjuder in till Kentfest.

Den 25 januari kan du sippa på en Blåjeans och dansa till de bästa låtarna av Kent på Musikens hus. Den nedlagda indieklubben Saturn återuppstår för en kväll och arrangerar en Kentfest där allt går i tema med bandet, till och med drinkarna i baren som är döpta efter låtar och album som ”Blåjeans”, ”Hjärta & Smärta” och ”Isola”.

När Saturn slog upp dörrarna för första gången för tjugo år sedan var det just Kent-tema och därför känns det passande att återuppliva klubben med samma tema, förklarar grundaren Henrik Wittgren.

– Vi brukade alltid ha olika teman på klubbkvällarna och försökte att vänta två år mellan att olika teman kom igen. Det funkade väldigt bra.

Om du lyssnade på indiepop och bodde i Göteborg under 2000-talet känner du förmodligen till klubben.

– Det kommer fortfarande fram folk på stan då och då som refererar till klubben och säger att den var betydelsefull för dem under deras första år i utelivet och att de har upptäckt mycket bra musik genom den, säger Henrik Wittgren.

Han ville starta en klubb där man kunde höra bra musik hela kvällen, och så föddes Saturn.

– Det saknades ett ställe där nån fokuserade på dansgolvet och låtarna som spelades.

LÄS MER: Restaurangen där du hittar dansk stämning och smörrebröd i Göteborg

Långlivad klubb

De första elva åren höll Saturn till på Haket men flyttade efter det till Henriksbergs takterass där den höll på ända fram till 2016, samma år som Kent hade sin avslutningsturné.

– I dag finns det inte så många fristående klubbar, alla uteställen driver alla grejer själva. För 20 år sedan var det mer blandat utbud, nu är det svårare att hyra ett ställe en lördag för att arrangera en klubb.

Innan sociala medier fanns fick Henrik jobba hårt för att komma ut med information om sin klubb. Under flera års tid gick han till studenthem och delade ut flyers till runt 5000 studentlägenheter för hand.

– Jag gjorde allt själv i sann ”do it yourself”-stil, från hemsida, flyers, affischering till att spela musiken på dansgolvet och förbereda videos för videorummet.

Henrik Wittgren grundade och drev indiepopklubben Saturn mellan 2000 och 2016. Bild: Linn Bergbrant

Henrik Wittgren

Bor: Örgryte.

Aktuell: Arrangerar Kentfest den 25 januari på Musikens hus för att fira att den nu nedlagda indiepopklubben Saturn fyller 20 år. Spelar synth och lite gitarr i bandet Lejonhjärta.

Under två år bodde han i England, men fortsatte att driva klubben i Göteborg och pendlade från Manchester varannan helg. Han försökte ta hjälp av en vän för att dj:a, men det gick så där.

– Några kompisar hade önskat ”Africa” med Toto tio gånger och var enbart ironiska. Något som gäst-dj:n inte förstod och gav med sig till slut... Det blev ramaskri i ”gästboken” på hemsidan och efter det blev det aldrig mer några gäst-dj:s.

Många hängivna besökare gick på varje fest under flera års tid och Henrik har många fina minnen och historier från åren.

– I början kunde jag spela okända band på dansgolvet och folk dansade ändå, så är det inte nu. För 20-25 år sen hade man tålamod, man kunde kolla på ett band som man inte hade sett tidigare.

En kväll våren 2000 kom två tjejer fram till Henrik med en pappsingel i handen och bad honom att spela den. De berättade att det var basisten i Broder Daniel som hade gjort låten.

– Den dödade dansgolvet direkt. Men i dag när jag spelar ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” med Håkan Hellström är det inte lika tomt på dansgolvet, säger Henrik och skrattar.

Om du måste välja: vem eller vilka är bäst, Håkan Hellström eller Kent?

– För mig är det ingen tvekan, det är Kent.

LÄS MER: Ny indieklubb startar i Göteborg

Kommer bara spela Kent

För den som håller med Henrik finns snart ett gyllene tillfälle att uppleva både musiken och klubben. Den som kommer på Kentfesten den 25 januari på Musikens hus kan frossa i både äldre och nyare Kent-låtar.

– Jag gillar Kent väldigt mycket, de har många bra låtar. Min favoritlåt är ”Förlåtelsen”, den är på något sätt väldigt komplett, säger Henrik.

Det nedre dansgolvet tillägnas helt till Kent, där kommer det bara att spelas Kent-låtar och visas videor på Kent. På det övre dansgolvet styr Henrik Wittgren dj-spakarna och spelar blandad indiepop.

– Jag kommer att spela både riktiga skivor och från datorn. Det blir Broder Daniel, The Smiths, Håkan Hellström, Joy Division, Pulp, Blur, Suede med mera.

Förutom dansgolv blir det livemusik i form av Kentkören som kommer att uppträda under kvällen. Som namnet kanske skvallrar om är Kentkören en kör som gör vacker stämsång av Kents låtar och håller liv i dem trots att bandet har lagt ner. För den som är sugen på ännu mer livemusik har kören även en längre konsert på Musikens hus innan själva Kentfesten som det säljs separata biljetter till.

Direkt efter samtalet med Henrik kommer ett sms: ”Kan meddela att kvällen sålde slut under vår intervju.” Men med lite tur kan man lyckas knipa en biljett från någon som har fått förhinder och säljer sin i evenemanget på Facebook.

De tio mest spelade låtarna på Saturn 2000–2016:

1. The Smiths – ”There Is A Light That Never Goes Out”

2. Broder Daniel – ”Shoreline”

3. Joy Division – ”Love Will Tear Us Apart”

4. Håkan Hellström – ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”

5. Suede – ”Trash”

6. Pet Shop Boys – ”Always On My Mind”

7. Le Tigre – ”Deceptacon”

8. The Cure – ”Just Like Heaven”

9. Blur – ”Song 2”

10. Pulp – ”Disco 2000”

Henrik Wittgrens fem bästa Kent-låtar:

1. ”Förlåtelsen”

2. ”Beskyddaren”

3. ”En timme en minut”

4. ”När det blåser på månen”

5. ”Den andra sidan”

LÄS MER: Restauranger i Göteborg – GP listar årets 39 recensioner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.