Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Willfors driver ihop med Tomas Arvidsson podden ”Vargtimmen” om skräckfiktion, med folkbildning och underhållning som mål. Bild: Olof Ohlsson
Lars Willfors driver ihop med Tomas Arvidsson podden ”Vargtimmen” om skräckfiktion, med folkbildning och underhållning som mål. Bild: Olof Ohlsson

Lars Willfors tipsar om sex skräckfilmer att se i helgen

Lars Willfors har lagt ner otaliga timmar på att prata om skräckfiktion i podcasten ”Vargtimmen” med Tomas Arvidsson. Inför halloween tipsar han om skräckfilmer med extra höstlig stämning – och den läskigaste filmen han sett på 20 år.

LÄS MER: Från kärnvapen till zoom-möten – så har skräckfilmerna förändrats

Candyman (1992)


Finns att hyra hos SF Anytime, Google Play och Itunes

”Uppföljaren går på bio just nu, den är jättebra, men den gamla är ännu bättre. Den är något så ovanligt som en ganska politiskt engagerad skräckfilm, som jag tror att alla som följt Black Lives Matter-rörelsen kan få ut mycket av. Den handlar om en universitetsforskare i Chicago som forskar om en stadslegend, typ som ’Svarta Madam, kom fram’, i ett problemområde som revs på 90-talet. Det visar sig att den stämmer ganska bra med verkligheten. Den är lite unik och lika sorglig som den är läskig.”

Hellraiser (1987)


Finns att hyra hos SF Anytime

”Precis som ’Candyman’ är den baserad på en novell av Clive Barker, alla skräckfans favoritförfattare, även Stephen Kings. De är ganska lika till ytan, det handlar om sadistiska fantasifoster som kommer fram av en besvärjelse, i modern urban miljö. Men i stället för politiskt engagemang handlar det här om passion och sexuell besatthet. Så är det ofta i skräckgenren, saker som kan se identiska ut döljer oftast annat under ytan. Författaren har regisserat den, det är en av få adapteringar där samma person har haft kontroll hela vägen.”

Det okända (2000)


Finns att hyra hos SF Anytime

”Denna svenska film spelades in bara några år efter ’The Blair witch project’, i höstsolig skog i Norrland någonstans. Ett gäng forskare åker för att undersöka en skogsbrand som skett på ett oförklarligt sätt. Precis som i ’The Blair witch project’ förlitar den sig på subtila skräckinslag: repliker, antydningar i vad folk säger. Det är inte massa blod och stirriga stråkar. Den är lågbudget men jättetrovärdig, ett mänskligt sätt att skrämmas på. Jag kan få kryp i nacken av att tänka på vissa scener.”

Jurtjyrkogården (1989)


Finns att hyra hos SF Anytime, Google Play och Itunes

”En klassiker som skärrat en hel generation, baserad på Stephen Kings roman. Remaken som kom 2019 är också helt okej. En familj flyttar in i ett hus på landet och upptäcker att det finns en gammal kyrkogård en bit in i skogen. När familjens katt dör får pappan tips om hur han kan få den att komma tillbaka, det slutar inte så bra. Kärnan är det alla är som mest rädda för, dödsfall i familjen. Och familjemedlemmar som börjar bete sig på nya sätt är något av det mest omskakande man kan tänka sig.”

Fredag den 13:e del 6 (1986)


Finns att hyra hos SF Anytime, Google Play och Itunes

”Precis som de andra Fredagen den 13:e’-filmerna handlar den om ett tonårsgäng som ska bo på ett sommarläger och så är en psykopatisk mördare lös. Höstkopplingen är väl dold här, den utspelar sig naturligtvis på sommaren. Men eftersom det var bråttom att få ut den i tid till nästa sommar filmades den i oktober eller november. Folk går runt i kortbyxor, badar och försöker bete sig som att det är högsommar, men det finns en lite naken och blek känsla som är tilltalande. Det är inga löv finns på träden. Soundtracket av Alice Cooper är jättebra. Den var startskottet för det både jag och Tomas gillar med skräck: att ha roligt, bli rädd, höra bra musik, se något att känna igen sig i och applicera på sitt eget liv. Ingen av oss kan hoppa i en insjö på sommaren utan att tänka på filmen. Har man inte sett den måste man.”

Host (2020)


Finns att hyra hos SF Anytime, Viaplay, Google Play och Itunes

”Det händer bara i undantagsfall numera att rädslan hänger kvar i efterhand för mig. Senaste gången var med lågbudgetfilmen ’Host’ som skrevs, filmades och gavs ut under pandemin. Den handlar om en seans på webben mellan några kompisar. Den är det otäckaste jag sett på 20 år, 50 minuter lång och helt enastående. Bara motvilligt gick jag ner i tvättstugan efteråt. Jag kan inte säga vad det var, det var bara något med den som kändes real. Han är väl ett geni som skrivit, regisserat och klippt på fyra månader.”

LÄS MER: Recept: Höstlig trerättersmiddag till halloween

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här