Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Mostphotos

Lagerström: Många vill inte bli berusade av ölen

Den alkoholfria ölen breder ut sig. I fjol ökade försäljningen med 41 procent samtidigt som det görs allt fler välsmakande brygder. Men helt alkoholfria är de sällan.

Kan en alkoholfri öl vara lika god som starkare varor? Nja, det är tveksamt. Alkoholen behövs nämligen – både som doft- och smakbärare samt för att hålla ihop brygden så att den känns fyllig och balanserad.

Däremot uppvisar dagens lågalkoöl en helt annan klass än bara för några år sedan. Flera av dem är riktigt goda och segmentet tas numera på allvar. Många människor lever ett aktivt och hälsosamt liv och vill inte bli berusade.

Det är dock få så kallade alkoholfria öl som helt saknar alkohol. I Sverige har Systembolaget valt maxgränsen 0,5 procent, och många av brygderna ligger där eller strax under. Enligt lagen är det frågan om en alkoholdryck först när den innehåller mer än 2,25 volymprocent alkohol.

Men hur kommer denna tunnare kusin till starkölet till? Det finns flera olika metoder. En är att koka bort alkoholen från en redan färdig produkt, men då försvinner många aromämnen. Andra tekniker är att pressa ölen genom ett membran som filtrerar bort alkoholen eller så kallad kallkontakt, som innebär att man kyler ner vörten och avbryter jäsningsprocessen.

Efterfrågan på alkoholfri öl är global och det tillverkas brygder i långt fler stilar än ljus lager, som ipa, veteöl och stout. Hos Systembolaget finns nästan 30 olika sorter, plus utbudet i dagligvaruhandeln.

Men i det stora hela utgör alkoholfria brygder en droppe i havet. I fjol sålde Systembolaget drygt 16,1 miljoner liter av landets populäraste öl, Mariestads Export, jämfört med knappt 154 000 liter av det mest köpta alkoholfria, Carlsberg Alcohol Free.

Kort sagt är intresset för lågalkoholöl inget som har slagit stort. Men det är kul att det ändå ökar.

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS MER: Veckans öl: Alkoholfritt

LÄS MER: Alkoholfritt är den nya trenden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.