
En svindlande jordenruntresa
När Anne Sverdrup-Thygeson fattar pennan och gör sin kunskapsvärld tillgänglig för oss kan man inte annat än att vara tacksam. Hon är professor i bevarandebiologi och fick ett stort genombrott som populärvetenskaplig författare med ”Insekternas planet” (översatt till över 20 språk). ”Jag vill visa dig allt det fantastiska som pågår i naturen så att du ska se vad som står på spel”, skriver hon i förordet till ”På naturens axlar” (Volante 2021). Och sedan bär det av! Blått blod, självlysande svampar, evigt liv … Berättelserna är fullkomligt fantastiska, läsningen blir som vore det en fantasyroman, fast på riktigt.

Hungriga jordar i Toscana och Skåne
Trädgårdsböcker har det gått inflation i kan man tycka, när generell kunskap tar stor plats men egentligen förmedlar ganska lite. Men så finns det guldkorn av expertis och passion, ”Under olivträdet” (Natur & Kultur 2023) är en juvel av skärpa och skönhet. Det är markbiologen Håkan Wallander som berättar om jord, om olika jordar och den enorma mångfald av levande organismer, från småkryp till mikrober som lever där. Också om hur han själv åker till en medeltida by i Italien, Chianni, varje höst för att plocka oliver och ta hand om träden där.

Fågel- och grodperspektiv
”Klimatboken” skapad av Greta Thunberg eller ”The Climate Book” på engelska (Polaris 2022) är inget mindre än en guide, aktuell för jordens alla breddgrader. Vilken plats vi än befinner oss på visar Klimatboken vad som angår oss alla. Forskare, professorer och experter berättar i olika kapitel – med titlar som Vinter i Sápmi, Regn i Sahel, Insekter, Skogsbränder, Färskvatten – om sina kunskapsområden och perspektiv. ”Det här är världens viktigaste berättelse, och den måste föras vidare så långt och brett som våra röster kan bära, och sedan ännu längre.” Reselektyr för vägen framåt!

Drömmen om ett träd
Som sista roman i hennes klimatkvartett fortsätter Maja Lunde historierna om mänsklighetens plats i naturen. Ödesberättelser. Den första boken i sviten, ”Binas historia” utkom 2016 och blev en världssensation på 38 språk. ”Blå” och ”Przewalskis häst” följde och nu finns ”Drömmen om ett träd” (Natur & Kultur 2023) på svenska. Den fjärde boken börjar med att något som liknar ett levande träd flyter iland på Svalbard, år 2097. Det går inte annat än att lyfta hatten för ansatsen att folkbilda om ämnen som vi alla borde ägna oss helhjärtat åt, i form av mörka spänningsromaner.

Människans natur
Allt fler människor påminns om att även vi är en del av naturen . Så när ämnet är naturupplevelser stegar vi rakt in i ”Början på allt” (Volante 2022), hisnande vacker läsning om mänsklighetens historia av professorerna David Graeber och David Wengrow. Boken på 766 sidor (med noter) undersöker missuppfattningar och en tillrättalagd historieskrivning genom banbrytande forskning inom arkeologi och antropologi. Ett äventyr.
LÄS OCKSÅ: Små portugisiska kustbyar på uppgång
LÄS OCKSÅ: Därför dras vi fortfarande till Marbella och Saint Tropez
LÄS OCKSÅ: Asiatiska restauranger på frammarsch i Köpenhamn
Missa inte det senaste från Två Dagar!
Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.