Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Konst, kultur och välskräddat i Florens

Jonas Jacobsson är fotograf med hemadress i Göteborg. Men mest reser han i världen med kameran i handen. För Två Dagar visar han och berättar om några av sina bästa bilder och favoritresmål. Den här gången har han rest till Florens.

Florens, Italien

Ta sig hit: Flyg till Florens, alternativt ta tåget genom Europa och kombinera med flera resmål.

Bästa besökstid: Vår, tidig sommar samt höst för lite behagligare temperatur och aningen färre turister. Pitti Uomo hålls i januari och juni varje år.

Som själva hjärtat i Toscana var Florens ett självklart stopp under en bilresa genom detta vackra landskap i centrala Italien.

Staden ligger i renässansens absoluta vagga och rymmer så mycket spännande historia och konst att man omöjligt hinner mer allt under ett kort besök.

Efter att ha utgått från klassiska Piazza del Duomo och den mäktiga katedralen utforskade vi stadskärnan till fots. Husen är gamla, har en underbar karaktär och tillsammans med att många av gatorna är smala blir intrycket väldigt intimt. Vi stannade till för ett glas vin och kunde inte låta bli att konstant påpeka hur oerhört välklädda och medvetna de förbipasserande såg ut. Det var nästan som om människor samlats här för att visa upp sig. Kanske är man bara oerhört stilig här, tänkte vi och fortsatte över floden Arno och upp för trapporna till det högt belägna torget Piazzale Michelangelo. Här bjöds på en fantastisk utsikt och vi passade på att diskutera alla platser Robert Langdon hinner besöka i Dan Browns rafflande deckarroman ”Inferno”.

Lagom till solnedgången rörde vi oss tillbaka längs floden till den berömda bron Ponte Vecchio. Det var en avslappnad men samtidigt elektrisk stämning, folk verkade vara extra medvetna om varandra och återigen omgavs vi av extravagant mode och uppklädda herrar. Att se alla häftiga och banbrytande tolkningar på herr­mode i den underbara miljön som är Florens lyfte hela känslan av staden ytterligare. Det var först dagen efter, när vi sakta rullade vidare genom Toscanas böljande landskap, som vi till vårt stora nöje insåg att vårt besök faktiskt sammanfallit med en betydligt modernare tillställning: sommarupplagan av Pitti Uomo, ett av världens mest omtalade evenemang för herrmode.

LÄS MER: Rom – en italiensk dröm

LÄS MER: Se ner på Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här