Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Patrick Sörquist
Bild: Patrick Sörquist

Klassiskt konditori återuppstår i Majorna

Två Dagar har spanat på vad som händer i stan och hittat ett nytt konditori, en fest för fotonördar, en jazzfestival, en designfestival och en chans att äta mat tillagad av en japansk världsstjärna på besök.

Fest för fotonördar

Södra Ågatan 18A

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Från torsdag till lördag nästa vecka finns ett tips till alla fotointresserade. Fotoaffären Scandinavian Photo i Mölndal firar sin nyinvigning i dagarna tre. Utöver en del öppnings­erbjudanden föreläser enligt butiken några av Sveriges och världens allra främsta fotografer och kreatörer, vilket är helt kostnadsfritt att lyssna till. På plats finns även representanter som kan svara på frågor kring de olika varumärkena.

Gamlestadens jazz firar fem år

Gamlestaden m.m.

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Intresset för jazz fortsätter att blomstra och just nu dyker svenska och internationella jazzmusiker upp här och var på stan. GMLSTN jazz, eller Gamlestadens jazz, firar nämligen fem år. Festivalen började i onsdags och pågår helgen ut, med ambitionen att sätta Göteborg och Gamlestaden på den internationella jazzkartan. Under lördagen håller man till på Wine Mechanics och Italienska Föreningen och sedan blir det efterfest på Unity Jazz.

LÄS MER: Det våras för jazzen i Göteborg

Klassisk Majorna-­mark förnyas

Karl Johansgatan 5

Hanna Assarsdotter och Kalle Bengtsson.
Hanna Assarsdotter och Kalle Bengtsson.

I somras stängde Café Nina igen efter sex år på hörnet mot Stigbergstorget. Nu tar konditorparet Kalle Bengtsson, Årets konditor 2017, och Hanna Assarsdotter, expert på choklad, över lokalerna. Ett klassiskt men ändå lite modernare konditori ska ta plats där Konditori Kampanilen öppnade 1936. Just nu renoveras det för fullt, förhoppningen är att kunna öppna i januari. Här ska finnas bullar, bröd, tårtor, bakelser, chokladpraliner och konfektyr, men även lättare mat.

LÄS MER: Dessertmästare med extraordinära bakverk

Öppen designfestival

HDK m.m.

HDK 1997. Bild: Peter Claesson
HDK 1997. Bild: Peter Claesson

För andra gången anordnas Gothenburg Design Festival. Nästa vecka, från måndag till lördag, bjuder HDK, Högskolan för design och konsthantverk, och ett tjugotal partners in till ett intensivt program. Alla nyfikna är välkomna att, helt gratis, lyssna på och samtala med studenter, personal och kreatörer. Genom workshops, föreläsningar och utställningar ställs frågor om vad öppenhet är och kan vara inom design, form, arkitektur och konsthantverk.

LÄS MER: Deras kvinnoporträtt ska ha egen makt

Världsstjärna­­ från Japan i stan

Drottningtorget 10

I helgen får restaurang Vrå finbesök av den världsberömda tempelkocken Toshio Tanahashi. Han bemästrar den buddhistiska matlagningsfilosfin shojin-ryori som bygger på vad växtvärlden har att erbjuda, och som anses vara Japans äldsta matkultur. Tillsammans med kökschef Sofia B Olsson ska han skapa en helt vegansk sexrättersmeny och i skrivande stund finns det fortfarande platser kvar till både fredagens och lördagens sittning.

LÄS MER: Uteätarna: Vrå

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.