Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Kröss driver Materia och Terrassen sedan tidigare, nu öppnar hon We & Deli i Majorna tillsammans med Janne Nilsson. Bild: Linn Bergbrant
Anna Kröss driver Materia och Terrassen sedan tidigare, nu öppnar hon We & Deli i Majorna tillsammans med Janne Nilsson. Bild: Linn Bergbrant

Klassiska lokalen i Majorna blir minisaluhall

Grundarna av Materia och House of win-win har gått samman för att skapa en ny mötesplats i stan. We & Deli hoppas bli en plats där man kan jobba, fika, käka middag eller köpa med delikatesser hem.
– Nu sitter vi i en blandning mellan kafé och kallskänk, men det går sakta framåt, säger Janne Nilsson om lokalen där Bengans och senast Café Columbus har huserat.

Nedanför Stigbergstorgets allt mer bartäta kvarter kommer den lilla saluhallsliknande inrättningen We & Deli att slå upp sina dörrar inom kort. Här ska man kunna slinka in för allt från matinspiration och söndagsmiddagar till en god kaffe.

– Det händer ju mycket kring Stigbergstorget och vi tänker att vi sträcker ut det området lite. Här nere är man en liten bit i väg från stöket men fortfarande på en väldigt dynamisk plats. Det är som när man är i Italien och antingen kan sätta sig på en livlig piazza, eller svänga in i en gränd och slå sig ned där. Vi är den där gränden där det är lite lugnare, säger Janne Nilsson som är med och bygger stället, och sedan tidigare driver kontorshotellet House of win-win.

Vi vill skapa en mötesplats dit människor kan gå både för att jobba och äta middag.

Janne Nilsson och Anna Kröss, som driver Materia i Majorna och Terrassen vid Sockerbruket, har känt till varandra sedan de var 17 år. Men först i fjol insåg båda hur bra ett samarbete dem emellan skulle kunna bli, och på den vägen föddes idén om att skapa en ny verksamhet tillsammans – en öppen plats som övergår i olika rum från kontor, kafé och butik.

– Vi vill skapa en mötesplats dit människor kan gå både för att jobba och äta middag. Det ska vara en mångsidig yta där många olika behov kan stillas och där det blir en naturlig integrering mellan människor och olika händelser, kunderna blir en del av kulturen, säger Anna Kröss.

LÄS MER: Tacokiosken som tar Majorna med storm

Anna Kröss och Janne Nilsson är mitt uppe i renovering av vad som ska bli We & Deli, förhoppningen är att det ska bli en mötesplats från morgon till kväll. Bild: Ionut Traian
Anna Kröss och Janne Nilsson är mitt uppe i renovering av vad som ska bli We & Deli, förhoppningen är att det ska bli en mötesplats från morgon till kväll. Bild: Ionut Traian

Bengans låg i lokalen på 1970-talet

Lokalen på 135 kvadratmeter har under våren genomgått en stor men omsorgsfull renovering. Det är en plats med mycket historia. Bengans låg här under tio år mellan 1970- och 80-talet och sedan har Café Columbus huserat länge och väl på hörnet. Ägarduon ville gärna bevara det som gått att ta vara på, men vävtapeten har rykt.

– Vi har tagit stora steg, i går beslutade vi hur entrén och bardisken ska se ut, det som människor välkomnas av. Det kommer att bli ett slitet gammalt betonggolv och bänkar av 100 år gamla redwoodplankor. De ännu äldre gamla tegelväggarna blir en stabil och varm rumsdelare. Det är kombinationerna som är så häftiga, när vi monterade redwooden kände vi bara ”wow”, säger Janne Nilsson.

Det kommer att bli en del förändringar under hela första året i och med att vi adderar saker allteftersom.

I lokalen syns också en hel del ek. Skeppsvirket är hämtat från Janne Nilssons morfars fars gamla skog och även om det varit bångstyrigt att arbeta med har resultatet blivit över förväntan.

– Så länge man river i en lokal är det ju ett enormt arbete att ta vara på det gamla som har kvalitet och värde, det är en lång separationsprocess. Nu har vi äntligen fått vatten som fungerar och kaklet och bänkarna är på plats. Så nu går vi över i en födelseprocess, säger Janne Nilsson.

LÄS MER: Koloniområdet Sjöbergen – en oas för odlare och fritänkare

I lokalen syns en hel del ek, ett slitet gammalt betonggolv och bänkar av 100 år gamla redwoodplankor. Bild: Ionut Traian
I lokalen syns en hel del ek, ett slitet gammalt betonggolv och bänkar av 100 år gamla redwoodplankor. Bild: Ionut Traian

Kafédelen öppnar efter midsommar

Planen är att öppna upp We & Deli i etapper. Först blir det premiär för kafédelen och därefter läggs fokus på att bygga klart köket för att utveckla restaurangen. Sedan är det matsalsdelens tur och till sist ska ytterligare en sittdel ta form, allt i sinom tid.

– Det kommer att bli en del förändringar under hela första året i och med att vi adderar saker allteftersom. Vi vill också hinna se vad som funkar och vad både kunderna och vi gillar, säger Anna Kröss.

Som namnet antyder kommer det hos We & Deli även att finnas en butiksdel där företaget Kök etcetera, som vanligtvis håller till vid Stora Saluhallen, kommer att välja ut olika köksattiraljer till försäljning: som bivaxdukar, emaljfat och jäskorgar. Det kommer också att säljas färskdelikatesser som ost och korv samt olika sylter och kex.

– Det är den typen av varor som vi kan stå för och som även kan användas i vår servering. Men det är också ett sätt att utmana oss själva. Säger vi att vi är ’we & deli’ får vi ju bjuda in folk och leverantörer som är duktiga på det de gör så att vi kan skapa ett bra samarbete, säger Janne Nilsson.

We & Deli kommer att hålla till på Allmänna vägen 26 och öppnar efter midsommar.

LÄS MER: Göteborgarna som inspirerar med mat och recept på Instagram

LÄS MER: Älskade Göteborgskrogarna som lämnat oss – och de populära nykomlingarna

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här