Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En totalförstörd bro i Ahrweiler i västra Tyskland.
En totalförstörd bro i Ahrweiler i västra Tyskland, 18 juli 2021. Översvämningarna drabbade även vinmakarna, när vattnet svepte med sig allt från vintunnor till maskiner och förstörde hus, vinerier och vinkällare. Bild: Boris Roessler

Marie Oskarsson: Katastrofdrabbade vinmakare fortsätter framåt

På första resan ut i vinvärlden sedan pandemin startade var vi en internationell grupp vinjournalister som reste i Baden, Pfalz och Rheinhessen för att prata hållbarhet och nya trender. Men var vi än var hamnade vi ändå på en annan plats: den översvämningsdrabbade Ahrdalen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ahrdalen är med sina 563 hektar vinodlingar en av Tysklands minsta vinregioner. Området är mest känt för sina röda viner. Men nu är vinproducenternas framtid slagen i spillror. Vattnet svepte med sig allt från vintunnor till maskiner och förstörde hus, vinerier och vinkällare i framför allt Ahrweiler, samt området kring byarna Mayschoss och Dernau. Det var många vinmakarfamiljers livsverk som krossats.

LÄS MER: Extremvädret kommer att bli värre – och vanligare

Men det visade sig att vinmakarna i Ahr inte var ensamma. Vinmakare, vinhandlare och andra i vinbranschen, från både andra delar av Tyskland och resten av världen, har slutit upp för att hjälpa till med stort och smått, från praktisk arbete till olika kampanjer för att samla in pengar. Det finns berättelser om italienska vinbönder som levererat traktorer och franska vinproducenter som donerat ekfat.

Under fyra veckor har 40–60 frivilliga hjälpt familjen att röja upp och ställa i ordning vineriet

En vinmakare vi mötte berättade till exempel att hans frus vingård och vineri i Ahr var helt förstört efter översvämningen, men att de trots det snart skulle kunna skörda och ta hand om årets druvor. Under fyra veckor har 40–60 frivilliga hjälpt familjen att röja upp och ställa i ordning vineriet så att de faktiskt skulle kunna pressa druvor och göra vin där igen.

Man kan förstås fråga sig om det viktigaste är att fortsätta göra vin efter en katastrof av det här slaget, där hundratals människor dött eller är saknade och så många blivit både hemlösa och arbetslösa. Men svaret är ja. Det handlar om framtidstro och kontinuitet. Man måste fortsätta framåt, trots allt. Vinmakaren vi mötte var tacksam över alla frivilliga som slitit hårt, så att han nu kan återvända med familjen för att ta hand om årets skörd och långsamt bygga upp deras framtid igen.

LÄS MER: Veckans vintips: Småpartier i september på Systembolaget

LÄS MER: Goda viner och cider för sensommaren på Systembolaget

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.