Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Edetoft

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jordgubbar i tre olika sommardesserter

Det röda bäret är en välkänd symbol för den svenska sommaren. Saftiga, söta och med en syrlig friskhet som får Maria Zihammou att laga kladdkaka med punschgrädde, våfflor med kryddsocker och smulpaj till sommarens desserter och fikastunder.
Våfflor med jordgubbar och kryddsocker. Bild: Stefan Edetoft

Våfflor med jordgubbar och kryddsocker

Gör ett kryddigt socker med smak av kanel och lite annat gott som lyfter jordgubbssmaken. Frasiga våfflor och vispad tjock yoghurt blir kalasgod fika på ingen tid alls.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

4 portioner, ca 20 minuter

Våfflor:

100 g smör

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 ägg

2 dl iskallt vatten

Kryddsocker:

1 dl råsocker

1 tsk kanel

1 tsk stött kardemumma

1 tsk äkta vanilj

1 krm mald kryddnejlika

Till servering:

1 l jordgubbar

2 dl tjock yoghurt

Smält smöret och låt det svalna. Häll ner mjölken i en bunke och tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver, lite i taget under vispning. Knäck ner äggen, vispa samman och vispa till sist ner smör och vatten.

Blanda samman alla ingredienser till kryddsockret i en skål. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär i halvor eller skivor.

Vispa yoghurten slät och häll upp i en skål.

Hetta upp våffeljärnet och smörj den första laggen med en matsked smör. Grädda våfflorna frasiga och gyllenbruna. Lägg dem på ett galler så de håller sig frasiga.

Servera med jordgubbar, kryddsocker och tjock yoghurt.

Kladdkaka med punschgrädde, choklad och jordgubbar. Bild: Stefan Edetoft

Kladdkaka med punschgrädde, choklad och jordgubbar

Kombinationen av punschgrädde mot mörk, mustig choklad och syrliga jordgubbar är en vuxendessert med mycket smak. Om man är extra förtjust i punsch kan man även marinera jordgubbarna med några matskedar. Citruslikör är en annan variant som bjuder på en trevlig smakupplevelse till den kladdiga kakan.

4 portioner, ca 30 min + 15–20 min i ugnen

Kladdkaka:

150 g smör

3 ägg

3 dl socker

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1/2 tsk äkta vanilj

1 krm salt

Smör och ströbröd till formen

Punschgrädde:

3 dl vispgrädde

2–3 msk punsch

150 g mörk choklad

Garnering:

1 l jordgubbar

Smält smöret och låt det svalna. Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt socker, vispa ihop lätt och rör ner det avsvalnade smöret. Blanda mjöl, kakao, vanilj och salt och rör ner lite i taget i smeten.

Smöra och bröda en form som mäter cirka 22 centimeter i diameter. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i cirka 15–20 minuter. Den ska vara lätt kladdig i mitten. Ställ kakan att svalna.

Vispa grädden fluffig och smaksätt med punsch. Finhacka chokladen och tillsätt hälften i grädden. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i halvor eller klyftor. Spara några hela jordgubbar om du vill. Garnera den avsvalnade kakan med punschgrädde och toppa med jordgubbar och resten av chokladen.

Smulpaj med mandel och jordgubbar. Bild: Stefan Edetoft

Smulpaj med mandel och jordgubbar

Knaprig smulpaj med mandel är enkel att laga och otroligt god fylld med syrliga jordgubbar. Om du hellre vill göra små portionspajer så går det givetvis precis lika bra. Degen räcker då till ungefär sex portionspajer.

4 portioner, ca 30 min + 20–25 min i ugnen

Smuldeg:

100 g skållad och skalad mandel

2 dl vetemjöl

1 dl socker

100 g smör, kylskåpskallt

Fyllning:

1 l jordgubbar

2 msk socker

Till servering:

Vaniljglass

Finhacka eller mixa mandeln riktigt fint. Blanda med vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret i mindre bitar och blanda snabbt samman med mjölblandningen till en smulig deg.

Skölj och snoppa jordgubbarna och dela i skivor. Lägg ut i en pajform som mäter cirka 24 centimeter i diameter och strö över socker. Fördela ut pajdegen och grädda på 200 grader i cirka 20–25 minuter tills pajen fått fin färg och är genomgräddad. Servera ljummen eller kall med vaniljglass.

Tips! Blanda bären med en matsked potatismjöl innan du lägger ut bären och toppar med pajdegen i formen. Det kommer göra att bären inte saftar sig lika mycket.

Ta hand om jordgubbarna

Förvaring:

Jordgubbar har kort hållbarhet och förvaras bäst osnoppade i kylen. Jag tycker bäst om rumstempererade bär då smaken kommer fram allra bäst och tar därför fram bären i god tid. Ta vara på skörden och testa att styckfrysa på en plåt eller skiva bären och frys in, det ger sommarsmak året om till pannkakor, yoghurt eller bakverk. Frysta bär håller ungefär ett år om du förvarar dem väl förslutna i frysen.

Svenska bär:

De första efterlängtade svenska jordgubbarna brukar dyka upp redan i slutet av maj. Säsongen är kort och intensiv och det gäller att frossa i de nyttiga bären, rika på antioxidanter och c-vitamin, när chansen finns. Den söta smaken som kännetecknar svenska bär kommer från svala nätter och långa ljusa dagar i vårt nordiska klimat. Fråga din grönsakshandlare och upptäck att jordgubbssäsongen bjuder på olika sorters bär som varierar i färg, smak och form.

Hållbar matmagi:

Jag brukar oftast äta jordgubbar precis som de är, toppa morgonfilen eller bara småäta. Men det finns många sätt att ta hand om jordgubbarna på som är både enkla och vansinnigt goda. Mixa jordgubbar till en bärsås och servera till glass. Bärsåsen smaksätter jag med några matskedar florsocker och lite saft från citron eller lime. Variera smaken genom att hacka ner lite färsk mynta. Frys in i burkar med lock om det blir över.

LÄS MER: Åtta viner till sommartårtan och grillbuffén

LÄS MER: Maria Zihammou fixar tre somriga sallader

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.