Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl-Einar Häckner är krönikör i Två Dagar.
Carl-Einar Häckner är krönikör i Två Dagar.

Carl-Einar Häckner: Jag har ett stort frågetecken i mitt ansikte

Två Dagars krönikör Carl-Einar Häckner möter rasismens dåtid och nutid under sin roadtrip i USA.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi tar en tur i träsket i hjärtat av Louisiana i en förvånande liten och oskyddad båt. Båtens kant är inte alls hög. Frågar om dom har en flytväst.

– Vill du ha en får du.

– Ja tack!

– Det är grunt.

– Men alligatorerna då?

– Dom gör inget.

– Nähä.

Sen åker vi sakta in i ett sagoliknande träsk med fåglar, sländor, sköldpaddor, alligatorer, insekter och 800 år gamla Gandalf-liknande träd med gråa skägg som hänger i klasar från grenarna.

Vi är på en roadtrip. Överallt finns fåglarna. Älskar dom. Vid kusten i Galveston seglar pelikaner likt stora tunga bombplan in över hustaken. Fantasin spelar mig spratt när jag oförberedd får olika krigsscener i huvudet. Klipper bort dom så fort jag kan. Tittar på fåglarna och vill byta plats med dom där uppe. Vid Mustang Island State Park hoppar de små pippisarna omkring likt studsbollar på stranden och letar mat. När vi senare sätter oss i bilen sveper en örn majestätiskt omkring i en himmel som är så blå.

Att roadtrippa sig genom Texas och Louisiana är en skön avkoppling. Det är lätt att stänga av telefonen i en tidlös film för sitt inre. Det som drabbar hårdast är ett besök på Whitney-plantagen. Ett museum och en minnesplats för slaveriets offer. Rekommenderar besöket. Vår guide Sidney var mycket välformulerad och påläst om de svartas situation i Amerika. Museet berör. Citaten från slavar som med egna ord får sina röster hörda fastnar. Försöka förstå historien. Det som har hänt. Jag frågar guiden om någon av slavägarna ångrade sig efteråt. Hon svarar. ”Hur kan dom ångra sig när det fortfarande pågår?” Hon berättar om universitetens bibliotek i dag och historieskrivningen som mest gestaltat en sida av myntet. De svartas upplevelse har sopats under mattan, förfinats och rättats till. Här på Whitney-plantagen får du allt på en gång. Rasism, förtryck och rastänkande.

Vi människor måste alltid upplysas om vår egen grymhet. Förebygga. ”There is no black or white, only green.” Säger hon. Dollarns färg. På radion sjunger Elvis. ”If your looking for trouble.” Jag blundar och ser framför mig striden vid Alamo 1836. Dom gillar det i Texas. Patriotismen. På radion tycker en expert att man inte ska ändra vapenlagarna. Dom pratar om dom senaste skolskjutningarna. En skolelev är med, hon berättar att hon är rädd. Experten menar att skolan måste bli säkrare att gå till. Jag har ett stort frågetecken i mitt ansikte. Snart är vi framme i New Orleans. Ha en skön sommar.

Carl-Einar Häckner är trollkarl, komiker och musiker. Nu har han lite sommarledigt och förbereder nya saker inför hösten.

LÄS MER: Låtsasjobbet som var på riktigt

LÄS MER: Carl-Einar Häckner: Spänningen hör dåtiden till

Ser på: NHL, slutspelshockey. Kul att göra det på kvällen vanlig tid i USA på en sportbar.

Äter: Jambalaya och mexikanska tacos och quesadillas och dricker margaritas. I New Orleans fick jag en sazerac gjord på smuggelwhiskey. Sofistikerat god. Vuxen och cool.

Lyssnar på: Steamboat jazz och annan jazz live i New Orleans. Det är så bra. Gitarr, violin, bas, trumpet.