Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anton Hellström, krönikör Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt
Anton Hellström, krönikör Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Anton Hellström: Jag finner tröst i doktor Sten Stivert

”Jag kan vara resultatet av någons AI-forskning som skedde för flera miljoner år sedan. Eller för två år sedan. Allt är möjligt”, skriver Två Dagars krönikör Anton Hellström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag sitter på tåget mellan Stockholm och Göteborg och lyssnar på soundtracket till Sagan om Ringen. En ultimat saga, perfekt utformad. Det är kväll och i takt med tåget börjar mina existentiella tankar ta fart. Samma eviga fråga. Är vi en del av ett experiment, forskningsämne, evolution eller är vi bara helt förlorade? Jag menar, vi vet ingenting. Människan känner inte till någonting. Jag känner inte till någonting. Det enda jag vet är att jag inte vet någonting. Mitt liv är så litet och meningslöst. Nästan patetiskt i sin egen existens. Var kan jag finna tröst?

Okej, jag kan vara resultatet av någons AI-forskning som skedde för flera miljoner år sedan. Eller för två år sedan. Allt är möjligt. Tänk om allt började med att en AI‐forskare, vi kan säga att han heter Sten Stivert, i en annan dimension bara ville se hur han kunde få en organism att utveckla sig. Han kanske programmerade mig, er och allt vi känner till på ett sådant sätt så att vi ska tro att våra liv faktiskt är på riktigt? Sten Stivert skapade människan och hela vår världsbild. Alla teorier är Sten Stiverts. Big bang, kärleken, din säng, sänghalmen, rullandet i den, allt är en produkt av Stens ivriga forskande. Allt. Han kanske ger oss några miljarder år, i hans tidsrymd ungefär ett par år, för att se hur vi kan utveckla oss själva. Med hjälp av oss forskar Sten på hur hans planet ska klara sig från undergång. Med hjälp av oss får Sten sin lön som han förhandlat sig till. Många lönesamtal har det varit. Eller så är vi hans sidoprojekt som nu står och dammar bland massa andra servrar, datorer och akvarier fyllda med galaxer. När du läser detta står Sten och ögnar igenom dagordningen samtidigt som han byter plats på oss och en annan galax. Det drar lite kallt från ett av hans fönster och han tittar till hälften förbryllat, till hälften irriterat mot fönstret. Den andra galaxen har nyss nått stenåldern, Sten har bara gjort små, små ändringar. Jag, Anton, kommer att finnas där och i miljontals andra galaxer också. För Stens forskningsområde är stort, riktigt stort. Stort som universum.

Universum är oändligt och Sten Stivert är fullt möjlig, för allting är möjligt i oändligheten. Och därmed meningslöst. Släpp allt du har i händerna. Ge upp allt, alla framtidsplaner, dina tankar och ditt sparkonto. Tåget skakar till, kanske är det Sten som möblerar om, eller drar åt fönstret riktigt hårt, så hårt och på ett sätt som bara han kan. Luta dig bara tillbaka och njut i Stens omfamnande och sterila armar och låt honom skapa din historia, din berättelse. Sagan om Sten Stivert. Så stilig han är i sin rock förresten. Sten Stivert. Dr. Sten Stivert.

Anton Hellström är konstnär och skådespelare. Aktuell med ”Total Strukturalitet” på Teater Brunns­gatan Fyra i Stockholm, avslutande delen i en trilogi.

LÄS MER: Tre vise män fick tiden att stå stilla

Ser på:

Nästan ingenting för just nu har jag varken wifi eller tv.

Läser:

Desto mer! Må med det.

Gör:

Repeterar nått så in i bomben.