Carl-Einar Häckner är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Carl-Einar Häckner är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Carl-Einar Häckner: "Jag blev en hockeyback vid bankomaten”

Inte ens en hockeytackling kan vinna kriget för rätten att få ta ut pengar i fred.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Hon ringer upp mig och berättar att hon läst Cecilia Hagens krönika om bankhelvetet och berättar att den är mitt i prick. Jag måste läsa den, säger hon. Det ska jag göra. För jag känner djupt med dom som har svårt att anpassa sig till det nya bank-id-internet-moln-systemet. Det är för jävligt att det finns allt färre människor som kan hjälpa till på bankerna personligt med det viktigaste vi har. Våra pengar. Har du inte bank-id, en smart mobiltelefon eller internet, utan kör på med en gammal telefon med sladd, då är du utanför. Plötsligt sa banken upp bekantskapen med mamma och gjorde slut. Dom tvångsskickade hem ett bankomatkort utan medgivande och drog ur proppen och försvann in i ett svart hål i sin tegelvägg. Jag brukade köra mamma till banken en gång i veckan så hon kunde hämta ut sina kontanter, lugnt och fint, som en liten del av en ritual, innan en trevlig lunch.

Vart tog bankmänniskorna vägen?

Mamma tvingades direkt till att ha en intensivbankomatkortskurs. Med mig som lärare.

Bankomatkortsproceduren är högst personlig. Man vill inte bli störd.

Visst finns en instinktiv motvilja mot att ta ett kort och stoppa in i en låda i en vägg ute på gatan och trycka in en hemlig kod som ingen ska se och sen få ut kontanter som du lägger ner i din plånbok i väskan? Du får inte glömma kortet (eller pengarna) när du går därifrån. Du är naken, sårbar och blottad, för någon kan se din hemliga kod eller ta dina pengar. Bankomatkortsproceduren är högst personlig. Man vill inte bli störd.

Alltid när jag är pedagog på en bankomatkortskurs vill jag ha tålamod, vara vänlig i rösten, lugn och förstående. Jag försökte hålla tyst. Jag vet att är det lätt att göra fel. En liten extra nolla blir ödesdiger när man slår in summan, till exempel. Ett ok eller nej vid fel tillfälle avbryter förloppet och du får börja om och kön bakom ryggen växer.

Jag stod mellan mamma och dom bakom.

Tänkte på när en NHL-back försvarar målgården framför sin målvakt när motståndarlagets center försöker styra in puckarna i mål.

Bilder poppar upp i huvudet när jag precis ska crosschecka mamm... motståndaren i ryggen... innan jag dras tillbaka till verkligheten.

Mamma klarade kursen galant till slut. Hon får femma i betyg av mig. Så duktig har hon varit. Fast pedagogen var kass.

Sammanträffandet sen när jag träffade Cecilia Hagens son – som är en mästerlig komiker – på Ståuppklubben och fick framföra min mammas beröm för hans mors krönika. Då sluts cirklarna, med värme i pirret som uppstår över motståndet som ändå finns mot bankernas nonchalans. Även om slaget redan är förlorat.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och komiker och aktuell med en varieté i sommar på Villa Belparc i Slottsskogen.

Äter: Bara massa otrolig sallad. Avokado, oliver, soltorkade tomater, spenat, grön sallad, quinoa, vattenmelon. Och nötter. Hamburgerkött och salsicciakorv, bratwurst och vanlig grillkorv. Ingen potatis, pasta eller ris.

Ser: Snart alla serier jag inte hunnit börja se och nya stand-up specials. Även gamla som jag inte hunnit se.

Läser: Vill läsa Marcus Aurelius självbetraktelser.

LÄS OCKSÅ: Johnny Depp och Amber Heard tar upp all min tid

LÄS OCKSÅ: En hundraåring att minnas

LÄS OCKSÅ: Efter kontantkaoset – färre tar ut sina pengar

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.